UMIN試験ID | UMIN000050845 |
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受付番号 | R000057824 |
科学的試験名 | 口腔内崩壊錠(OD錠)の飲みやすさに寄与する食感要素の解明 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/04/14 |
最終更新日 | 2023/04/14 13:29:12 |
日本語
口腔内崩壊錠(OD錠)の飲みやすさに寄与する食感要素の解明
英語
Elucidation of Texture Elements Contributing to the Ease of Ingestion of Orally Disintegrating Tablets (OD Tablets)
日本語
OD錠の飲みやすさに寄与する食感要素の解明
英語
Elucidation of Texture Elements Contributing to the Ease of Ingestion of OD Tablets
日本語
口腔内崩壊錠(OD錠)の飲みやすさに寄与する食感要素の解明
英語
Elucidation of Texture Elements Contributing to the Ease of Ingestion of Orally Disintegrating Tablets (OD Tablets)
日本語
OD錠の飲みやすさに寄与する食感要素の解明
英語
Elucidation of Texture Elements Contributing to the Ease of Ingestion of OD Tablets
日本/Japan |
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該当なし
英語
N/A
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
世界共通で、より飲みやすい製剤調合を行うためには、機器分析を用いた定量性と再現性が高いOD錠の評価方法の確立が必要である。そこでOD錠(結晶セルロース)の粒形・量、打錠圧の違いを計測し、それを指標として官能試験と比較し、客観的な飲みやすさの評価に用いられるか検討したい。これにより、様々な飲みやすさOD錠を自由に作る事ができ、また既存製剤の飲みやすさ客観的評価も行うことができるようになり、服用遵守度の向上につなげられる。
英語
In order to develop formulations that are easier to swallow and are universally applicable, it is necessary to establish an evaluation method for OD tablets with high quantitative and reproducible performance using equipment analysis. Therefore, we would like to measure the differences in particle size, quantity, and compaction pressure of OD tablets (crystalline cellulose), compare them to sensory tests, and use them as indicators for objective evaluation of ease of swallowing. This would enable us to create various OD tablets with different degrees of ease of swallowing and also objectively evaluate the ease of swallowing of existing formulations, leading to improved compliance with medication.
その他/Others
日本語
世界共通で、より飲みやすい製剤調合を行うためには、機器分析を用いた定量性と再現性が高いOD錠の評価方法の確立が必要である。そこでOD錠(結晶セルロース)の粒形・量、打錠圧の違いを計測し、それを指標として官能試験と比較し、客観的な飲みやすさの評価に用いられるか検討したい。これにより、様々な飲みやすさOD錠を自由に作る事ができ、また既存製剤の飲みやすさ客観的評価も行うことができるようになり、服用遵守度の向上につなげられる。
英語
In order to develop formulations that are easier to swallow and are universally applicable, it is necessary to establish an evaluation method for OD tablets with high quantitative and reproducible performance using equipment analysis. Therefore, we would like to measure the differences in particle size, quantity, and compaction pressure of OD tablets (crystalline cellulose), compare them to sensory tests, and use them as indicators for objective evaluation of ease of swallowing. This would enable us to create various OD tablets with different degrees of ease of swallowing and also objectively evaluate the ease of swallowing of existing formulations, leading to improved compliance with medication.
日本語
①SD法による7段階で錠剤の食感を評価
②自由記述
英語
1. the texture of the tablets on a 7-point scale using the Semantic Differential(SD) method
2. free comment
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英語
その他・メタアナリシス等/Others,meta-analysis etc
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
69 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1)同意取得時の年齢が、20歳~69歳
2)定期通院が必要な疾患のない健常者、かつ糖の摂取に関して制限がない方
英語
1. The age range for obtaining consent is between 20 and 69 years old.
2. Individuals who are healthy without any diseases that require regular visits to the hospital and who do not have any restrictions on sugar intake.
日本語
1)以下の食物アレルギー歴のある方
えび、かに、あわび、いか、いくら、さけ、さば、卵、小麦、そば、落花生、乳、大豆、くるみ、アーモンド、カシューナッツ、ごま、もも、バナナ、りんご、オレンジ、キウイフルーツ、鶏肉、豚肉、牛肉、やまいも、まつたけ、ゼラチン。
2)薬物アレルギー歴がある方
英語
1. Individuals with a history of food allergies to any of the following: shrimp, crab, abalone, squid, salmon roe, salmon, mackerel, egg, wheat, buckwheat, peanuts, milk, soybeans, walnuts, almonds, cashew nuts, sesame seeds, peaches, bananas, apples, oranges, kiwi fruit, chicken, pork, beef, yams, matsutake mushrooms, or gelatin.
2. Individuals with a history of drug allergies.
50
日本語
名 | 道啓 |
ミドルネーム | |
姓 | 小柳 |
英語
名 | Michihiro |
ミドルネーム | |
姓 | Koyanagi |
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株式会社味香り戦略研究所
英語
Taste & Aroma Strategic Research Institute
日本語
研究開発部
英語
Research & Development Department
104-0033
日本語
東京都中央区新川1-17-24 NMF茅場町ビル8F
英語
1 Chome-17-24 Shinkawa, Chuo City, Tokyo
03-5542-3850
m-koyanagi@e-mikaku.com
日本語
名 | 夏樹 |
ミドルネーム | |
姓 | 中満 |
英語
名 | Natsuki |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamitsu |
日本語
株式会社味香り戦略研究所
英語
Taste & Aroma Strategic Research Institute
日本語
経営企画部
英語
Corporate Planning Department
104-0033
日本語
東京都中央区新川1-17-24 NMF茅場町ビル8F
英語
1 Chome-17-24 Shinkawa, Chuo City, Tokyo
03-5542-3850
n-nakamitsu@e-mikaku.com
日本語
その他
英語
Taste & Aroma Strategic Research Institute
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株式会社味香り戦略研究所
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英語
日本語
その他
英語
SAWAI PHARMACEUTICAL CO., LTD.
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沢井製薬株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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英語
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一般社団法人医療健康資源開発研究所倫理審査委員会
英語
Medical and Health Resources Research Institute
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東京都豊島区東池袋4丁目38-7
英語
4-Chome-38-7, Tokyo, Higashiikebukuro, Toshima City, Tokyo
(03)-5904-8534
kojima@mhrri.com
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2023 | 年 | 04 | 月 | 14 | 日 |
未公表/Unpublished
58
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
なし
英語
N/A
2023 | 年 | 04 | 月 | 14 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000057824
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000057824