UMIN試験ID | UMIN000050442 |
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受付番号 | R000057430 |
科学的試験名 | 健常者を対象とした高アミロース米お粥摂取と嚥下動態及び食後血糖値に及ぼす影響に関する介入試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/03/01 |
最終更新日 | 2023/11/16 21:49:08 |
日本語
健常者を対象とした愛媛県産高アミロース米お粥摂取と嚥下動態及び食後血糖値に及ぼす影響に関する無作為化比較試験
英語
A randomized controlled trial on the effects of high-amylose rice porridge intake from Ehime Prefecture on swallowability and postprandial blood glucose levels in healthy subjects
日本語
健常者を対象とした高アミロース米お粥摂取と嚥下動態及び食後血糖値に及ぼす影響に関する介入試験
英語
A randomized controlled trial on the effects of high-amylose rice porridge intake on swallowability and postprandial blood glucose levels in healthy subjects
日本語
健常者を対象とした高アミロース米お粥摂取と嚥下動態及び食後血糖値に及ぼす影響に関する介入試験
英語
A randomized controlled trial on the effects of high-amylose rice porridge intake on swallowability and postprandial blood glucose levels in healthy subjects
日本語
健常者を対象とした高アミロース米お粥摂取と嚥下動態及び食後血糖値に及ぼす影響に関する無作為化比較試験
英語
A randomized controlled trial on the effects of postprandial high-amylose rice porridge intake on swallowability and blood glucose levels
日本/Japan |
日本語
嚥下、食後血糖
英語
swallowability, postprandial glucose level
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
高アミロース米粥の嚥下動態及び食後血糖を明らかにすることは、高齢糖尿病患者に幅広い食品選択の提供につながる。
そこで、本研究では、愛媛県で生産した高アミロース米「ホシニシキ」の粥が、健常者を対象とした無作為化比較試験を実施し、高アミロース米の粥の性状と嚥下動態、ならびに食後血糖への影響を示すことを目的とした。
英語
Elucidating the swallowability and postprandial blood glucose level of high-amylose rice porridge intake will lead to the provision of a wide range of food choices for elderly diabetic patients.
Therefore, the aim of this randomized clinical trial in healthy subjects is to examine the effect of rice porridge of high-amylose rice "Hoshinishiki" intake on swallowability and postprandial blood glucose.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
第Ⅱ・Ⅲ相/Phase II,III
日本語
嚥下圧、嚥下にかかった時間、喉頭残留量、嚥下回数、
英語
Swallow pressure and time, laryngeal residue, number of swallows
日本語
食後血糖曲線化面積(AUC)、自覚的空腹・満腹感、食事の美味しさスコア5指標(見た目、匂い、味、あと味、全体的な美味しさ)、口腔内および嚥下時の主観的物性評価
英語
(incremental) the area under the curve of postprandial glucose level
Subjective hunger and satiety, sensory properties
Meal taste scores (appearance, smell, taste, aftertaste, and overall taste), subjective evaluation of physical properties in the mouth and during swallowing
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
食後血糖に関する試験
1回あたり632.9 gの高アミロース米粥を1回
嚥下動態に関する試験
1回あたり20℃で10 gの高アミロース米粥を3回
1回あたり45℃で10 gの高アミロース米粥を3回
英語
Test for postprandial glucose level: the 632.9 g high-amylose rice porridge
Test for swallowability:
10 g high-amylose rice porridge (20 degree centigrade) per serving (3 times)
10 g high-amylose rice porridge (45 degree centigrade) per serving (3 times)
日本語
食後血糖に関する試験
1回当たり588.2 gの対照となる米(一般的な白米)の粥を1回
嚥下動態に関する試験
1回あたり20℃で10 gの高対照となる米(一般的な白米)の粥を3回
1回あたり45℃で10 gの高対照となる米(一般的な白米)の粥を3回
英語
Test for postprandial glucose level: the 588.2 g control rice porridge.
Test for swallowability:
10 g control rice porridge (20 degree centigrade) per serving (3 times)
10 g control rice porridge (45 degree centigrade) per serving (3 times)
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
49 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
嚥下能力に問題がない者
英語
Persons who do not have swallowing ability problems.
日本語
1. 妊娠・授乳期間中の方や米に対するアレルギーを有している者や金属アレルギーを有している者、ペースメーカーを着用している者
2. EAT-10嚥下スクリーニングツールでスコアが3点以上の嚥下機能に問題がある者
3. その他、研究責任者が被験者として不適当と判断した者
英語
1. Persons who are pregnant or breastfeeding, has an allergic reaction to rice and metal, or wear a pacemaker
2. Persons with swallowing problems (score of 3 points or higher on the EAT-10 swallowing screening tool)
3. Persons who are not suitable judged by medical doctor
50
日本語
名 | 広達 |
ミドルネーム | |
姓 | 丸山 |
英語
名 | Koutatsu |
ミドルネーム | |
姓 | Maruyama |
日本語
愛媛大学
英語
Ehime University
日本語
農学研究科
英語
Graduate School of Agriculture
7908566
日本語
愛媛県松山市樽味3丁目5番7号
英語
3-5-7 Tarumi, Matsuyama, Ehime
089-946-9960
maruyama.kotatsu.rt@ehime-u.ac.jp
日本語
名 | 広達 |
ミドルネーム | |
姓 | 丸山 |
英語
名 | Koutatsu |
ミドルネーム | |
姓 | Maruyama |
日本語
愛媛大学
英語
Ehime University
日本語
農学研究科
英語
Graduate School of Agriculture
7908566
日本語
愛媛県松山市樽味3丁目5番7号
英語
3-5-7 Tarumi, Matsuyama, Ehime
089-946-9960
maruyama.kotatsu.rt@ehime-u.ac.jp
日本語
愛媛大学
英語
Ehime University
日本語
日本語
農学研究科
日本語
丸山広達
英語
Koutatsu Maruyama
日本語
自己調達
英語
Self-funding
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
愛媛大学医学部研究協力課
英語
Ehime University
日本語
愛媛県東温市志津川
英語
Shitsukawa, Toon, Ehime
089-960-5040
rinri@m.ehime-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
参加者募集中断/Suspended
2022 | 年 | 11 | 月 | 22 | 日 |
2023 | 年 | 02 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 02 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000057430
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000057430