UMIN試験ID | UMIN000050432 |
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受付番号 | R000057437 |
科学的試験名 | レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用による身体機能改善効果の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/05/30 |
最終更新日 | 2023/10/04 19:44:19 |
日本語
レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用が高齢者の身体機能に及ぼす影響の検証:ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語
A study to investigate the effects of resistance training combined with supplementation of functional food ingredient on physical function in the elderly : a randomized, double-blind, placebo controlled, parallel-group comparative study.
日本語
レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用による身体機能改善効果の検証
英語
A study to investigate the effects of resistance training combined with supplementation of functional food ingredient on physical function.
日本語
レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用による身体機能改善効果の検証
英語
A study to investigate the effects of resistance training combined with supplementation of functional food ingredient on physical function.
日本語
レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用による身体機能改善効果の検証
英語
A study to investigate the effects of resistance training combined with supplementation of functional food ingredient on physical function.
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用が高齢者の身体機能に与える効果を検証し、サルコペニア予防策としての有効性を評価すること
英語
Evaluation of the effects of resistance training combined with orally administrated funtional food ingredient on physical function in the elderly and the efficacy to prevent sarcopenia.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
筋厚
1. 中間測定点(介入開始6週;6w)および最終測定点(介入開始12週;12w)における実測値
2. 介入開始前(0w)をベースラインとした6w、12wの変化量および変化率
英語
Muscle thickness
1. Actual measurement values at middle measurement point(6weeks after intervention;6w) and end measurement point(12 weeks after intervention;12w)
2. Amount of change and rate of change at 6w and 12w from baseline(before intervention;0w)
日本語
最大歩行速度、通常歩行速度、30秒間椅子立ち上がりテスト, 体組成
1. 中間測定点(介入開始6週;6w)および最終測定点(介入開始12週;12w)における実測値
2. 介入開始前(0w)をベースラインとした6w、12wの変化量および変化率
英語
Maximum walking speed, normal walking speed, the 30-s chair stand test(CS-30) and body composition
1. Actual measurement values at middle measurement point(6weeks after intervention;6w) and end measurement point(12 weeks after intervention;12w)
2. Amount of change and rate of change at 6w and 12w from baseline(before intervention;0w)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
6
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
予備試験:レモンマートル抽出物を含有する被験食品を経口摂取(12週間)、通常負荷レジスタンストレーニング(12週間)
英語
Pilot study: Intake of test food containing lemon myrtle extract for 12 weeks and moderate-intensity resistance training for 12weeks.
日本語
予備試験:レモンマートル抽出物を含有しないプラセボ食品を経口摂取(12週間)、通常負荷)レジスタンストレーニング(12週間)
英語
Pilot study: Intake of placebo food not containing lemon myrtle extract for 12 weeks and moderate-intensity resistance training for 12 weeks.
日本語
本試験:レモンマートル抽出物を含有する被験食品を経口摂取(12週間)、軽負荷レジスタンストレーニング(12週間)
英語
Intake of test food containing lemon myrtle extract for 12 weeks and mild-intensity resistance training for 12weeks.
日本語
本試験:レモンマートル抽出物を含有しないプラセボ食品を経口摂取(12週間)、軽負荷レジスタンストレーニング(12週間)
英語
Intake of placebo food not containing lemon myrtle extract for 12 weeks and mild-intensity resistance training for 12 weeks.
日本語
本試験:レモンマートル抽出物を含有する被験食品を経口摂取(12週間)、通常負荷レジスタンストレーニング(12週間)
英語
Intake of test food containing lemon myrtle extract for 12 weeks and moderate-intensity resistance training for 12weeks.
日本語
本試験:レモンマートル抽出物を含有しないプラセボ食品を経口摂取(12週間)、通常負荷レジスタンストレーニング(12週間)
英語
Intake of placebo food not containing lemon myrtle extract for 12 weeks and moderate-intensity resistance training for 12 weeks.
日本語
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65 | 歳/years-old | 以上/<= |
100 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
①65歳以上の男女
②筋肉・筋力の衰えを自覚する者
③筋肉量が低下傾向にある者
英語
1. Subjects who are over 65 years old and healthy males and females.
2. Subjects who are aware of getting worse of muscle mass or muscle strength.
3. Subjects who have the trend of decrease in muscle mass.
日本語
①糖尿病の投薬治療を行っている者
②医師から運動を禁止されている者
③腰や関節の痛みが強い者(継続的なトレーニングに耐えられない者)
④筋肉・関節関係のサプリメントや医薬品を摂取している者
⑤日常的にスポーツジムや健康教室に通っている者
⑥著しく低栄養状態の者
英語
1. Subjects who take antidiabetic medicines.
2. Subjects who are prohibited from exercising by a doctor.
3. Subjects with symptoms that interfere with training, such as lower back pain or arthralgia.
4. Subjects who take supplements ,functional foods or medicines in order to improve of symptoms related to muscle or arthrosis on a daily basis.
5. Subjects who go to health club on a daily basis.
6. Subjects who are considerably undernutrition.
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日本語
名 | 修一 |
ミドルネーム | |
姓 | 町田 |
英語
名 | Shuichi |
ミドルネーム | |
姓 | Machida |
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順天堂大学
英語
Juntendo University
日本語
大学院スポーツ健康科学研究科
英語
Graduate School of Health and Sports Science
270-1695
日本語
千葉県印西市平賀学園大1-1
英語
1-1 Hirakagakuendai, Inzai, Chiba 270-1695, Japan
0476-98-1001
machidas@juntendo.ac.jp
日本語
名 | 修一 |
ミドルネーム | |
姓 | 町田 |
英語
名 | Shuichi |
ミドルネーム | |
姓 | Machida |
日本語
順天堂大学
英語
Juntendo University
日本語
大学院スポーツ健康科学研究科
英語
Graduate School of Health and Sports Science
270-1695
日本語
千葉県印西市平賀学園大1-1
英語
1-1 Hirakagakuendai, Inzai, Chiba 270-1695, Japan
0476-98-1001
machidas@juntendo.ac.jp
日本語
順天堂大学
英語
Juntendo University
日本語
日本語
大学院スポーツ健康科学研究科
日本語
英語
日本語
その他
英語
Keneka corporation
日本語
株式会社カネカ
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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順天堂大学スポーツ健康科学部研究等倫理審査委員会
英語
Ethics committee in Juntendo University Graduate School of Health and Sports Science
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千葉県印西市平賀学園台1-1
英語
1-1 Hirakagakuendai, Inzai, Chiba
0476-98-1001
sc-rinri@juntendo.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2024 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 03 | 月 | 09 | 日 |
2023 | 年 | 02 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 09 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 02 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 04 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000057437
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000057437