UMIN試験ID | UMIN000050756 |
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受付番号 | R000057754 |
科学的試験名 | 食事間隔の延長による食後血糖値変化の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/04/04 |
最終更新日 | 2023/04/03 16:26:18 |
日本語
昼食、夕食間の時間が延びることが、食後および24時間の血糖値変化に及ぼす影響
英語
Effects of extended time between lunch and dinner on postprandial and 24-hour blood glucose changes
日本語
昼食、夕食間の時間延長が血糖値変化に及ぼす影響
英語
Effects of extended time between lunch and dinner on changes in blood glucose
日本語
食事間隔の延長による食後血糖値変化の検討
英語
Investigation of changes in postprandial blood glucose by extending meal intervals
日本語
食事間隔の延長が血糖値変化に及ぼす影響
英語
Effects of extended meal intervals on changes in blood glucose
日本/Japan |
日本語
2型糖尿病
英語
type 2 diabetes
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
近年、食事の取り方に関する研究が多くなされ、糖尿病治療・予防の観点から関心が高まっている。これまでに、食事時刻を遅らせることによる食後血糖値の悪化や24時間の血糖コントロール不良が報告されており、食事間隔延長が血糖変動に影響を与えることが示唆されている。しかし、日常的な食事時刻の範囲で、発生頻度が高いと考えられる3時間以内の食事間隔延長が、血糖変動に与える影響については検討されていない。本研究では、健常人において夕食時刻を遅らせ、昼食と夕食の食事間隔を1~3時間延長したとき、その後の血糖変動に与える影響を検討する。
英語
In recent years, many studies have been conducted on how to take meals, and interest is increasing from the viewpoint of diabetes treatment and prevention. Previous studies have shown that postprandial blood glucose level increase and 24-hour blood glucose control is poor due to delayed meal times, suggesting that extending the meal interval affects blood glucose fluctuations. However, the effect of extending the meal interval within 3 hours, which is considered to occur frequently within the range of daily meal times, on blood glucose fluctuations has not been investigated. This study examines the effect of delaying dinner and extending the interval between lunch and dinner by 1-3 hours on glycemic excursions in healthy subjects.
その他/Others
日本語
特定の食習慣が血糖変動にどのような影響を与えるかについて検討する
英語
Examine how specific dietary habits affect blood glucose variability
日本語
間歇スキャン式持続血糖測定器により得られる、食後の血糖値の変化
英語
Changes in postprandial blood glucose obtained by intermittently scanned continuous glucose monitoring
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food | 医療器具・機器/Device,equipment |
行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
研究初日、参加者は間歇スキャン式持続血糖測定器 (isCGM) を上腕に装着した。研究開始後2日間およびウォッシュアウト期間中は、食事時間を朝食7:00、昼食13:00、夕食19:00に固定した。その後、夕食の時間をランダムに20:00、21:00、または22:00に遅らせた。夕食時間の各条件を2日間実施し、条件間に2日間のウォッシュアウト期間を設けた。参加者は、封筒に入ったくじによって夕食時間の順番が割り当てられた。最終日に、isCGMが取り外された。調査期間中、参加者は各自で朝食を準備し、食事の内容と量の問題点を明らかにするために、食事前に写真を撮るよう指示された。昼食と夕食には試験食が提供された。参加者は、研究期間中、24:00までに就寝し、7:00までに起床するように指示された。 飲酒と過度の運動は、研究開始の2日前から禁止された。また、水、緑茶、紅茶以外の飲み物や間食の摂取は禁止された。
英語
On the first day of the study, subjects wore intermittently scanned continuous glucose monitoring devices (isCGM) on their upper arm. Meal times were fixed at 7:00 for breakfast, 13:00 for lunch, and 19:00 for dinner for the two days after the start of the study, and washout periods. Dinner time was then delayed to 20:00, 21:00, or 22:00 in random order. Each condition of dinner time was performed for 2 days, and a washout period of 2 days was provided between conditions. All participants were assigned a dinner time order by lottery in an envelope. On the last day, the isCGM devices were removed. During the study period, participants were asked to prepare their breakfast, and photographs were taken before meals in order to identify problems with the content and amount of meals. Test meals were provided for lunch and dinner. Participants were instructed to go to bed by 24:00 and wake up by 7:00 during the study period. Alcohol consumption and excessive exercise were prohibited two days before starting the study. Additionally, snacks and beverages other than water, green tea, and tea were not allowed to consume.
日本語
英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
対象者は健康な20歳以上の大学生で、BMI(body mass index)25 kg/m2未満であり、糖尿病、高血圧症、脂質異常症、高尿酸血症等の代謝性疾患の既往歴がない者とした。
英語
Subjects were healthy university students aged 20 years or older, with a BMI (body mass index) of less than 25 kg/m2, without a history of metabolic diseases such as diabetes, hypertension, dyslipidemia, and hyperuricemia.
日本語
1)飲酒習慣がある
2)喫煙習慣がある
3)食物アレルギーがある
4)2親等以内に糖尿病家族歴がある
5)妊娠中である
6)埋め込み式医療機器を使用している
7)糖代謝に影響のあるとされる薬やサプリメントを服用している
8)皮膚がかぶれやすい
9)研究責任者が研究参加に対して不適切と判断した者
英語
1) Active drinking
2) Smoking
3) Food allergies
4) Family history of diabetes within the second degree
5) Pregnancy
6) Using implanted medical devices
7) Taking medicines or supplements that known to affect glucose metabolism
8) The skin rashes easily
9) Those who the research director judges to be inappropriate for research participation
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日本語
名 | 利男 |
ミドルネーム | |
姓 | 保坂 |
英語
名 | Toshio |
ミドルネーム | |
姓 | Hosaka |
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静岡県立大学
英語
University of Shizuoka
日本語
食品栄養科学部
英語
School of Food and Nutritional Sciences
422-8526
日本語
静岡県静岡市駿河区谷田52-1
英語
52-1 Yada, Suruga-ku, Shizuoka
054-264-5102
inquiry@u-shizuoka-ken.ac.jp
日本語
名 | 利男 |
ミドルネーム | |
姓 | 保坂 |
英語
名 | Toshio |
ミドルネーム | |
姓 | Hosaka |
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静岡県立大学
英語
University of Shizuoka
日本語
食品栄養科学部
英語
School of Food and Nutritional Sciences
422-8526
日本語
静岡県静岡市駿河区谷田52-1
英語
52-1 Yada, Suruga-ku, Shizuoka
054-264-5567
toshio.hosaka@u-shizuoka-ken.ac.jp
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静岡県立大学
英語
University of Shizuoka
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食品栄養科学部
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保坂利男
英語
Toshio Hosaka
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静岡県立大学
英語
University of Shizuoka
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地方自治体/Local Government
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静岡県立大学
英語
University of Shizuoka
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静岡県静岡市駿河区谷田52-1
英語
52-1 Yada, Suruga-ku, Shizuoka
054-264-5103
tyous10@u-shizuoka-ken.ac.jp
いいえ/NO
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英語
静岡県立大学
2023 | 年 | 04 | 月 | 04 | 日 |
中間解析等の途中公開/Partially published
14
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試験終了/Completed
2022 | 年 | 07 | 月 | 04 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 03 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 09 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 02 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 09 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 16 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000057754
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000057754