UMIN試験ID | UMIN000049817 |
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受付番号 | R000056726 |
科学的試験名 | 大麦の継続摂取が免疫機能等に及ぼす影響の検討-ランダム化並行群間比較試験- |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/12/31 |
最終更新日 | 2024/04/12 11:59:42 |
日本語
大麦の継続摂取が免疫機能等に及ぼす影響の検討-ランダム化並行群間比較試験-
英語
A randomized, parallel-group comparison study on the effects of continuous intake of barley on human immune function and others
日本語
大麦の継続摂取がヒトの免疫機能等に及ぼす効果に関する検討
英語
A study on the effects of continuous intake of barley on human immune function and others
日本語
大麦の継続摂取が免疫機能等に及ぼす影響の検討-ランダム化並行群間比較試験-
英語
A randomized, parallel-group comparison study o on the effects of continuous intake of barley on human immune function and others
日本語
大麦の継続摂取がヒトの免疫機能等に及ぼす効果に関する検討
英語
A study on the effects of continuous intake of barley on human immune function and others
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
大麦の継続摂取がヒトの免疫機能等に及ぼす影響について検討を行なう
英語
To investigate the effects of continuous intake of barley on human immune function and others
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
体調やストレスのアンケート評価
英語
Questionnaire for physical condition and stress
日本語
1.標準型樹状細胞(conventional DC,cDC)、形質細胞様樹状細胞(plasmacytoid DC,pDC)、単球におけるCD86等の発現量
2.NK細胞活性
3.白血球数
4.糞便中IgA濃度
5.糞便中短鎖脂肪酸濃度
6.腸内細菌叢
英語
1.Expression levels of CD86 and others in conventional DC,plasmacytoid DC, and monocyte
2.NK cell activity
3.White blood cell count
4.Levels of IgA in feces
5.Levels of short chain fatty acids in feces
6.Intestinal flora
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
介入実施者・測定者がブラインド化されている単盲検/Single blind -investigator(s) and assessor(s) are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
100g/日のゆで大麦摂取(8週間)
英語
100 g/day of boiled barley intake for 8 weeks
日本語
100g/日の白米米飯摂取(8週間)
英語
100 g/day of cooked white rice intake for 8 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1.登録時の年齢が20歳以上の日本人男性および女性
2.BMIが18.5 kg/m2以上25.0 kg/m2未満の方
3.継続的な治療、投薬、生活指導を受けている疾患のない方
4.普段、白飯を主食として1日1回以上摂取している方(※白飯摂取量が100 g/食以上の方を優先)
5.スマートフォン・PCにより、電子日誌や各種質問票への入力・回答が可能な方
6.研究期間中に新型コロナウイルス感染症のワクチン接種を行う予定のない方
7.研究の目的・内容について十分に理解した上で自発的に参加を志願し、文書で研究参加に同意した方
英語
1.Japanese men and women aged 20 years or older at the time of registration.
2.BMI not less than 18.5 kg/m2, under 25.0 kg/m2
3.Those who do not have any disease receiving continuous treatment, medication, and lifestyle guidance.
4.Those who usually consume cooked white rice as a staple food at least once a day (Priority given to registrate those who consume at least 100 g/meal of cooked white rice).
5.Those who can input their own data into the electronic diary.
6.Those who do not plan to be vaccinated against COVID-19 during the research period.
7.Those who received sufficient explanation for the objective and summary of the trial, and voluntarily volunteered to the trial with the agreement of informed consent.
日本語
1.現在、何らかの疾病で通院、または薬剤および漢方で治療を行っている方(頓服は可とする)
2.医師の管理下で食事療法、運動療法を行っている方
3.重篤な疾患の現病歴もしくは既往歴がある方
4.アトピー性皮膚炎、アレルギー性鼻炎(季節性の花粉症を含む)、気管支喘息、慢性気管支炎のうち1つ以上を有する方
5.薬物アレルギー、食物アレルギーの現病歴または既往歴のある方
6.現在、市販の医薬品及び医薬部外品、特定保健用食品、健康食品やサプリメントを常用している方(ただし、同意取得以降、研究期間中やめることができる者は可)
7.白飯以外の米飯(玄米飯、麦飯、雑穀飯等)を主食として常用している方
8.大麦製品(大麦を含むシリアル、パン、パスタ等)を常用している方
9.アルコール多飲(アルコール換算60g以上/日)の方
10.過度な喫煙習慣(21本以上/日)の方
11.健康診断等の採血において、一度の穿刺で必要量が確保できず、やり直しになることが頻繁にある、また過去採血により気分の悪くなったことのある方
12.当該試験開始前前1か月以内に200mL以上の献血(成分献血あるいは全血200 mL)を行ったことのある方
13.交代制勤務の方
14.研究期間中に、生活習慣(食事、睡眠、運動等)が大きく変わる可能性のある方
15.研究期間中に、海外旅行等、海外への渡航を予定している方
16.同意取得前1か月以内に他の臨床研究に参加していた、または現在参加中、または研究期間中に参加する予定がある方
17.妊娠中または妊娠している可能性のある女性、および授乳中の女性
18.研究責任者が介入対象者として適さないと判断した方
英語
1.Those who are receiving any types of medicines and/or Chinese medical treatment except a dose of medicine taken only once.
2.Those who have medical treatments such a diet therapy and/or an exercise therapy.
3.Those who had been experiencing a severe disease.
4.Those who currently have or have history of allergic dermatitis, allergic rhinitis (including seasonal hay fever), bronchial asthma, and chronic bronchitis.
5.Those who have a drug/food allergy.
6.Those who have currently been taking commercially available drugs, quasi-drug products, and foods or supplements with functional claims. However, those who can discontinue taking these foods during the trial period after obtaining informed consent will be allowed to join the trial.
7.Those who have currently been taking rice other than white rice (e.g. brown rice, barley rice, mixed grain rice) as a staple food.
8.Those who have currently been taking barley products.
9.Those who drink more than 60 g alcohol/day.
10.Those who have excessive smoking habits (21 or more cigarettes/day).
11.Those who frequently have to redo of blood for medical examinations, and who have felt unwell due to blood collection in the past.
12.Those who have donated blood of 200 mL or more by blood component donation or whole blood donation within 1 month before the beginning of the study.
13.Those who work on the shiftwork.
14.Those who have plans of major change on their lifestyle (e.g. diet, sleep and exercise) during the study period.
15.Those who are planning to travel abroad during the study period.
16.Those who have joined other clinical trials in the past 1 month before receiving informed consent in this study, or are currently joining other clinical trials, or are planning to join other clinical trials.
17.Women who are pregnant or may become pregnant, or lactating.
18.Those who are unsuitable for this trial that judged by the principal investigator.
60
日本語
名 | 理沙 |
ミドルネーム | |
姓 | 荒木 |
英語
名 | Risa |
ミドルネーム | |
姓 | Araki |
日本語
国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構
英語
National Agriculture and Food Research Organization
日本語
食品研究部門
英語
Institute of Food Research
305-8642
日本語
茨城県つくば市観音台2-1-12
英語
2-1-12 Kannondai, Tsukuba, Ibaraki, Japan
029-838-7970
arakir778@affrc.go.jp
日本語
名 | 真珠子 |
ミドルネーム | |
姓 | 小堀 |
英語
名 | Masuko |
ミドルネーム | |
姓 | Kobori |
日本語
国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構
英語
National Agriculture and Food Research Organization
日本語
食品研究部門
英語
Institute of Food Research
305-8642
日本語
茨城県つくば市観音台2-1-12
英語
2-1-12 Kannondai, Tsukuba, Ibaraki, Japan
029-838-7970
kobori@affrc.go.jp
日本語
その他
英語
National Agriculture and Food Research Organization
日本語
国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
日本語
農林水産省
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
Japan
日本語
筑波大学医学医療系
英語
Faculty of Medicine, University of Tsukuba
日本語
国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構
英語
National Agriculture and Food Research Organization
日本語
人を対象とする研究に関する倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board for Human Subjects Research
日本語
茨城県つくば市観音台3-1-1
英語
3-1-1 Kannondai, Tsukuba, Ibaraki, Japan
029-838-6932
naro-human-jikken@ml.affrc.go.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 12 | 月 | 14 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 24 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 12 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056726
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056726