UMIN試験ID | UMIN000049913 |
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受付番号 | R000056818 |
科学的試験名 | 試験食品の過剰摂取安全性確認試験 -プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法- |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/12/27 |
最終更新日 | 2022/12/27 09:48:24 |
日本語
試験食品の過剰摂取安全性確認試験
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
A study to confirm the safety of overdose of test food: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.
日本語
試験食品の過剰摂取安全性確認試験
英語
A study to confirm the safety of overdose of test food.
日本語
試験食品の過剰摂取安全性確認試験
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
A study to confirm the safety of overdose of test food: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.
日本語
試験食品の過剰摂取安全性確認試験
英語
A study to confirm the safety of overdose of test food.
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品を過剰摂取した際の安全性を検証する。
英語
To confirm the safety of overdose of test food.
安全性/Safety
日本語
英語
日本語
①問診
②身長・体重(BMI)
③血圧・脈拍数
④血液学検査
⑤生化学検査
⑥尿検査
⑦自他覚症状
⑧有害事象
英語
1. Medical interview
2. Height / weight (BMI)
3. Blood pressure / Pulse rate
4. Hematology test
5. biochemical test
6. Urinalysis
7. Subjective and Objective symptom
8. Adverse event
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
1日1回、午前10時頃に、被験食品10カプセルを4週間摂取する。
英語
Take 10 capsules of the test food once a day around 10:00 am for 4 weeks.
日本語
1日1回、午前10時頃に、被験食品5カプセルと対照食品5カプセルを4週間摂取する。
英語
Take 5 capsules of the test food and 5 capsules of the control food once a day around 10:00 am for 4 weeks.
日本語
1日1回、午前10時頃に、対照食品10カプセルを4週間摂取する。
英語
Take 10 capsules of the control food once a day around 10:00 am for 4 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
①試験参加の同意取得時点で20歳以上、65歳未満の健常な男女
②試験の目的・内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願した者の内、書面で試験参加に同意した者
英語
1. Males and females from 20 to 64 years of age.
2. Subjects who can make self-judgment and are voluntarily giving written informed consent.
日本語
①糖尿病、腎・肝疾患、心疾患などの重篤な疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患に罹患している者、治療中の者
②慢性疾患を有し、医薬品を常用している者
③消化吸収に影響を与える消化器疾患及び消化器の手術歴がある者
④薬物依存、アルコール依存の既往歴あるいは現病歴がある者
⑤適正飲酒(1日平均純アルコールで約20 g程度の飲酒、例えばビール中瓶1本500 mL、日本酒約1合166 mL、焼酎約半合100 mL、ウィスキーダブル約1杯62.5 mL、ワイングラス約2杯227 mL、缶チューハイ約1.5缶500 mL)を超えた飲酒を常に行っている者
⑥スクリーニング検査、各検査2日前からの禁酒が出来ない者
⑦食物アレルギーを有するとの申告があった者
⑧スクリーニング検査に行う血液検査から、被験者として不適当と判断された者
⑨同意取得日から遡って1ヶ月以内に200 mLまたは3ヶ月以内に400 mLを超える採血、成分献血をした者
⑩他の食品の摂取や医薬品を使用する試験、化粧品及び医薬品などを塗布する試験に参加中の者、参加の意志がある者
⑪妊娠している者、試験期間中に妊娠の意思がある者、授乳中の者
⑫その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1. Subjects who have a history of Serious diseases such as diabetes, kidney/liver disease or heart disease, and/or thyroid diseases, adrenal diseases, and other metabolic diseases or who is under medical treatment.
2. Subjects who have chronic disease and is under medication.
3. Subjects who have a history of gastrointestinal disease or gastrointestinal surgery that affects digestion and absorption.
4. Subjects who have a history of drug dependence or alcohol dependence or have a current medical history.
5. Those who consistently drink more than the recommended amount of alcohol.
6. Subjects who cannot abstain from drinking 2 days before each test.
7. Subjects who has food allergy.
8. Subjects who are judged to be inappropriate as research subjects by blood tests in screening tests.
9. Subjects who has collected or donated more than 200 mL of blood or blood components within 1 month or more than 400 mL of blood or blood within 3 months prior to the date of obtaining consent.
10. Subjects who are participating in other studies that using foods, pharmaceuticals, and cosmetics now, or are willing to participate.
11. Subjects who are pregnant or breast-feeding, or have the will of pregnancy during the study period.
12. Subjects who are judged as unsuitable for the study by the investigator for the other reasons.
30
日本語
名 | 眞彦 |
ミドルネーム | |
姓 | 徳島 |
英語
名 | Masahiko |
ミドルネーム | |
姓 | Tokushima |
日本語
医療法人 前橋北病院
英語
Maebashi North Hospital
日本語
院長
英語
Director
371-0054
日本語
群馬県前橋市下細井町692
英語
692 Shimohosoi-machi,Maebashi-shi,Gumma
027-235-3333
sagawa@mc-connect.co.jp
日本語
名 | 英二 |
ミドルネーム | |
姓 | 由川 |
英語
名 | Eiji |
ミドルネーム | |
姓 | Yoshikawa |
日本語
株式会社ケイ・エス・オー
英語
KSO Corporation
日本語
営業部
英語
Sales department
105-0023
日本語
東京都港区芝浦1-9-7 芝浦おもだかビル7階
英語
1-9-7 Shibaura, Minato-ku, Tokyo
03-3452-7733
eigyou27@kso.co.jp
日本語
その他
英語
KSO Corporation
日本語
株式会社ケイ・エス・オー
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
TEIJIN LIMITED
日本語
帝人株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人公雄会 こぶな整形外科医院倫理審査委員会
英語
Ethical Committee of Kobuna Orthopedics Clinic
日本語
群馬県前橋市城東町5-656-17
英語
5-656-17 Joto-machi, Maebashi-shi, Gumma
027-212-5608
sagawa@mc-connect.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 27 | 日 |
Protocol is unpublished, due to including confidential information.
未公表/Unpublished
Results is published in only UMIN
30
日本語
試験食品の安全性が確認された。
英語
Safety was confirmed.
2022 | 年 | 12 | 月 | 26 | 日 |
日本語
英語
日本語
健常人
英語
Healthy subjects
日本語
試験完遂30人
→解析30人
英語
30 participants completed and 30 subjects were incorporated into the analyses.
日本語
試験食品の摂取に関する有害事象は無し
英語
No adverse effect related to the test foods reported.
日本語
安全性
英語
Safety
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 08 | 月 | 09 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 16 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
2018 | 年 | 10 | 月 | 27 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 27 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056818
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056818