UMIN試験ID | UMIN000050090 |
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受付番号 | R000056732 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による口腔環境改善効果確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/01/24 |
最終更新日 | 2023/11/24 13:45:09 |
日本語
試験食品摂取による口腔環境改善効果確認試験
英語
Verification research of oral environment-improving effects by test-food consumption
日本語
試験食品摂取による口腔環境改善効果確認試験
英語
Verification research of oral environment-improving effects by test-food consumption
日本語
試験食品摂取による口腔環境改善効果確認試験
英語
Verification research of oral environment-improving effects by test-food consumption
日本語
試験食品摂取による口腔環境改善効果確認試験
英語
Verification research of oral environment-improving effects by test-food consumption
日本/Japan |
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健常成人男女
英語
Healthy male/female adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品摂取による口腔環境改善効果を確認
英語
In order to verify some kind of oral environment-improving effect by test-food intakes
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
唾液量(サクソンテスト)
英語
Salivary secretion volume (Saxon test)
日本語
1. 口腔細菌 (う蝕関連菌『総レンサ球菌、ミュータンスレンサ球菌、乳酸桿菌』、歯周病関連菌『Aa菌、Pg菌、Pi菌、Tf菌、Td菌、Fn菌』)
2. アンケート (VAS)
英語
1. Oral bacteria (caries-related bacteria; Total Streptococci, Mutans Streptococci, Lactobacillaceae, and periodontal disease-related bacteria; Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Tannerella forsythensis, Treponema denticola, Fusobacterium nucleatum)
2. Questionnaire (Visual Analogue Scale)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
被験食品を1日1粒摂取
英語
Ingesting a drop of the test food, once a day
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対照食品を1日1粒摂取
英語
Ingesting a drop of the placebo food, once a day
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英語
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
70 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 同意取得時の年齢が18歳以上、70歳未満の男女
(2) 口腔内が乾燥する自覚のある者
(3) 当該試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
(1) Male/female subjects ranging in age from 18 to 69, at informed consent.
(2) Subjects having a subjective symptom of dry mouth.
(3) Subjects who can give informed consent to partake in this research, after being provided with an explanation of the protocol detail.
日本語
(1) 口腔環境改善に影響を与える可能性のある特定保健用食品、機能性表示食品(還元型コエンザイムQ10、ロイテリ菌を含む食品等)、健康食品(サプリメントを含む)を週3回以上常用しており、同意取得時から中止できない者
(2) 試験に影響を与える可能性があると思われる医薬品(具体例:抗生物質、抗真菌薬、抗ヒスタミン薬、降圧剤等)を服用しており、試験期間中に服用の制限ができない者
(3) 歯ブラシ、歯磨き粉以外の口腔ケア用品(マウスウォッシュ等)を使用しており、試験期間中に使用の制限ができない者
(4) 同意取得日から3ヶ月以内に歯科治療を行っていた、または現在歯科治療を行っている者(歯石クリーニング、歯垢クリーニングを含む)
(5) 事前検査時の唾液量が2 g未満の者
(6) ドライマウス、シェーグレン症候群であると診断されたことがある者
(7) 歯茎が腫れやすい、出血しやすい自覚がある者
(8) 総入れ歯の者
(9) 喫煙者(禁煙期間が一年未満の者を含む)
(10) アルコール多飲者
(11) 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
(12) 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
(13) 医薬品および食物にアレルギーがある者
(14) 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内の者
(15) 当該試験開始前月から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
(16) 当該試験開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
(17) 当該試験開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
(18) 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
(19) 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
(20) 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
Subjects - -
(1) who take steadily (over 3 times a week) in affecting health-specific/functional (e.g., reduced coenzyme Q10, L. reuteri)/supplementary/health foods,
(2) who have taken affecting medicines (e.g., anti-biotic/fungal/histamine/hypertensive), and have any difficulty in refraining from taking them during this research,
(3) who use an oral care product (e.g., mouthwash), except for toothbrush/paste, and have any difficulty in refraining from using them during this research,
(4) who have been to the hospital for dental treatment within 3 months prior to the consent, or those who are now under the treatment (including scaling tartar and plaque),
(5) with salivary secretion of less than 2 g at pre-test,
(6) who have been diagnosed as dry mouth or Sjogren's syndrome,
(7) fully realized that their gums are liable to bleed,
(8) equipped with full dentures,
(9) with smoking (including no smoking less than 1 year),
(10) with excessive alcohol intakes,
(11) who have previous/current medical history of severe cardiac, hepatic, renal or digestive diseases,
(12) with pregnancy, possibly one, or lactating,
(13) having drug/food allergy,
(14) who are now under other clinical studies with medicine or health food, or partook in those within 4 weeks before this research,
(15) who donated over 0.2 L of their blood and/or blood components within a month to this research,
(16) who donated his whole blood (0.4 L) within the last 3 months to this research,
(17) who donated her whole blood (0.4 L) within the last 4 months to this research,
(18) who will be collected in total of his blood (1.2 L) within the last 12 months, after adding the blood amounts planning to be sampled in this research,
(19) who will be collected in total of her blood (0.8 L) within the last 12 months, after adding the blood amounts planning to be sampled in this research,
(20) who have been determined as ineligible for participation, judging from the principal/sub investigator - - .
40
日本語
名 | 望 |
ミドルネーム | |
姓 | 山内 |
英語
名 | Nozomi |
ミドルネーム | |
姓 | Yamauchi |
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オリザ油化株式会社
英語
ORYZA OIL & FAT CHEMICAL
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係長
英語
Sub-section manager
491-0000
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愛知県一宮市北方町沼田1番地
英語
1 Kitagata-Cho-Numata, Ichinomiya-shi, Aichi 491-0000, Japan
0586-86-5141
seigi@oryza.co.jp
日本語
名 | 遼平 |
ミドルネーム | |
姓 | 小林 |
英語
名 | Ryohei |
ミドルネーム | |
姓 | Kobayashi |
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CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
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臨床企画第一事業部
英語
Clinical Planning Department
103-0021
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東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
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CPCC株式会社
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日本語
英語
日本語
その他
英語
ORYZA OIL & FAT CHEMICAL
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オリザ油化株式会社
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営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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英語
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チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2024 | 年 | 01 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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試験終了/Completed
2022 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 01 | 月 | 24 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 16 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 01 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056732
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056732
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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