UMIN試験ID | UMIN000050852 |
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受付番号 | R000057949 |
科学的試験名 | 健常成人を対象とした研究食品摂取による疲労感低減機能を検討 -プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法- |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/04/14 |
最終更新日 | 2023/04/14 17:26:59 |
日本語
健常成人を対象とした研究食品摂取による疲労感低減機能を検討
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
A study to evaluate the effect of food ingredient in healthy adult on the Fatigue reduction function -Placebo-controlled, randomized, double-blind, parallel-group comparative method
日本語
健常成人を対象とした研究食品摂取による疲労感低減機能を検討
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
A study to evaluate the effect of food ingredient in healthy adult on the Fatigue reduction function -Placebo-controlled, randomized, double-blind, parallel-group comparative method
日本語
健常成人を対象とした研究食品摂取による疲労感低減機能を検討
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
A study to evaluate the effect of food ingredient in healthy adult on the Fatigue reduction function -Placebo-controlled, randomized, double-blind, parallel-group comparative method
日本語
健常成人を対象とした研究食品摂取による疲労感低減機能を検討
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
A study to evaluate the effect of food ingredient in healthy adult on the Fatigue reduction function -Placebo-controlled, randomized, double-blind, parallel-group comparative method
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adult
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、研究食品の新規エビデンス取得を目的として、疲労感の低減に関する機能をVASを用いて評価する。
英語
In this study, functions related to the reduction of fatigue will be evaluated using VAS with the aim of obtaining new evidence for test foods.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
疲労感VAS
英語
Fatigue VAS
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
研究食品の摂取
英語
Ingestion of test food
日本語
プラセボの摂取
英語
Ingestion of placebo
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
①20歳以上65歳未満の健常な日本人男女
②疲れやすいと自覚のある者
③研究の目的・内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で研究参加に同意した者
英語
(1)Healthy males and females from 20 to 64 years of age
(2)Those who are aware of being easily fatigued
(3)Subjects who have received sufficient explanation of this study, understands the contents, and are able to give written consent
日本語
①糖尿病、腎・肝疾患、心疾患などの重篤な疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患に罹患している者、治療中の者、既往歴がある者
②慢性疾患を有し、日常的に薬剤を服用している者
③免疫や疲労に影響を及ぼす可能性のある医薬品を常用している者
④研究参加申し込み時から摂取12週検査当日まで、酢酸菌を多く含む食品類の摂取を止めることができない者
⑤研究参加申し込み時から摂取12週検査当日まで、乳酸菌およびビフィズス菌を多く含む食品類の摂取を止めることができない者
⑥適正飲酒(1日平均純アルコールで約20 g程度)を逸脱した者
⑦研究食品に関連する食物アレルギーを有するとの申告があった者
⑧研究結果に影響がある治療を実施(減感作療法など)している者
⑨昼夜交代制勤務または重量物運搬等の肉体労働に従事している者
⑩研究期間中に実施する各種検査の手順を規定どおりに実施できない者(アンケートの回答など)
⑪消化吸収に影響を与える消化器疾患及び消化器の手術歴がある者(虫垂炎を除く)
⑫妊娠している者、研究期間中に妊娠の意思がある者、授乳中の者
⑬スクリーニング検査の結果から、研究対象者として不適当と判断された者
⑭薬物依存、アルコール依存の既往歴あるいは現病歴がある者
⑮他の食品の摂取や医薬品を使用する研究、化粧品及び医薬品などを塗布する研究に参加中の者、同意取得1ケ月以内に他の臨床研究に参加していた者、参加の意思がある者
⑯研究期間中、海外旅行等、海外への渡航を予定している者
その他、研究責任者が研究対象者として不適当と判断した者
英語
(1) Those who have, are being treated for, or have a history of serious or metabolic diseases such as diabetes mellitus
(2) Those who have chronic diseases and take drugs on a daily basis
(3) Those who regularly use immunological or fatigue medications.
(4) Those who are unable to stop consuming foods that contain a large amount of Bacillus acetate.
(5) Those who cannot stop taking foods that contain a lot of lactobacilli and bifidobacteria.
(6) Persons who deviate from proper alcohol consumption
(7) Persons who reported to have food allergies
(8) Those who are undergoing treatment that may affect the results of the study
(9) Those who work day and night shifts or engage in physical labor such as heavy lifting.
(10) Those who are engaged in physical labor such as working day and night shifts or heavy lifting.
(11) Those who have a history of digestive organ disease or digestive organ surgery.
(12)Pregnant women, women who intend to become pregnant during the study period, and breast-feeding women
(13)Any person who is judged to be inappropriate as a research subject based on the results of screening tests
(14)Persons with a history or current medical history of drug or alcohol dependence.
(15) Those who are currently participating in a research study involving the ingestion of other foods or the use of pharmaceuticals, those who have participated in other clinical research studies within one month of obtaining consent, or those who intend to participate in such studies.
(16)Those who plan to travel abroad, such as on an overseas trip, during the research period.Any other person whom the principal investigator determines to be inappropriate as a research subject.
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日本語
名 | 杉山 |
ミドルネーム | |
姓 | 喜一 |
英語
名 | Kiichi |
ミドルネーム | |
姓 | Sugiyama |
日本語
国立大学法人 北海道教育大学
英語
Hokkaido University of education
日本語
教育学部
英語
College of education
068-0835
日本語
北海道岩見沢市緑が丘2丁目34-1
英語
1-34-1, Midorigaoka,Iwamisawa-shi, Hokkaido, 002-8501, Japan
0126-32-0250
sugiyama.kiichi@i.hokkyodai.ac.jp
日本語
名 | 眞理子 |
ミドルネーム | |
姓 | 大江 |
英語
名 | Mariko |
ミドルネーム | |
姓 | Oe |
日本語
キユーピー株式会社
英語
Kewpie Corporation
日本語
研究開発本部
英語
R&D Division
182-0002
日本語
東京都調布市仙川町2-5-7
英語
2-5-7, Sengawa-cho, Chofu-shi, Tokyo
03-5384-7759
mariko_oe@kewpie.co.jp
日本語
その他
英語
Hokkaido University of education
日本語
国立大学法人 北海道教育大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Kewpie Corporation
日本語
キユーピー株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
日本語
英語
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国立大学法人 北海道教育大学倫理審査委員会
英語
Ethics Review Committee of Hokkaido University of Education
日本語
北海道岩見沢市緑ヶ丘2丁目34-1
英語
1-34-1, Midorigaoka,Iwamisawa-shi, Hokkaido, 002-8501, Japan
0126-32-0214
iwa-somu@j.hokkyodai.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2023 | 年 | 04 | 月 | 14 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
限定募集中/Enrolling by invitation
2023 | 年 | 01 | 月 | 23 | 日 |
2023 | 年 | 02 | 月 | 13 | 日 |
2023 | 年 | 02 | 月 | 14 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 04 | 月 | 14 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000057949
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000057949