UMIN試験ID | UMIN000049876 |
---|---|
受付番号 | R000056776 |
科学的試験名 | 食品の加工の程度が体格、食事摂取量、代謝に及ぼす影響の研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/12/23 |
最終更新日 | 2022/12/22 22:03:44 |
日本語
食品の加工の程度が体格、食事摂取量、代謝に及ぼす影響の研究
英語
Effects of processed diets on body weight, calorie intake, and metabolism: A prospective interventional study
日本語
加工食品が体格、食事摂取量、代謝に及ぼす影響の研究
英語
Effects of processed diets on body weight, calorie intake, and metabolism
日本語
食品の加工の程度が体格、食事摂取量、代謝に及ぼす影響の研究
英語
Effects of processed diets on body weight, calorie intake, and metabolism: A prospective interventional study
日本語
食品の加工の程度が体格、食事摂取量、代謝に及ぼす影響の研究
英語
Effects of processed diets on body weight, calorie intake, and metabolism
日本/Japan |
日本語
肥満
英語
Obesity
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
食品の加工の程度が体重に及ぼす影響を明らかにする。
英語
To elucidate the causal relationship of processed foods and body weight change.
その他/Others
日本語
食品の加工の程度が食事摂取量、代謝に及ぼす影響を明らかにする。
英語
To elucidate the causal relationship of processed foods and calorie intake, metabolism.
日本語
体重変化
英語
Body weight change
日本語
食事摂取量
代謝関連項目
英語
Calorie intake
Metabolic markers
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
10人の成人がそれぞれ5人ずつのグループにランダムに分けられ、超加工食品と非超加工食品を1週間ずつ、2週間のウォッシュアウト期間を経て摂取した。
英語
10 adults were randomized into two groups, 5 adults each.
Each group was exposed to ultra-processed and non-ultra-processed diets in random order for 7 days each, after a washout period of two weeks.
日本語
10人の成人がそれぞれ5人ずつのグループにランダムに分けられ、超加工食品と非超加工食品を1週間ずつ、2週間のウォッシュアウト期間を経て摂取した。
英語
10 adults were randomized into two groups, 5 adults each.
Each group was exposed to ultra-processed and non-ultra-processed diets in random order for 7 days each, after a washout period of two weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
BMI 25以上
過去半年間で5%以上の体重変動なし
定期的な通院歴や内服歴のないもの
英語
BMI 25 or over
Weight-stable (<+-5% over the past 6 months)
Not on regular hospital visits or medication
日本語
糖尿病、脂質異常症、高血圧症、甲状腺疾患、悪性腫瘍、摂食障害や他のうつ病・躁鬱病等の精神疾患、貧血等の既往疾患のあるもの
食物アレルギーのあるもの
特殊な食事習慣(ベジタリアン等)のあるもの
その他医師が研究組み入れに不適切と考えたもの
英語
Those who have diabetes, dyslipidemia, hypertension, thyroid disease, cancer, anemia and eating disorders or other pshychiatric conditions such as depression or bipolar disorder.
Those who have food allergies or adherence to particular diets (e.g., vegetarian etc)
Any other subjects we considered not suitable for inclusion.
10
日本語
名 | 直人 |
ミドルネーム | |
姓 | 窪田 |
英語
名 | Naoto |
ミドルネーム | |
姓 | Kubota |
日本語
東京大学医学部附属病院
英語
The University of Tokyo Hospital
日本語
糖尿病・代謝内科
英語
The Department of Diabetes and Metabolic Diseases
113-8655
日本語
東京都文京区本郷 7-3-1
英語
7-3-1, Hongo, Bunkyo-ku, Tokyo
03-3815-5411
nkubota-tky@umin.org
日本語
名 | 頌子 |
ミドルネーム | |
姓 | 濱野 |
英語
名 | Shoko |
ミドルネーム | |
姓 | Hamano |
日本語
東京大学医学部附属病院
英語
The University of Tokyo Hospital
日本語
糖尿病・代謝内科
英語
The Department of Diabetes and Metabolic Diseases
113-8655
日本語
東京都文京区7-3-1
英語
7-3-1, Hongo, Bunkyo-ku, Tokyo
03-3815-5411
hamanos-int@h.u-tokyo.ac.jp
日本語
東京大学
英語
The University of Tokyo
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Terumo Life Science Foundation
日本語
テルモ生命科学振興財団
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東京大学医学部倫理委員会
英語
Research Ethics Committee, The University of Tokyo
日本語
東京都文京区本郷7-3-1
英語
7-3-1, Hongo, Bunkyo-ku, Tokyo
03-5841-0818
ethics@m.u-tokyo.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 23 | 日 |
未公表/Unpublished
10
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 07 | 月 | 20 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 20 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 20 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 04 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 22 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 22 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056776
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056776