UMIN試験ID | UMIN000049869 |
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受付番号 | R000056799 |
科学的試験名 | 試験食品摂取によるアルコール代謝改善効果確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/08/31 |
最終更新日 | 2023/08/23 09:07:07 |
日本語
試験食品摂取によるアルコール代謝改善効果確認試験
英語
A confirmation study of test food in alcohol metabolism
日本語
試験食品摂取によるアルコール代謝改善効果確認試験
英語
A confirmation study of test food in alcohol metabolism
日本語
試験食品摂取によるアルコール代謝改善効果確認試験
英語
A confirmation study of test food in alcohol metabolism
日本語
試験食品摂取によるアルコール代謝改善効果確認試験
英語
A confirmation study of test food in alcohol metabolism
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
healthy subject
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品によるアルコール代謝機能への作用について検証する。
英語
To verify effects of test foods on alcohol metabolism.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
血中エタノール濃度、血中アセトアルデヒド濃度、呼気エタノール濃度、閉眼片足立ち時間
英語
Blood ethanol concentration, Blood acetaldehyde concentration Expiration ethanol concentration, one-leg standing time with eyes closed.
日本語
血糖値、VASアンケート
英語
Blood glucose concentration, VAS questionnaire about drinking and sense.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品単回摂取→ウォッシュアウト期間→対照食品単回摂取
英語
Single ingestion of test food-washout period-single ingestion of placebo food.
日本語
対照食品単回摂取→ウォッシュアウト期間→被験食品単回摂取
英語
Single ingestion of placebo food-washout period-single ingestion of test food.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の健康な男女
(2)空腹時に 0.5g/kg理想体重 のアルコール(目安量:アルコール度数25度の甲類焼酎で女性は身長155㎝から165cmの場合117mL~138mL、男性は身長165㎝から175cmの場合146mL~169mL)の摂取が可能な者
(3)アルコール度数13度程度の水割り焼酎を飲むことが可能な者
(4)自発的な飲酒の習慣が週2回以上あり、顔や首などに赤みが出ることが多い自覚のある者
(5)当該試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
(1)Healthy males and females aged over 20 to under 65 when informed consent.
(2)Subjects who can take 0.5g/kg (ideal body weight) of alcohol(25% alcohol by shochu) when stomach empty. Approximate amount is 117 mL to 138 mL for women of155 cm to 165 cm height, and 146 mL to 169 mL for men of 165 cm to 175 cm height.
(3)Subjects who can drink approximate 13% alcohol.
(4)Subjects who have a habit of spontaneous alcohol consumption at least twice a week and are aware frequent redness of the face, neck, etc.
(5)Subjects who have received enough explanation and understood about this study, and who can obtain informed consent documents.
日本語
(1)ウイルス性肝炎に罹患している者
(2)新型コロナウイルスなど感染症に罹患または罹患の疑いのある者、あるいは濃厚接触者にあたる者
(3)アルコールが全く飲めない体質の者
(4)アルコールパッチテストの結果が強陽性の者
(5)飲酒により理性を失う行動(人にからむ、怒る、大声を出す、泣く等)を取ることがあるとの自覚がある者
(6)多量飲酒者(1日平均純アルコール約60gを超えて摂取する者)
(7)体重が45kg未満、または90kgを超える者
(8)糖尿病の既往歴および現病歴がある者
(9)試験結果に影響する可能性があると思われる医薬品(ケフラール、パンスポリン、セフゾン等セフェム系抗生物質、ジスルフィラム・シアナミド等の抗酒薬等)、健康食品、サプリメント(ウコン、オルニチン等)を日常的に服用または摂取している者、および試験期間中に服用または摂取の可能性がある者
(10)心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
(11)試験期間中に何らかの治療を予定している者
(12)妊娠中または妊娠を予定している者、および授乳中の者
(13)医薬品および食品(特に乳・ゼラチン)にアレルギーがある者
(14)他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、 あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(15)当該試験開始前月から成分献血あるいは全血200mL献血を行った者
(16)当該試験開始3ヶ月前から全血400mL献血を行った男性
(17)当該試験開始4ヶ月前から全血400mL献血を行った女性
(18)当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200mLを超える男性
(19)当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800mLを超える女性
(20)試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
Subjects who
(1)infected by hepatitis virus.
(2)had or suspected infectious disease such as COVID-19, or who had close contact with a COVID-19 patient.
(3)cannot drink alcohol at all.
(4)showed strong positive reaction in patch test of alcohol.
(5)aware of losing control due to drinking alcohol (entanglement, anger, yelling, crying, etc.)
(6)intake excessive alcohol. (Those who daily consume average more than about 60g of pure alcohol)
(7)weigh less than 45 kg or more than 90 kg.
(8)have current medical history or past medical history of diabetes.
(9)constantly use medicines that may affect test results. (cephem antibiotics such as Cefaclor, Cefotiam, Cefdinir, Anti-alcoholic drugs such as Disulfiram, Cyanamide etc.).Those taking health foods and supplements (turmeric, ornithine, etc.) daily, and those who may take or take them during the test period.
(10)have current medical history or past medical history of serious disease in heart, liver, kidney, digestive organ.
(11)are planning some kind of treatment during the study period.
(12)Females who are pregnant or could become pregnant, and who are lactating.
(13)have allergies to medicines and foods (especially milk and gelatin).
(14)participated clinical trial within 4-weeks prior to the current study and/or who have planning to participate the other clinical tests.
(15)donated over 200mL blood and/or blood components within the last one month to the current study.
(16)Males who donated over 400mL blood and/or blood components within the last three months to the current study.
(17)Females who donated over 400mL blood and/or blood components within the last four months to the current study.
(18)Males who exceed 1200 mL of blood sampling volume including this study within the last 12 months.
(19)Females who exceed 800 mL of blood sampling volume including this study within the last 12 months.
(20)were judged ineligible for enrollment in the study by the principal investigator or sub-investigator.
18
日本語
名 | 利広 |
ミドルネーム | |
姓 | 川馬 |
英語
名 | Toshihiro |
ミドルネーム | |
姓 | Kawama |
日本語
森永製菓株式会社 研究所
英語
R&D Institute Morinaga & Co., Ltd.
日本語
健康科学研究センター
英語
Health Science Research Center
230-8504
日本語
神奈川県横浜市鶴見区下末吉2-1-1
英語
2-1-1, Shimosueyoshi, Tsurumi-ku, Yokohama
0455716140
t-kawama-jb@morinaga.co.jp
日本語
名 | 宏之 |
ミドルネーム | |
姓 | 稲垣 |
英語
名 | Hiroyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Inagaki |
日本語
森永製菓株式会社 研究所
英語
R&D Institute Morinaga & Co., Ltd.
日本語
健康科学研究センター
英語
Health Science and Research Center
230-8504
日本語
神奈川県横浜市鶴見区下末吉2-1-1
英語
2-1-1, Shimosueyoshi, Tsurumi-ku, Yokohama
0455716140
t-kawama-jb@morinaga.co.jp
日本語
その他
英語
Morinaga & Co., Ltd.
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森永製菓株式会社 研究所
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英語
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自己調達
英語
Self funding
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森永製菓株式会社
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研究所
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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英語
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チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Chiyoda paramedical care clinic Institutional Review Board
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10
英語
3-3-10 Honngokucyo Nihonbashi Cyuo-ku Tokyo
0362259005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2023 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 01 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 03 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 03 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 03 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 03 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 22 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 23 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056799
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056799