UMIN試験ID | UMIN000053152 |
---|---|
受付番号 | R000057645 |
科学的試験名 | 若年者に対する桑菱茶の摂取が食後血糖値に与える影響:無作為化二重盲検プラセボ対照クロスオーバー比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/01/01 |
最終更新日 | 2025/04/15 17:59:26 |
日本語
若年者に対する桑菱茶の摂取と食後血糖値の関係
英語
The relationship between intake of mulberry and water chestnut husk in mixed tea and postprandial blood glucose level in young people
日本語
若年者に対する桑菱茶の摂取と食後血糖値の関係
英語
The relationship between intake of mulberry and water chestnut husk in mixed tea and postprandial blood glucose level in young people
日本語
若年者に対する桑菱茶の摂取が食後血糖値に与える影響:無作為化二重盲検プラセボ対照クロスオーバー比較試験
英語
Effect of mulberry and water chestnut husk in mixed tea consumption on postprandial blood glucose levels in young adults: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover trial
日本語
若年者に対する桑菱茶の摂取が食後血糖値に与える影響
英語
Effect of mulberry and water chestnut husk in mixed tea consumption on postprandial blood glucose levels in young adults
日本/Japan |
日本語
健康な若年者
英語
Healthy young adults
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究の目的は、健康な若年者を対象に、桑菱茶が食後血糖に与える影響およびセカンドミール効果の有無について確認することである。
英語
The purpose of this study is to confirm the effect of mulberry and water chestnut husk in mixed tea on postprandial blood glucose and the presence of the second meal effect in healthy young adults.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
桑菱茶またはプラセボ茶の飲用後、1回目の負荷食品を摂取後における両群の血糖値の差
英語
Difference in blood glucose levels between both groups after consumption of the first load food after drinking mulberry and water chestnut husk in mixed tea.
日本語
桑菱茶またはプラセボ茶の飲用後、両群における1,2回目の負荷食品の摂取開始後のFreeStyleリブレによる間質液中のiAUCの差
英語
Difference in iAUC in interstitial fluid by FreeStyle Libree from the start of consumption of the first and second load food in both groups after drinking mulberry and water chestnut husk in mixed tea or placebo tea.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
桑菱茶を単回摂取
英語
Single ingestion of mulberry and water chestnut husk in mixed tea
日本語
プラセボ茶を単回摂取
英語
Single ingestion of placebo tea
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 身体的、精神的、社会的な困難や支障を日常生活に認めない健康な若者
2. BMI16.0 kg/m2以上23 kg/m2未満の者
3. 試験の目的・内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解したうえで自発的に参加を志願し、書面で試験参加に同意した者
英語
1. Healthy young adutlts with no physical, mental, or social difficulties.
2. Participants with a BMI of more than 16.0 kg/m2 or less than 23 kg/m2
3. Participants who understand the purpose and contents of the experiment
日本語
1. 空腹時血糖値126mg/dL以上、ヘモグロビンA1c6.5%以上の者
2. BMIが16kg/m2未満または23kg/m2以上の者
3. 試験結果に影響する可能性のあると思われる医薬品、健康食品、サプリメントを日常的に摂取している者
4. ペースメーカーなどの医療機器の埋め込みがある者
5. アルコールを過度に摂取している者
6. ある医薬品やある食物にアレルギーを有する者
7. 妊娠中または妊娠している可能性または授乳中の者
8. アトピー性皮膚炎などの現病歴があり、FreeStyle リブレのセンサー装着に不安がある者
9. 研究対象者から中止の申し出があった者
英語
1. Participants with a fasting blood glucose level of 126 mg/dL or higher and hemoglobin A1c of 6.5% or higher
2. Participants with a BMI of less than 16 kg/m2 or greater than 23 kg/m2
3. Participants who routinely take medicines, health foods, or supplements that may affect the test results
4. Participants with implanted medical devices such as pacemakers
5. Participants who consume alcohol excessively
6. Participants who are allergic to some medicines and some foods
7. Participants who are pregnant or may be pregnant or who are breastfeeding
8. Participants with a current medical history, such as atopic dermatitis, who have concerns about wearing the FreeStyle Libre sensors
9. Participants who requested withdrawal from the research subject
20
日本語
名 | 健一郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 安武 |
英語
名 | Kenichiro |
ミドルネーム | |
姓 | Yasutake |
日本語
中村学園大学
英語
Nakamura Gakuen University
日本語
栄養科学部
英語
Faculty of Nutritional Sciences
8140198
日本語
福岡市城南区別府5-7-1
英語
5-7-1 Befu Jonan-ku, Fukuoka, Japan
092-851-2531
yasutake@nakamura-u.ac.jp
日本語
名 | 健一郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 安武 |
英語
名 | Kenichiro |
ミドルネーム | |
姓 | Yasutake |
日本語
中村学園大学
英語
Nakamura Gakuen University
日本語
栄養科学部
英語
Faculty of Nutritional Sciences
8140198
日本語
福岡県福岡市城南区別府5-7-1
英語
5-7-1 Befu Jonan-ku, Fukuoka, Japan
092-851-2531
yasutake@nakamura-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Nakamura Gakuen University
日本語
中村学園大学
日本語
栄養科学部
日本語
安武健一郎
英語
Kenichiro Yasutake
日本語
その他
英語
Nakamura Gakuen University
日本語
中村学園大学
日本語
栄養科学部
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
中村学園大学 連携推進部
英語
Cooperation Promotion Department, Nakamura Gakuen University
日本語
福岡県福岡市城南区別府5-7-1
英語
5-7-1 Befu Jonan-ku, Fukuoka, Japan
092-851-5579
kks@nakamura-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
中村学園大学
2024 | 年 | 01 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 01 | 月 | 18 | 日 |
2023 | 年 | 01 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 05 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000057645
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000057645