UMIN試験ID | UMIN000051636 |
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受付番号 | R000057870 |
科学的試験名 | ピロロキノリンキノン二ナトリウム塩(PQQ)含有食品及び、スペルミジン含有食品(乾燥清酒酵母GSP23株)を摂取した際の脂肪蓄積と筋肉への影響予備検討試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/07/30 |
最終更新日 | 2023/07/18 17:01:01 |
日本語
ピロロキノリンキノン二ナトリウム塩(PQQ)含有食品及び、スペルミジン含有食品(乾燥清酒酵母GSP23株)を摂取した際の脂肪蓄積と筋肉への影響予備検討試験
英語
The influence of taking the pyrroloquinoline quinone containing food or the spermidine containing food( dried yeast GSP23) in accumulation of the body fat and the muscles in human study.(pilot study)
日本語
PQQおよびスペルミジン含有食品が脂肪蓄積と筋肉に及ぼす影響予備検討試験
英語
The influence of PQQ or the spermidine containing food in accumulation of the body fat and muscles in human study (pilot study)
日本語
ピロロキノリンキノン二ナトリウム塩(PQQ)含有食品及び、スペルミジン含有食品(乾燥清酒酵母GSP23株)を摂取した際の脂肪蓄積と筋肉への影響予備検討試験
英語
The influence of taking the pyrroloquinoline quinone containing food or the spermidine containing food( dried yeast GSP23) in accumulation of the body fat and the muscles in human study.(pilot study)
日本語
PQQおよびスペルミジン含有食品が脂肪蓄積と筋肉に及ぼす影響予備検討試験
英語
The influence of PQQ or the spermidine containing food in accumulation of the body fat and muscles in human study (pilot study)
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
healthy adult
内科学一般/Medicine in general | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ピロロキノリンキノン二ナトリウム塩(PQQ)摂取による脂肪蓄積抑制の可能性、スペルミジン摂取による筋肉量の増加の可能性が示唆されている。そこで既に発売されている食品の効果についてコントロール群を含む3群でそれぞれ、サルコペニア、肥満での有用性の比較を予備検討段階として健常者対象に行うことを目的した。
英語
It has been suggested that pyrroloquinoline quinone (PQQ) intake may suppress fat accumulation and spermidine intake may increase muscle mass. Therefore, we compared the effects of foods already on the market in three groups, including the control group, for their usefulness in sarcopenia and obesity. The purpose was to conduct it on healthy subjects as a preliminary study stage.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
8週間規定の食品を摂取し、摂取前、摂取4週間後及び摂取8週間の3ポイントで観察を行い、有用性を比較検討する。
主要アウトカムは、体組成計の測定結果および上腕中間点周囲長および下肢部周囲長の変化である。
英語
Consume the prescribed food for 8 weeks, observe at 3 points before intake, 4 and 8 weeks after, and compare the usefulness.
The primary outcomes are body composition measurements and changes in upper arm midpoint circumference and lower limb circumference.
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
ピロロキノリンキノン二ナトリウム塩(PQQ)含有食品 8週間摂取
PQQ:25mg
澱粉:175mg
1カプセルあたりの重量:200mg
英語
Pyrroloqunoline quinone disodium sali(PQQ) containing foods consumed for 8 weeks
PQQ:25mg,Starch:175mg, Weight per capsule 200mg
日本語
スペルミジン含有食品(乾燥清酒酵母GSP23株):150mg
澱粉:50mg
1カプセルあたりの重量:200mg
英語
Spermidine-containing foods (dried sake yeast strain GSP23)
Spermidine-containing foods (dried sake yeast strain GSP23): 150mg
Starch: 50mg
Weight per capsule: 200mg
日本語
プラセボ食品
澱粉:175mg
1カプセルあたりの重量:175mg
英語
Placebo food Starch: 175mg Weight per capsule: 175mg
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英語
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英語
50 | 歳/years-old | 以上/<= |
75 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
①50歳以上、75歳以下の疾患の治療をしていない健常な男性および閉経後の女性
②BMI 22.0 kg/m2以上,30.0 kg/m2未満の者
③脂肪燃焼等脂肪に影響を及ぼすことが考えられるものまたは、筋肉に影響の考えられるサプリメント、お茶等を試験開始前1ヶ月以内に摂取していない者
英語
(1) Healthy men and postmenopausal women who are 50 years old or older, 75 years old or younger who have not been treated for diseases
(2) BMI of 22.0 kg/m2 or more and less than 30.0 kg/m2
(3) Those who are considered to have an effect on fat, such as fat burning, or who have not taken supplements, tea, etc. that may affect muscles within one month before the start of the study.
日本語
①重篤な疾患(心疾患、肝疾患、糖尿病、腎疾患、悪性腫瘍等)及びうつ病等の精神疾患を治療している者及び既往歴のある者
②被験食品に対するアレルギー(酒粕、ゼラチン等)の考えられる者
③アルコールに対するアレルギーのある者
④食事及び運動量の変化が大きく、日常の生活習慣を一定に維持できない者
⑤交代制勤務の者、深夜勤務のある者
⑥納豆を一週間に2回以上摂取している者(PQQ及び、ポリアミン多く含むため)
⑦過去1ヶ月以内に他の臨床試験に参加している者
⑧その他、試験責任医師が不適格と判断した者
英語
(1) Those who are treating serious diseases (heart disease, liver disease, diabetes, kidney disease, etc.) and mental disorders such as depression, and those who have a medical history.
(2) Those who may be allergic to the test food (sake lees, gelatin, etc.)
(3) Those who are allergic to alcohol
(4) Those who have significant changes in diet and exercise and are unable to maintain a constant daily lifestyle.
(5) Those who work in shifts or work late night shifts
(6) Those who take natto at least twice a week (because it contains a lot of PQQ and polyamine)
(7) Those who have participated in other clinical trials within the past 1 month
(8) Other persons who are judged to be ineligible by the principal investigator
60
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名 | 理 |
ミドルネーム | |
姓 | 石原 |
英語
名 | Osamu |
ミドルネーム | |
姓 | Ishihara |
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女子栄養大学
英語
Kagawa Nutrition University
日本語
栄養クリニック
英語
KNU Nutirition Cinic
1708481
日本語
東京都豊島区駒込3-24-3
英語
3-24-3,Komagome,Toshimaku,Tokyo.
03-3918-6181
clinic@eiyo.ac.jp
日本語
名 | 桂子 |
ミドルネーム | |
姓 | 蒲池 |
英語
名 | Keiko |
ミドルネーム | |
姓 | Kamachi |
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女子栄養大学
英語
Kagawa Nutrition University
日本語
栄養クリニック
英語
KNU Nutrition Clinic
170-8481
日本語
東京都豊島区駒込3‐24‐3
英語
3-24-3,Komagome,Toshima,Tokyo.
03-3918-6181
clinic@eiyo.ac.jp
日本語
女子栄養大学
英語
Kagawa Nutrition University
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英語
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その他
英語
Mitsubishi GAS Chemical Company,INC.
日本語
三菱ガス化学株式会社
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営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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女子栄養大学
英語
Kagawa Nutrition University
日本語
埼玉県坂戸市千代田3‐9‐21
英語
3-9-21,Chiyoda,Sakado,Saitama
049-283-2131
clinic@eiyo.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
女子栄養大学 栄養クリニック(東京都)
2023 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
56
日本語
8週間規定の食品を摂取し、摂取前、摂取4週間後及び摂取8週間の3ポイントで観察を行い、有用性を比較検討する。
主要アウトカムは、体組成計の測定結果および上腕中間点周囲長および下肢部周囲長の変化である。
3群とも変化は観察できなかった。
英語
No significant changes were obtained in any of the three groups.
2023 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
日本語
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英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 03 | 月 | 08 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 08 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 08 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000057870
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000057870