UMIN試験ID | UMIN000055185 |
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受付番号 | R000058049 |
科学的試験名 | 食事摂取量の低下に対する鍼治療 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/08/07 |
最終更新日 | 2024/08/07 12:03:16 |
日本語
食事摂取量の低下に対する鍼治療
英語
Acupuncture for low food intake
日本語
食事摂取量の低下に対する鍼治療
英語
Acupuncture for low food intake
日本語
食事摂取量の低下に対する鍼治療
英語
Acupuncture for low food intake
日本語
食事摂取量の低下に対する鍼治療
英語
Acupuncture for low food intake
日本/Japan |
日本語
入院中の食事摂取量の低下
英語
Reduced food intake during hospitalization
内科学一般/Medicine in general |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では鍼治療による食事摂取量の改善を明らかにする。
英語
This study demonstrates the improvement of food intake by acupuncture.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
その他/Others
該当せず/Not applicable
日本語
鍼治療介入前後1週間の食事摂取量の変化
英語
Changes in food intake before and after acupuncture intervention for one week
日本語
鍼治療介入前後1週間での3食別の食事摂取量の変化
栄養サポートチーム介入例においてはプレアルブミン・総コレステロール・栄養学的予後指数・ヘモグロビン・C反応性蛋白の測定値の変化
安全性(有害事象の有無)
英語
Changes in food intake for each of the three meals before and after acupuncture intervention,
Changes in measured values of prealbumin, total cholesterol, nutritional prognostic index, hemoglobin, and C-reactive protein in patients with nutrition support team intervention
Safety (presence or absence of adverse events)
観察/Observational
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英語
10 | 歳/years-old | 以上/<= |
100 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
2020年2月1日~2023年1月31日の期間で、食事摂取量の低下に対して熊本赤十字病院で入院中に鍼治療をした患者のうち、治療前1週間の食事摂取量の平均が50%未満の者。
英語
From February 1, 2020 to January 31, 2023, among the patients who received acupuncture treatment during hospitalization at the Kumamoto Red Cross Hospital for decreased food intake,
Subjects whose average food intake during the week before treatment is less than 50%.
日本語
鍼治療前後3日間の食事摂取量が観察できない者。
経管栄養で管理されている者。
英語
Subjects who cannot observe food intake for 3 days before and after acupuncture treatment.
Those who are managed by tube feeding.
80
日本語
名 | 直哉 |
ミドルネーム | |
姓 | 三谷 |
英語
名 | Naoya |
ミドルネーム | |
姓 | Mitani |
日本語
熊本赤十字病院
英語
Japanese Red Cross Kumamoto Hospital
日本語
総合内科
英語
Department of general internal medicine
8618520
日本語
熊本県熊本市東区長嶺南2丁目1番1号
英語
2-1-1,Nagamineminami,Higashi-ku,Kumamoto city, Kumamoto prefecture
096-384-2111
mia70.hari@gmail.com
日本語
名 | 直哉 |
ミドルネーム | |
姓 | 三谷 |
英語
名 | Naoya |
ミドルネーム | |
姓 | Mitani |
日本語
熊本赤十字病院
英語
Japanese Red Cross Kumamoto Hospital
日本語
総合内科
英語
Department of general internal medicine
861820
日本語
熊本県熊本市東区長嶺南2丁目1番1号
英語
2-1-1,Nagamineminami,Higashi-ku,Kumamoto city, Kumamoto prefecture
0963842111
mita70.hari@gmail.com
日本語
その他
英語
Japanese Red Cross Kumamoto Hospital
日本語
熊本赤十字病院
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総合内科
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三谷 直哉
英語
Mitani Naoya
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その他
英語
Japanese Red Cross Kumamoto Hospital
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熊本赤十字病院
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総合内科
その他/Other
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日本
英語
Japan
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英語
日本語
英語
日本語
熊本赤十字病院
英語
Japanese Red Cross Kumamoto Hospital
日本語
熊本県熊本市東区長嶺南2丁目1番1号
英語
2-1-1,Nagamineminami,Higashi-ku,Kumamoto city, Kumamoto prefecture
0963842111
rinsyoukenkyu@kumamoto-med.jrc.or.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
熊本赤十字病院(熊本県)
2024 | 年 | 08 | 月 | 07 | 日 |
未公表/Unpublished
80
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試験終了/Completed
2023 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
研究の同意は、対象者に「研究の説明文兼同意書」を郵送し書面にて確認を行った。本人が返答できない又は死亡している場合には代諾者が署名し、返送する方法を採用した。当研究の対象は、食事摂取の低下に対して鍼治療を受けた入院患者であり、具体的には治療開始7日前までの平均食事摂取量が50%未満であり、鍼治療への同意が得られた患者とした。研究への同意を得られなかった患者、鍼治療の前後3日間の食事摂取量が観察できなかった患者、および経管栄養管理された患者は研究から除外した。主要アウトカムは、鍼治療前後7日間の食事摂取量の増加率の変化であり、副次的アウトカムは、各食事の食事摂取量の増加率の変化、鍼治療前後の血液所見(TLC、HGB、ALB、PALB)の変化、および鍼治療の安全性の評価とした。食事摂取量は看護師が独自して評価し、朝食、昼食、夕食に摂取された主食と副食の量を10段階でカルテに記録した。鍼灸師は、カルテに記録された情報を参照し、三食の摂取量を合計することで日々の食事摂取量を確認した。三食の合計の最大値が60であることから、三食の合計を60で割り、100を乗じて、1日あたりの食事摂取量の割合を求めた。鍼治療前後7日間の食事摂取率はそれぞれグラフを作成し、近似直線を描写した。近似直線の傾きから、1日あたりの食事摂取量の変化率を求めた。
英語
Informed consent was obtained by sending a "study description and consent form" to the subjects, who provided written confirmation. If the subject was unable to respond or had passed away, a legal representative signed and returned the form. The subjects of this study were hospitalized patients who received acupuncture treatment for reduced food intake, specifically those whose average food intake was less than 50% up to seven days before the start of treatment and who consented to acupuncture. Patients who did not provide consent, those whose food intake could not be observed for three days before and after acupuncture, and those receiving enteral nutrition were excluded from the study.
The primary outcome was the change in the rate of increase in food intake over the seven days before and after acupuncture treatment. Secondary outcomes included changes in the rate of increase in food intake for each meal, changes in blood parameters (TLC, HGB, ALB, PALB) before and after acupuncture, and the evaluation of the safety of acupuncture treatment. Nurses independently assessed food intake, recording the amounts of staple and side dishes consumed at breakfast, lunch, and dinner on a ten-point scale in the medical records. Acupuncturists referred to this recorded information and summed the intake amounts from the three meals to determine the daily food intake. Since the maximum total for the three meals is 60, the daily food intake ratio was calculated by dividing the total by 60 and multiplying by 100. The food intake rates over the seven days before and after acupuncture were plotted on graphs, and approximate linear lines were drawn. The slope of these lines was used to determine the rate of change in daily food intake.
2024 | 年 | 08 | 月 | 07 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 07 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058049
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058049