UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000050544
受付番号 R000057563
科学的試験名 試験食品摂取による排便改善効果確認試験
一般公開日(本登録希望日) 2023/03/12
最終更新日 2023/09/08 10:20:49

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
試験食品摂取による排便改善効果確認試験


英語
A Study of the effects of a test-food on defecation

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
試験食品摂取による排便改善効果確認試験


英語
A Study of the effects of a test-food on defecation

科学的試験名/Scientific Title

日本語
試験食品摂取による排便改善効果確認試験


英語
A Study of the effects of a test-food on defecation

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
試験食品摂取による排便改善効果確認試験


英語
A Study of the effects of a test-food on defecation

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常男女


英語
Healthy men/female

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
試験食品の4週間摂取による排便改善効果への影響を確認


英語
In order to validate some kind of effect by the test-food intakes for four weeks on defecation

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
排便状況(排便日数、排便回数、便性状、便の色、におい、排便時の残便感、膨満感)


英語
Defecation status (the number of days, frequency, quantity, property, color, fecal odor, feeling of incomplete evacuation, abdominal swelling)

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
体調の状況(食事量、睡眠、肌、気分、関節の痛み、手足の冷え,むくみ)


英語
Physical condition(amount of food,sleep,skin,feeling,joint pain,cold hands and feet,swelling)


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

4

介入の目的/Purpose of intervention

治療・ケア/Treatment

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
被験食品を水と一緒に、1包/日で4週間摂取


英語
Ingestion of the test food (10 capsules a day) with water to the subjects for 4 weeks.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
対照食品を水と一緒に、1包/日で4週間摂取


英語
Ingestion of the placebo food (10 capsules a day) with water to the subjects for 4 weeks.

介入3/Interventions/Control_3

日本語
対照食品を水と一緒に、1包/日で4週間摂取


英語
Ingestion of the placebo food (10 capsules a day) with water to the subjects for 4 weeks.

介入4/Interventions/Control_4

日本語
対照食品を水と一緒に、1包/日で4週間摂取


英語
Ingestion of the placebo food (10 capsules a day) with water to the subjects for 4 weeks.

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

50 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

100 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
(1)同意取得時の年齢が50歳以上100歳以下の健常な男女
(2)認知機能が正常であり、主観評価項目を理解して自身で記入できる者
(3)当該試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られた者


英語
(1) Healthy male/female subjects ranging in age from 50 to 100, at informed consent.
(2)Persons who have received a full explanation of the study, understand its contents, and have given their written consent.
(3)A person who understands the consent statement and obtains his/her signature

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
(1)現在、日常生活に支障をきたす各種疾患により投薬治療又は通院治療を行っている者
(2)現在、医師の管理下において、厳格な運動又は食事療法を行っている者
(3)試験食品により、食物アレルギー発症のおそれがある者
(4)薬物依存、アルコール依存の現病又は既往のある者
(5)精神障害(うつ病等)や睡眠障害(不眠症、睡眠時無呼吸症候群等)で通院中、又は過去に精神疾患の既往がある者
(6)生活リズム(食事、睡眠、極端な偏食等)が著しく不規則な者
(7)免疫機能に影響を及ぼす医薬品を使用している者
(8)同意取得日から遡って3カ月以内に他の臨床試験(研究)に参加していた者、あるいは試験期間中に他の臨床試験(研究)に参加する計画がある者
(9)誤嚥の恐れがある者


英語
(1)Those who are currently receiving medication or outpatient treatment for various diseases that interfere with their daily life.
(2)Those who are currently on a strict exercising or dieting under the supervision of a doctor
(3)Subjects who may develop food allergies due to the test food
(4)Those who have a current or a history of drug dependence or alcohol dependence
(5)Those who are undergoing hospital visits for mental disorders (depression, etc.) or sleep disorders (insomnia, sleep apnea syndrome, etc.), or have a history of mental illness in the past
(6)Subjects with significantly irregular life rhythms (eating, sleeping, extremely unbalanced diet, etc.)
(7)Persons using drugs that affect immune function
(8)Those who participated in other clinical trials (research) within 3 months before the date of consent acquisition, or those who plan to participate in other clinical trials (research) during the trial period
(9)Those who are at risk of aspiration

目標参加者数/Target sample size

40


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
美香
ミドルネーム
工藤


英語
Mika
ミドルネーム
Kudo

所属組織/Organization

日本語
駒沢女子大学


英語
Komazawa Women's University

所属部署/Division name

日本語
人間健康学部 健康栄養学科


英語
Faculty of Human Health Depertment of Health and Nutrition Sciences

郵便番号/Zip code

206-8511

住所/Address

日本語
東京都稲城市坂浜238番地


英語
238 Sakahama, Inagi-shi Tokyo

電話/TEL

042-350-7111

Email/Email

m-kudoh@komajo.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
ミドルネーム
大橋


英語
Atsushi
ミドルネーム
Ohashi

組織名/Organization

日本語
エバラ食品工業株式会社


英語
Ebara Foods industry,Inc.

部署名/Division name

日本語
クリエイティブ本部 研究所


英語
Creative Division Research Institute

郵便番号/Zip code

258-0015

住所/Address

日本語
神奈川県足柄上郡大井町山田1408


英語
1408 Yamada,Oimachi,Ashigarakamigun,Kanagawa 258-0015,Japan

電話/TEL

0465-85-5181

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

a.oohashi@ebarafoods.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
駒沢女子大学


英語
Komazawa Women's University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Ebara Foods industry,Inc.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
エバラ食品工業株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
駒沢女子大学倫理委員会


英語
Komazawa Women's University Institutional Review Board

住所/Address

日本語
東京都稲城市坂浜238番地


英語
238 Sakahama, Inagi-shi Tokyo

電話/Tel

042-350-7111

Email/Email

suishin-c@komajo.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2023 03 12


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2022 11 28

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2022 11 28

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2023 03 13

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2023 04 23

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2023 03 09

最終更新日/Last modified on

2023 09 08



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