UMIN試験ID | UMIN000050020 |
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受付番号 | R000056970 |
科学的試験名 | 糖質調整弁当喫食時の血糖値上昇抑制の確認 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/01/12 |
最終更新日 | 2023/07/13 11:35:27 |
日本語
糖質調整弁当喫食時の血糖値上昇抑制の確認
英語
A verification study of suppressive effect on the postprandial blood glucose level by sugar-restricted diet
日本語
糖質調整弁当喫食時の血糖値上昇抑制の確認
英語
A verification study of suppressive effect on the postprandial blood glucose level by sugar-restricted diet
日本語
糖質調整弁当喫食時の血糖値上昇抑制の確認
英語
A verification study of suppressive effect on the postprandial blood glucose level by sugar-restricted diet
日本語
糖質調整弁当喫食時の血糖値上昇抑制の確認
英語
A verification study of suppressive effect on the postprandial blood glucose level by sugar-restricted diet
日本/Japan |
日本語
HbA1cが5.5%以上6.5%未満の健常者
英語
Healthy subjects whose HbA1c level is 5.5% to 6.5%
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
糖質調整食による血糖値上昇抑制効果を検証する。
英語
To verify the suppressive effect on the elevation of blood glucose level with sugar-restricted diet diet
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
第Ⅱ相/Phase II
日本語
食後血糖値(2時間)
英語
the postprandial blood glucose level(2 hours after meals)
日本語
食後血糖値と血圧、体重、BMI、腹囲、血液結果(総コレステロール、中性脂肪、HDL-C、LDL―C、HbA1c)との相関関係
英語
Correlation between postprandial blood glucose level and blood pressure, body weight, BMI, waist circumference, blood results (total cholesterol, triglycerides, HDL-C, LDL-C, HbA1c)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープンだが測定者がブラインド化されている/Open -but assessor(s) are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
糖質制限食を喫食後、食後2時間の血糖値を測定する。
英語
To eat a sugar-restricted diet for lunch amd measure the postprandial blood glucose for 2 hours
日本語
糖質制限していない試験食を喫食後、食後2時間の血糖値を測定する。
英語
To eat a not sugar-restricted diet for lunch amd measure the postprandial blood glucose for 2 hours
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
70 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
HbA1cが5.5%以上6.5%未満
英語
HbA1c level is 5.5% to 6.5%
日本語
1)現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
2)耐糖能異常、精神疾患、睡眠障害、高血圧、糖尿病、高脂血症や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
3)空腹時血糖値が126 mg/dL以上、HbA1c(NGSP)値が6.5 %以上の者
4)過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬習慣のある者(頭痛、月経痛、感冒などの頓服歴は除く)
5)肝、腎、心、肺、血液等の重篤な障害の既往歴・現病歴のある者
6)消化器官に併存疾患および既往歴のある者(盲腸の既往歴は除く)
7)BMIが30 kg/m2以上の者
8)過去1ヶ月間において200 mL、又は3ヶ月以内に400 mLを超える献血等をした者
9)重度の貧血がある者
10)試験食品にアレルギー症状を起こす恐れのある者、また、その他食品、医薬品に重篤なアレルギー症状を起こす恐れのある者
11)試験食品の全量摂取が難しい者(嗜好性含む)
12)妊娠中、授乳中あるいは妊娠の可能性のある者
13)日常的な飲酒量が1日あたり平均アルコール換算で40 g/日を超える者
14)試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(長期の旅行など)
15)現在、ならびに過去3ヶ月以内において、糖代謝関連を標榜する機能性表示食品・健康食品類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者(健康維持を目的した摂取は可)
16)他の食品の摂取や薬剤を使用する試験に参加中の者
英語
1)Persons who are suffering from illness and taking medication.
2)Persons who have past and current medical history of impaired glucose tolerance, psychiatric disorders, sleep disorders, hypertension, diabetes, hyperlipidemia, and other serious illnesses
3)Persons whose fasting blood sugar level is over 126 mg/dL or HbA1c (NGSP) level is over 6.5%.
4)Persons who have taken medication for the purpose of disease treatment within the last month (excluding headache, menstrual cramps, colds, etc.)
5)Persons have a past and current medical history of serious diseases about liver, kidney, heart, lung, blood, etc.
6)Persons have a past and current medical history about the digestive system disease (excluding history of appendectomy)
7)Persons whose BMI is over 30 kg/m2.
8)Persons who have donated more than 200 mL of blood within the last month and more than 400 mL within the last 3 months.
9)Persons have severe anemia
10)Persons who might have allergic symptoms on the test meal, and those who may have serious allergic symptoms to foods and pharmaceuticals.
11)Persons who might not have all test meal (including because of palatability)
12)Persons who are pregnant, breastfeeding or willing to breastfeed on the study period
13)Persons who drink more than 40 g/day in terms of average alcohol per day
14)Persons who may change their eating habits and lifestyle on the study period (ex, long-term travel)
15) Persons who have a habit of continuously taking foods with functional claims and health foods that claim to be related to sugar metabolism, and those who plan to take them during the test period with the last 3 months (Not including taking those for health maintenance)
17)Persons who are participating in the other tests with taking food and drugs
10
日本語
名 | 勇人 |
ミドルネーム | |
姓 | 為則 |
英語
名 | Hayato |
ミドルネーム | |
姓 | Tamenori |
日本語
江崎グリコ株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd
日本語
健康イノベーション事業部
英語
Health Innovation Division
5558502
日本語
日本大阪府大阪市西淀川区歌島4‐6‐5
英語
4-6-5 Utajima, Nishi-Yodogawa-ku, Osaka, Japan
+80-8311-4309
hayato.tamenori@glico.com
日本語
名 | 緑 |
ミドルネーム | |
姓 | 又吉 |
英語
名 | Midori |
ミドルネーム | |
姓 | Matayoshi |
日本語
江崎グリコ株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd
日本語
健康イノベーション事業部
英語
Health Innovation Division
5558502
日本語
日本大阪府大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishi-Yodogawa-ku, Osaka, Japan
+80-2474-9950
midori.matayoshi@glico.com
日本語
その他
英語
EZAKI GLICO Co., Ltd.
日本語
江崎グリコ株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
EZAKI GLICO Co., Ltd
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
グリコグループ研究倫理委員会
英語
The Institutional Review Board of Glico Group
日本語
日本大阪府大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishi-Yodogawa-ku, Osaka, Japan
+81-6-6477-8793
toshihiko.koike@glico.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 01 | 月 | 12 | 日 |
未公表/Unpublished
10
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 05 | 月 | 24 | 日 |
2022 | 年 | 05 | 月 | 24 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2023 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 03 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
2023 | 年 | 05 | 月 | 19 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 01 | 月 | 12 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 13 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056970
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056970