UMIN試験ID | UMIN000050292 |
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受付番号 | R000057268 |
科学的試験名 | 口腔機能向上のためのIoTを活用したセルフトレーニングがもたらす効果 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/02/10 |
最終更新日 | 2023/03/16 21:03:15 |
日本語
口腔機能向上のためのIoTを活用したセルフトレーニングがもたらす効果
英語
Effects of self-training using IoT on oral function
日本語
口腔機能向上のためのIoTを活用したセルフトレーニングがもたらす効果
英語
Effects of self-training using IoT on oral function
日本語
口腔機能向上のためのIoTを活用したセルフトレーニングがもたらす効果
英語
Effects of self-training using IoT on oral function
日本語
口腔機能向上のためのIoTを活用したセルフトレーニングがもたらす効果
英語
Effects of self-training using IoT on oral function
日本/Japan |
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低舌圧
英語
low tongue strength
歯学/Dental medicine |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
IoTを活用して実施する群(IoT群)と紙媒体を用いる群(紙媒体群)の2群に分けて行い、介入前後の口腔機能の改善効果をIoT群と紙媒体群との間で比較し、IoTを活用した口腔機能向上プログラムの有用性を実証する
英語
The purpose of this study is to compare the effects of oral functional training between IoT-based and paper-based groups.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
最大舌圧
英語
maximum tongue pressure
日本語
舌口唇の巧緻性
咬合圧
咀嚼能力
など
英語
oral diadochokinesis
occlusal pressure
masticatory performance
etc.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープンだが測定者がブラインド化されている/Open -but assessor(s) are blinded
無治療対照/No treatment
はい/YES
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
準ランダム化/Pseudo-randomization
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
手技/Maneuver |
日本語
4週間のタブレット端末を用いた口腔機能トレーニング(7種)
英語
Program for oral function improvement using IoT, containing six exercises to improve masticatory muscle and performance, tongue, and swallowing muscles for 4 weeks.
日本語
4週間の紙媒体を用いた口腔機能トレーニング(7種)
英語
Program for paper-based oral function improvement, containing six exercises to improve masticatory muscle and performance, tongue, and swallowing muscles for 4 weeks.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
2020年に糸島フレイル研究に参加し、舌圧が30kPa未満であった地域在住高齢者
英語
Community-dwelling older people whose tongue pressure was <30 kPa based on the result of oral function tests, obtained from the Itoshima Frail Study conducted in 2020.
日本語
1)研究参加以前に介護認定(要支援や要介護)を受けたことがある者
2)本研究の趣旨や内容に同意が得られない者
3) 義歯製作中など、歯科補綴治療中の者
英語
1)individuals who had nursing care certification
2)individuals who disagree with study
3)receiving prosthetic treatment in the dental clinic
24
日本語
名 | 裕歩 |
ミドルネーム | |
姓 | 岸本 |
英語
名 | Hiro |
ミドルネーム | |
姓 | Kishimoo |
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九州大学
英語
Kyushu University
日本語
基幹教育院 自然科学理論系部門
英語
Department of Behavior and Health Sciences, Graduate School of Human-Environment Studies
819-0395
日本語
福岡市西区元岡744
英語
744 Motooka, Nishi-ku, Fukuoka
092-802-6071
kishimoto@artsci.kyushu-u.ac.jp
日本語
名 | 裕歩 |
ミドルネーム | |
姓 | 岸本 |
英語
名 | Hiro |
ミドルネーム | |
姓 | Kishimoto |
日本語
九州大学
英語
Kyushu University
日本語
基幹教育院 自然科学理論系部門
英語
Department of Behavior and Health Sciences, Graduate School of Human-Environment Studies
819-0395
日本語
福岡市西区元岡744
英語
744 Motooka, Nishi-ku, Fukuoka
092-802-6071
kishimoto@artsci.kyushu-u.ac.jp
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その他
英語
Kyushu University
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九州大学
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英語
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文部科学省
英語
JSPS KAKENHI
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日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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九州大学基幹教育院及びキャンパスライフ・健康支援センター 合同倫理専門委員会
英語
Institutional Review Board of Kyushu University
日本語
福岡市西区元岡744
英語
744 Motooka, Nishi-ku, Fukuoka
092-802-6071
kishimoto@artsci.kyushu-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
https://ocmcp.dent.kyushu-u.ac.jp/
未公表/Unpublished
https://ocmcp.dent.kyushu-u.ac.jp/
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日本語
二元配置分散分析により、BMI(p = 0.004)が上昇し、最大咀嚼能力(p = 0.010)、最大舌圧(p = 0.035)、および口腔ディアドコキネシス/ pa /と/ ka /(それぞれp = 0.009および0.017)が1か月で改善したことが明らかになりました。舌圧の改善がより高い参加者は、ベースラインで動物性タンパク質の摂取量が増加していました:魚(p = 0.022)、肉(p = 0.029)、卵(p = 0.009)。高齢者の口腔機能を改善する口腔機能運動により、口腔機能が向上し、ベースラインでの動物性タンパク質摂取量と関連していることがわかりました。
英語
Two-way analysis of variance revealed that body mass index (p = 0.004) increased, and maximum masticatory performance (p = 0.010), maximum tongue pressure (p = 0.035), and oral diadochokinesis /pa/ and /ka/ (p = 0.009 and 0.017, respectively) improved in a month. Participants with higher tongue pressure improvement have increased intake of animal proteins at baseline: fish (p = 0.022), meat (p = 0.029), and egg (p = 0.009).
2023 | 年 | 02 | 月 | 21 | 日 |
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英語
日本語
2020年に行われた糸島フレイルスタディから得られた口腔機能テストの結果に基づき、舌圧が30 kPa未満の地域在住の76人の高齢者。
英語
76 community-dwelling older people whose tongue pressure was <30 kPa based on the result of oral function tests, obtained from the Itoshima Frail Study conducted in 2020.
日本語
2020年に実施された糸島フレイル研究から得られた、口腔機能検査の結果から舌圧が30kPa未満の地域在住高齢者76名を募集した。最終的に28名が登録され(平均年齢、74.0±3.7歳)、研究への参加を承諾してもらった。
英語
76 community-dwelling older people whose tongue pressure was <30 kPa based on the result of oral function tests, obtained from the Itoshima Frail Study conducted in 2020. 28 individuals were enrolled, and they consented to participate in the study.
日本語
なし
英語
none
日本語
ベースライン時および介入後にタブレット群と紙ベース群を比較した二元配置分散分析において、交互作用(介入×群間)を示した項目は、筋肉量(p=0.024)、骨格筋量(p=0.029)、SMI(p=0.032)でした。その他の項目については、交互作用の変化パターンに差は検出されず、変化の傾向はグループ間で同様であることが示された。
また、2つのグループ、すなわち、タブレット群と紙ベース群の間には、ベースライン時、その後のフォローアップ時のいずれにおいても、有意な差は見られなかった。介入の主効果が観察された項目は、体重(p = 0.003)、BMI(p = 0.004)、最大咀嚼能力(p = 0.010)、最大舌圧(p = 0.035)、ODK /pa/ と /ka/ (それぞれ p = 0.009 と 0.017) である。
ベースライン時の舌圧の上昇によって、1日の栄養摂取量の調整された幾何平均値において、舌圧上昇の中央値1.3kPaにより、参加者は向上量が多かった群(HI群)少なかった群(LI群)に分類された。動物性タンパク質である魚(p = 0.022)、肉(p = 0.029)、卵(p = 0.009)の摂取量は、LI群よりHI群の方が有意に多かった。
英語
The two-way analysis of variance comparing the tablet- and paper-based groups at baseline and after intervention. The items showing interaction (intervention multiples between groups) included muscle mass (p = 0.024), skeletal muscle mass, p = 0.029, and SMI, p = 0.032. No difference was detected in the pattern of change of interaction for any other item, which indicated that the trend of change was similar between the groups.
No significant difference was observed between the two groups, that is, the tablet group and the paper-based group, both at the baseline and then at follow-up. The items in which the main effects of the intervention were observed included weight (p = 0.003), BMI (p = 0.004), maximum masticatory performance,p = 0.010, maximum tongue pressure (p = 0.035), and ODK /pa/ and /ka/ (p = 0.009 and 0.017, respectively).
The adjusted geometric means of the daily nutrient intake by the increase in tongue pressure at baseline. The participants were classified into the LI and HI groups by a median of 1.3 kPa of the increase in tongue pressure. The intake of animal protein, namely, fish (p = 0.022), meat (p = 0.029), and egg (p = 0.009), was significantly higher in the HI group than in the LI group.
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2021 | 年 | 07 | 月 | 14 | 日 |
2021 | 年 | 08 | 月 | 27 | 日 |
2021 | 年 | 10 | 月 | 26 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
2023 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 16 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000057268
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000057268