UMIN試験ID | UMIN000050001 |
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受付番号 | R000056731 |
科学的試験名 | 試験飲料の摂取が腸内環境に与える影響評価試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/01/14 |
最終更新日 | 2024/10/08 11:40:17 |
日本語
試験飲料の摂取が腸内環境に与える影響評価試験
英語
Validation study of the effects on gut microenvironment by test-beverage intakes
日本語
試験飲料の摂取が腸内環境に与える影響評価試験
英語
Validation study of the effects on gut microenvironment by test-beverage intakes
日本語
試験飲料の摂取が腸内環境に与える影響評価試験
英語
Validation study of the effects on gut microenvironment by test-beverage intakes
日本語
試験飲料の摂取が腸内環境に与える影響評価試験
英語
Validation study of the effects on gut microenvironment by test-beverage intakes
日本/Japan |
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健常成人男女
英語
Healthy male/female adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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試験飲料の4週間摂取が腸内細菌叢に及ぼす影響を評価
英語
To validate some kind of effect by ingesting the test beverage for four weeks on gut microenvironment
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
腸内細菌叢
英語
Intestinal flora
日本語
1. 糞便および尿理化学分析
2. 排便状況およびQOLに関するアンケート
英語
1. Physical and chemical analysis of stool and urine samples
2. Questionnaire about defecation status and health-related Quality of Life
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
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被験飲料を原則朝食時に、1本/日で4週間摂取。
英語
Ingestion of the test beverage (1 bottle a day) to the subjects, principally at breakfast for 4 weeks.
日本語
対照飲料を原則朝食時に、1本/日で4週間摂取。
英語
Ingestion of the placebo beverage (1 bottle a day) to the subjects, principally at breakfast for 4 weeks.
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 同意取得時の年齢が20歳以上60歳未満の健常な日本人男女
(2) 排便回数が週3回以上6回未満の者
(3) 当該試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
(1) Japanese healthy male/female subjects ranging in age from 20 to 59, at informed consent.
(2) Subjects ranging in defection frequency from not less than three times to less than six times a week.
(3) Subjects who can give informed consent to partake in this study, after being provided with an explanation of the protocol detail.
日本語
(1) 試験に影響を与える可能性のある特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメントを含む)、乳酸菌飲料(飲むヨーグルトを含む)、ビフィズス菌飲料を週2回以上摂取している者
(2) ヨーグルトを週3回以上摂取する習慣のある者
(3) オリゴ糖、食物繊維強化食品を週2回以上摂取する習慣のある者
(4) 牛乳を週1回以上摂取する習慣のない者
(5) 試験に影響を与える可能性があると思われる医薬品(具体例:整腸剤、胃薬、胃腸薬、便秘薬、下剤等)を週1回以上服用しており、試験期間中に服用の制限ができない者
(6) 牛乳または冷たい飲料を摂取すると便が緩くなりやすい者
(7) 便秘と下痢を繰り返す体質の者
(8) 前観察期間中、水100 mLの飲用を毎日継続することで、排便頻度が著しく増加する者
(9) 月経の影響で下痢、便秘になる体質の者
(10) BMIが30.0 kg/m2以上の者
(11) 外出頻度が週2回以下の者
(12) 過度の喫煙者、アルコール多飲者
(13) 事前検査1から0W時までに抗生物質を服用した者
(14) 事前検査時から試験終了時までに、長期旅行、海外旅行に行く予定のある者
(15) 食生活が極度に不規則な者、交代制勤務者・深夜勤務者など生活リズムが不規則な者
(16) 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
(17) 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
(18) 医薬品および食物(特に乳、大豆)にアレルギーがある者
(19) 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(20) 当該試験開始前月から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
(21) 当該試験開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
(22) 当該試験開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
(23) 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
(24) 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
(25) 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
Subjects - -
(1) who take in affecting health-specific/functional/supplementary/health foods, lactic acid drinks (including yogurt drinks), or bifidobacterial beverages, over twice a week,
(2) who take in yogurt, over 3 times a week,
(3) who take in oligosaccharide and dietary fiber, over twice a week,
(4) not having a habit of drinking milk, over once a week,
(5) who have taken affecting medicines (gut/digestive/constipation/laxative regulation), over once a week,
(6) having loose stools, owing to milk or cold beverage ingestion,
(7) having a tendency to repeat constipation and diarrhea,
(8) having a tendency to increase a defecation frequency by continuous intakes of water (0.1 L),
(9) having constipation and diarrhea, owing to a menstruation,
(10) with over 30.0 kg/m2 of BMI,
(11) with frequency in going out, below twice a week,
(12) with heavy smoking and excessive alcohol,
(13) who have been on antibiotics after the pre-test to the hospital visiting (0 W),
(14) planning to go on a long or trip abroad after the pre-test and during this study,
(15) with extremely irregular eating habits / life rhythm,
(16) having medical history of severe cardiac, hepatic, renal or digestive diseases,
(17) with pregnancy, possibly one, or lactating,
(18) having drug and food allergy (especially to milk and soybean),
(19) being under another clinical test with medicine or health food, or partook in that within the past 4 weeks, or will partake in that after the consent,
(20) who donated their blood components or blood (0.2 L) within the last month,
(21) who donated his blood (0.4 L) within the past 3 months,
(22) who donated her blood (0.4 L) within the past 4 months,
(23) being collected in total of his blood (1.2 L) within the past 12 months and in this study,
(24) being collected in total of her blood (0.8 L) within the past 12 months and in this study,
(25) determined as ineligible for participation, judging from the principal/sub investigator - - .
120
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名 | 史子 |
ミドルネーム | |
姓 | 中村 |
英語
名 | Fumiko |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamura |
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CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
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臨床支援事業部
英語
Clinical Support Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | 政規 |
ミドルネーム | |
姓 | 沼 |
英語
名 | Masanori |
ミドルネーム | |
姓 | Numa |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床企画第一事業部
英語
Clinical Planning Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
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その他
英語
CPCC Company Limited
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CPCC株式会社
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英語
日本語
その他
英語
Asahi Quality & Innovations, Ltd.
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アサヒクオリティーアンドイノベーションズ株式会社
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営利企業/Profit organization
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日本語
英語
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英語
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チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
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〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2024 | 年 | 01 | 月 | 14 | 日 |
未公表/Unpublished
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試験終了/Completed
2022 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 01 | 月 | 14 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 25 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 01 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 08 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056731
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056731