UMIN試験ID | UMIN000049932 |
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受付番号 | R000056868 |
科学的試験名 | 社員食堂で選択されるメニューが交替制勤務者の健康に及ぼす効果:非ランダム化比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/01/05 |
最終更新日 | 2024/12/30 21:22:11 |
日本語
社員食堂で選択されるメニューが交替制勤務者の健康に及ぼす効果
英語
The effects of improved menu choice in a company cafeteria on health status among shift workers.
日本語
社員食堂のメニューが交替制勤務者の健康に及ぼす効果
英語
The effects of improved menu in a company cafeteria on health status among shift workers.
日本語
社員食堂で選択されるメニューが交替制勤務者の健康に及ぼす効果:非ランダム化比較試験
英語
The effects of improved menu choice in a company cafeteria on health status among shift workers: a non-randomized controlled trial.
日本語
社員食堂で選択されるメニューが交替制勤務者の健康に及ぼす効果:非ランダム化比較試験
英語
The effects of improved menu choice in a company cafeteria on health status among shift workers: a non-randomized controlled trial.
日本/Japan |
日本語
勤務者
英語
Workers
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
夜間に社員食堂を利用する交替制勤者を対象として、選択するメニューの改善が健康状態に及ぼす影響を検討すること。
英語
To investigate the effect of improvements in canteen menu selection on the health status among shift workers using the canteen at midnight.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
身体的指標:BMI、体組成、腹囲
血液生化学指標
英語
Anthropometric parameters: BMI, body composition, waist circumference
Biochemical parameters
日本語
栄養・食品摂取量
食習慣
運動・身体活動
生活習慣
食事時刻
食事内容
食品・飲料摂取
睡眠―覚醒サイクル
心理指標
生理的指標
プレゼンティーイズム
アブセンティーイズム
英語
Nutritional and food intakes
Eating behaviors
Physical activity
Lifestyle behaviors
Meal timing
Meal contents and meal pattern
Food and beverage consumption
Sleep-wake cycle
Psychological parameters
Physiological parameters
Presenteeism
Absenteeism
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
はい/YES
はい/YES
施設をブロックとみなしている/Institution is considered as a block.
はい/YES
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
2ヶ月間の
夜勤時の健康的な食事の摂取(社員食堂)
体重のモニタリング
健康教育
英語
For 2-months,
consumption of healthy meals in the canteen during the night shift
weight monitoring
health education
日本語
2ヶ月間の夜勤時の自由選択による食事の摂取(社員食堂)
英語
Consumption of freely selected meals in the canteen during the night shift for 2-months.
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男/Male
日本語
1)日本人
2)年齢20歳以上
3)男性
4)交替制勤務者
5)社内食堂の利用者
6)本試験の目的・内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に試験に参加志願した者で、書面で本試験への参加に同意した者
7)定められた方法で食事摂取ができる者
8)試験実施関係者の指示に従うことが可能である者
英語
1) Japanese
2) Ages>=20 years
3) Male
4) Shift workers
5) Daily users of the canteen
6) Having provided voluntary written consent for participation in this study
7) Able to receive and take experimental meals
8) Able to follow the instructions of the study team
日本語
1)医師より糖尿病、腎臓病、肝臓病、心臓病、脳疾患の診断を受けている者/治療薬を服用中の者
2)その他、研究チームが研究の参加が不適当であると判断した者
英語
1. Persons who have been diagnosed with diabetes, kidney disease, liver disease, cardio and cerebrovascular diseases by a physician, or who are taking therapeutic drugs.
2. Judged by the investigator/project leader to be ineligible for other reason.
50
日本語
名 | 成美 |
ミドルネーム | |
姓 | 永井 |
英語
名 | Narumi |
ミドルネーム | |
姓 | Nagai |
日本語
兵庫県立大学
英語
University of Hyogo
日本語
環境人間学研究科
英語
Graduate School of Human Science and Environment
670-0092
日本語
兵庫県姫路市新在家1-1-12
英語
1-1-12 Shinzaike-honcho,Himeji, Hyogo
+81-79-292-1515
nagai.lab.uh@gmail.com
日本語
名 | 美代子 |
ミドルネーム | |
姓 | 奥薗 |
英語
名 | Miyoko |
ミドルネーム | |
姓 | Okuzono |
日本語
兵庫県立大学
英語
University of Hyogo
日本語
栄養教育・栄養生理学研究室
英語
Laboratory of Nutrition Education and Nutritional Physiology
670-0092
日本語
兵庫県姫路市新在家1-1-12
英語
1-1-12 Shinzaike-honcho,Himeji, Hyogo
+81-79-292-1515
mokuzono.mok@gmail.com
日本語
兵庫県立大学
英語
University of Hyogo
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
文部科学省
英語
MEXT(Japan)
日本語
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
兵庫県立大学環境人間学部研究倫理委員会
英語
The SHSE (School of Human Science and Environment) Research Ethics Committee of the University of Hyogo
日本語
兵庫県姫路市新在家1-1-12
英語
1-1-12 Shinzaike-honcho,Himeji, Hyogo
+81-79-292-1515
u_hyogo_kankyou@ofc.u-hyogo.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 01 | 月 | 05 | 日 |
https://www.jstage.jst.go.jp/browse/eiyogakuzashi/-char/ja
最終結果が公表されている/Published
https://www.jstage.jst.go.jp/browse/eiyogakuzashi/-char/ja
50
日本語
介入群では対照群と比べて,介入後の腹囲減少量が多い傾向がみられた(中央値[25パーセンタイル,75パーセンタイル]介入群- 1.0[- 1.5,1.0]cm vs. 対照群 0.25[- 0.95,1.0]cm,p = 0.067)。他のMetS指標の変化量は両群で有意な差はなかった。体調と食態度に関する主観的評価項目は,いずれも介入群が対照群よりも有意にスコアが高かった。
英語
In the intervention group, waist circumference tended to decrease than in the control group (median [25, 75th percentile point], intervention; -1.0 [-1.5, 1.0] cm vs. control; 0.25 [-0.95, 1.0] cm, p = 0.067). Changes in other metabolic syndrome indicators were not significantly different between the two groups. Subjective physical condition and eating attitudes scores were significantly higher in the intervention group than in the control group.
2022 | 年 | 12 | 月 | 29 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
日本語
研究参加者(製造業1社の男性交替制勤務者48名)を年齢(中央値;41歳以上)とBody Mass Index(肥満;25 kg/m2以上)で,介入群23名,対照群25名に層化無作為割付した。
英語
The participants 48 male shift workers were randomly assigned by age median age 41 years old and body mass index obese 25 kg/m2 or more to intervention n=23 and control n= 25 groups
日本語
介入群は,20分間の栄養教育を単回受け,2カ月間,夜勤時の社員食堂(食事時刻20:20~22:00)で16回,健康的なセットメニューを摂取した。対照群は,同じ期間に普段通りのメニューを摂取した。
英語
The intervention group received a 20-min nutritional education session and consumed a healthy set menu at the company canteen during the nightshift 16 times over two months. The control group consumed their ordinary menu items during the same period.
日本語
有害事象は確認されなかった。
英語
No adverse events were observed in the participants.
日本語
介入前後の調査・測定で体重,体組成,血圧,血液生化学検査値,体調,食態度のデータを得た。
英語
Data on body weight, body composition, blood pressure, biochemical parameters, physical condition, and eating attitudes were obtained from pre- and post-intervention measurements.
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 10 | 月 | 21 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 25 | 日 |
2023 | 年 | 01 | 月 | 10 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 28 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 30 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056868
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056868