UMIN試験ID | UMIN000050423 |
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受付番号 | R000057419 |
科学的試験名 | 視覚-味覚の感覚相互作用が高齢者の食事摂取量に与える影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/02/24 |
最終更新日 | 2023/08/29 13:41:16 |
日本語
視覚が味覚と食事の摂取量に与える影響
英語
Influence of vision on taste and food intake
日本語
視覚が味覚に与える影響
英語
Influence of vision on the sense of taste
日本語
視覚-味覚の感覚相互作用が高齢者の食事摂取量に与える影響
英語
Influence of Visual-Taste Sensory Interaction on Dietary Intake in the Elderly
日本語
高齢者の多感覚知覚
英語
Multisensory perception in the elderly
日本/Japan |
日本語
健常高齢者、健常成人
英語
healthy elderly people and adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
多感覚知覚が高齢者の食事摂取に影響することを明らかにする
英語
Multisensory Perception Affects Food Intake in the Elderly
その他/Others
日本語
多感覚知覚が高齢者にも認められることを明らかにする
英語
Reveals that multisensory perception is also observed in the elderly
日本語
味覚評価(質問票)、食事摂取量
英語
Taste evaluation (questionnaire), food intake
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
対象者に視覚と味覚の感覚相互作用を明らかにするためのアンケート(形・色と味覚の相関を問う内容)を実施。そのアンケート結果で相関が認められた形・色と味覚に一致した食品2種類を3Dフードプリンタと食紅にて造形・着色する。
その作成した食品2種類を15個ずつ皿に並べて、好きな方を自由に満足いくまで摂取していただき、終了時点でのそれぞれの個数を測定する。
英語
A questionnaire was administered to the subjects to clarify the sensory interaction between vision and taste (the questionnaire asked about the correlation between shape, color, and taste). Two types of food that matched the shape, color, and taste that were found to correlate with the results of the questionnaire were then created and colored using a 3D food printer and food coloring.
The participants were asked to freely consume whichever they liked until they were satisfied, and the number of pieces of each food was measured at the end of the study.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
65歳以上の健常高齢者と、64歳以下の健常成人
英語
Healthy seniors aged 65 and older and healthy adults aged 64 and younger
日本語
意思疎通が図れないもの、経管栄養を使用しているもの、急性症状や極度の低栄養などにより医療的支援を要するものとする
英語
Those who are unable to communicate, use tube feeding, or require medical assistance due to acute symptoms or extreme low nutrition.
100
日本語
名 | 浩平 |
ミドルネーム | |
姓 | 山口 |
英語
名 | Kohei |
ミドルネーム | |
姓 | Yamaguchi |
日本語
東京医科歯科大学
英語
Tokyo Medical and Dental University
日本語
摂食嚥下リハビリテーション学分野
英語
Department of Egestion and Swallowing Rehabilitation
113-8510
日本語
東京都文京区湯島1-5-45 10号館5階 第3研究室
英語
1-5-45 Yushima, Bunkyo-ku, Tokyo Bldg. 10, 5th floor, Room 3
03-5803-5587
k.yamaguchi.swal@tmd.ac.jp
日本語
名 | 浩平 |
ミドルネーム | |
姓 | 山口 |
英語
名 | Kohei |
ミドルネーム | |
姓 | Yamaguchi |
日本語
東京医科歯科大学
英語
Tokyo Medical and Dental University
日本語
摂食嚥下リハビリテーション学分野
英語
Department of Egestion and Swallowing Rehabilitation
113-8510
日本語
東京都文京区湯島1-5-45 10号館5階 第3研究室
英語
1-5-45 Yushima, Bunkyo-ku, Tokyo Bldg. 10, 5th floor, Room 3
03-5803-5587
k.yamaguchi.swal@tmd.ac.jp
日本語
東京医科歯科大学
英語
Tokyo Medical and Dental University
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英語
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無し
英語
None
日本語
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その他/Other
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
東京医科歯科大学歯学部倫理審査委員会
英語
Ethics Review Committee, School of Dentistry, Tokyo Medical and Dental University
日本語
東京都文京区湯島1-5-45
英語
1-5-45 Yushima, Bunkyo-ku, Tokyo
03-5803-5404
d-hyoka.adm@tmd.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2023 | 年 | 02 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 02 | 月 | 24 | 日 |
2023 | 年 | 05 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 02 | 月 | 24 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 29 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000057419
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000057419