UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000050061
受付番号 R000057031
科学的試験名 急性心筋梗塞患者の生活習慣調査
一般公開日(本登録希望日) 2023/01/17
最終更新日 2023/07/19 15:04:17

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
急性心筋梗塞患者の生活習慣調査


英語
Lifestyle survey of patients with acute myocardial infarction

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
急性心筋梗塞患者の生活習慣調査


英語
Lifestyle survey of patients with acute myocardial infarction

科学的試験名/Scientific Title

日本語
急性心筋梗塞患者の生活習慣調査


英語
Lifestyle survey of patients with acute myocardial infarction

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
急性心筋梗塞患者の生活習慣調査


英語
Lifestyle survey of patients with acute myocardial infarction

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
急性心筋梗塞


英語
Acute myocardial infarction

疾患区分1/Classification by specialty

循環器内科学/Cardiology

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
急性心筋梗塞患者の生活習慣の実態を把握し、今後効果的な総合的食事療法の実施へと反映させることを目的として、急性心筋梗塞患者の家族環境、食事嗜好、食習慣、運動習慣、喫煙等を調査し、発症に至った生活習慣における特異性について検討する。


英語
We investigated the actual conditions of living habits such as family environment, dietary preferences, eating habits, exercise habits, and smoking for the purpose of reflecting on the implementation of effective comprehensive diet therapy in the future.In addition, the lifestyle habits leading to the onset were examined.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1

探索的/Exploratory

試験の性質2/Trial characteristics_2

説明的/Explanatory

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
年齢層別の嗜好食品


英語
Favorite foods by age group.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
年齢層別の性別、BMI、血圧、HDLコレステロール、LDLコレステロール、中性脂肪、クレアチニン、性別、糖尿病の有無、HbA1c、家族環境(構成・調理担当者)、間食(有無・頻度・内容)、飲酒(有無・頻度・内容)、喫煙(有無・量)、外食(有無・頻度・内容)、運動習慣(有無・頻度・内容) 、薬物療法。


英語
SEX, BMI, blood pressure, high-density lipoprotein cholesterol (HDL-Cho), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-Cho), neutral lipid, creatinine, alcohol intake, the number of cigarettes, presence or absence of diabetes, family environment, favorite foods (preferred food), snacks (presence or absence frequency content), drinking (presence or absence frequency content), smoking (presence or absence smoking history amount), eating out (presence or absence frequency content), exercise habits (presence or absence frequency content) by age group.


基本事項/Base

試験の種類/Study type

観察/Observational


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design


ランダム化/Randomization


ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding


コントロール/Control


層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms


介入の目的/Purpose of intervention


介入の種類/Type of intervention


介入1/Interventions/Control_1

日本語


英語

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
20歳以上の急性心筋梗塞と診断された患者


英語
Patients diagnosed with acute myocardial infarction over the age of 20.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
データ(嗜好食品)記載が欠損していた患者


英語
Patients with missing data (favorite foods).

目標参加者数/Target sample size

100


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
松﨑
ミドルネーム
景子


英語
Keiko
ミドルネーム
Matsuzaki

所属組織/Organization

日本語
福岡大学 西新病院


英語
Fukuoka University Nishijin Hospital

所属部署/Division name

日本語
栄養部


英語
Department of Nutrition

郵便番号/Zip code

814-8522

住所/Address

日本語
福岡県福岡市早良区祖原15-7


英語
15-7 Sohara, Sawara, Fukuoka-City, Fukuoka

電話/TEL

092-831-1211

Email/Email

eiyoukeiko@fukuoka-u.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
松﨑
ミドルネーム
景子


英語
Keiko
ミドルネーム
Matsuzaki

組織名/Organization

日本語
福岡大学 西新病院


英語
Fukuoka University Nishijin Hospital

部署名/Division name

日本語
栄養部


英語
Department of Nutrition

郵便番号/Zip code

814-8522

住所/Address

日本語
福岡県福岡市早良区祖原15-7


英語
15-7 Sohara, Sawara, Fukuoka-City, Fukuoka

電話/TEL

092-831-1211

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

eiyoukeiko@fukuoka-u.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
福岡大学


英語
Fukuoka University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語
栄養部


個人名/Personal name

日本語
松﨑 景子


英語
Keiko Matsuzaki


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
福岡大学


英語
Fukuoka University

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
福岡大学 医学部


英語
Faculty of Medicine, Fukuoka University

住所/Address

日本語
福岡県福岡市城南区七隈8丁目19-1


英語
8-19-1 Nanakuma, Jonan, Fukuoka City, Fukuoka.

電話/Tel

092-871-6631

Email/Email

fupr@adm.fukuoka-u.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2023 01 17


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

最終結果が公表されている/Published


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

117

主な結果/Results

日本語
約8割に間食習慣、約6割に外食習慣があり、これらの調整指導が必要である。 BMIは平均25.7±3.3kg/m2であり肥満、高血圧、脂質異常症があり、約4割が糖尿病を有していた。 嗜好では、脂質が多い食品を最も好んでおり、肉や油などの食品の調整指導が必須となる。


英語
About 80% have a snacking habit and about 60% have a habit of eating out, and these adjustment guidance is necessary. The average BMI was 25.7(3.3)kg/m2, and there were obesity, hypertension, dyslipidemia, and about 40% had diabetes. In terms of preference, they prefer foods high in fat the most, and guidance on the adjustment of foods such as meat and oil is essential.

主な結果入力日/Results date posted

2023 07 19

結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

主たる結果の公表済み/Main results already published

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2021 11 18

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2021 11 18

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2021 11 18

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語
インフォームドコンセントは、全ての患者に対して実施された。調査は、ヘルシンキ宣言に則り実施した。この研究は、福岡大学倫理委員会(承認番号:N21-11-001)の承認を得て、2014年4月から2020年1月まで実施された(横断研究)。


英語
Informed consent was obtained from all patients via consent confirm. The investigation conforms to the principles outlined in the Declaration of Helsinki. The present study was approved by the ethics committee of Fukuoka University (approval number: N21-11-001) and was performed form April 2014 to January 2020 (cross-sectional study).


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2023 01 17

最終更新日/Last modified on

2023 07 19



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日本語
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