UMIN試験ID | UMIN000049783 |
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受付番号 | R000056653 |
科学的試験名 | おやつに関与するワークプログラムによる心理的ウェルビーイングへの影響評価のための無作為化並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/12/20 |
最終更新日 | 2023/12/15 09:04:16 |
日本語
おやつに関与するワークプログラムによる心理的ウェルビーイングへの影響評価のための無作為化並行群間比較試験
英語
A Randomized Parallel Group Trial to Evaluate the Impact of a Work Program Involving Snacks on Psychological Well-Being
日本語
おやつに関与するワークプログラムによる心理的ウェルビーイングへの影響評価のための無作為化並行群間比較試験
英語
A Randomized Parallel Group Trial to Evaluate the Impact of a Work Program Involving Snacks on Psychological Well-Being
日本語
おやつに関与するワークプログラムによる心理的ウェルビーイングへの影響評価のための無作為化並行群間比較試験
英語
A Randomized Parallel Group Trial to Evaluate the Impact of a Work Program Involving Snacks on Psychological Well-Being
日本語
おやつに関与するワークプログラムによる心理的ウェルビーイングへの影響評価のための無作為化並行群間比較試験
英語
A Randomized Parallel Group Trial to Evaluate the Impact of a Work Program Involving Snacks on Psychological Well-Being
日本/Japan |
日本語
なし
英語
none
精神神経科学/Psychiatry | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究の目的は、日常生活で自然と行われているおやつへの関与によって構成されたワークで構成されたプログラムを実施し、ワークプログラム前後における被験者の心理的ウェルビーイングの変化を検討する。あわせて、主観的ウェルビーイング、生きがいの変化も検討する。
英語
The purpose of this study is to examine changes in the psychological wellbeing of the subjects before and after the work program by implementing a program consisting of work composed of involvement in snacks that is a natural part of daily life. In addition, changes in subjective wellbeing and purpose in life will also be examined.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
心理的ウェルビーイングの1つの指標であるFlourishing Scale(FS)の合計値。
介入前、介入直後、持続性(2週間後、1ヶ月後)
英語
Total Flourishing Scale (FS), one measure of psychological wellbeing.
Pre-intervention, immediate post-intervention, and persistence (after 2 weeks and 1 month)
日本語
・主観的ウェルビーイング(Scale of Positive and Negative Experience, Satisfaction With Life Scaleの各合計点
・生きがい(Ikigai-9)の合計点
介入前、介入直後、持続性(2週間後、1ヶ月後)
英語
Subjective wellbeing (Scale of Positive and Negative Experience, Satisfaction With Life Scale)
Total score of Ikigai-9
Pre-intervention, immediate post-intervention, and persistence (after 2 weeks and 1 month)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
無治療対照/No treatment
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
おやつへの関与「人と分け合う」「人に贈与する」「背景を知る」から構成されたプログラムを提供する。
介入群に対して順次ワークプログラムを実施し、ワークプログラム前、ワークプログラム直後および2週間後、1ヶ月後にアンケート調査を実施する。
英語
Provide a program consisting of "sharing with others," "giving to others," and "background" involvement in snacks.
The work program will be implemented sequentially for the intervention group, and questionnaires will be administered before the work program, immediately after the work program, and two weeks and one month after the work program.
日本語
おやつへの関与するプログラムを体験することなく、おやつを食べる。
試食前、試食後および2週間後、1ヶ月後にアンケート調査を実施する。
英語
Eat the snacks without experiencing the program involved in the snacks.
Surveys will be administered before, after and 2 weeks and 1 month after the tasting.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
79 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 森永製菓オンラインコミュニティ「エンゼルPLUS」登録者 20歳~79歳 約300名
2) 研究対象者への説明書を電磁的に確認後、電磁にて同意を得られる者
3) インターネットの環境を利用できる者(動画視聴、インターネット検索、アンケート回答あり)
英語
1) Approximately 300 registered members of Morinaga Seika's online community "Angel PLUS" aged 20-79
2) Persons who can obtain consent by electromagnetic means after confirming the instructions to the research subjects by electromagnetic means
3) Those who have access to the Internet environment (video viewing, Internet search, and questionnaire responses are available).
日本語
1)何らかの精神疾患を患い治療を受けている者
2)卵、乳、小麦、落花生、大豆いずれかのアレルギーを持つ者
3)空腹時血糖値が糖尿病領域の者(空腹時血糖126mg/dL以上)
4)試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(夜間勤務、長期の旅行、出産、結婚など)
5)調査協力が不可能な状態であると研究分担者が認めている者
英語
1)Those who suffer from some kind of mental illness and are undergoing treatment.
2) Those who are allergic to eggs, milk, wheat, peanuts, or soybeans
3) Persons whose fasting blood glucose level is in the diabetic range (fasting blood glucose of 126 mg/dL or higher)
4) Persons who may change their lifestyle during the study period (night work, long trips, childbirth, marriage, etc.)
5) Persons who are recognized by the study sponsor as being incapable of cooperating in the study.
300
日本語
名 | 政人 |
ミドルネーム | |
姓 | 河本 |
英語
名 | Masato |
ミドルネーム | |
姓 | Kawamoto |
日本語
森永製菓株式会社
英語
Morinaga Seika Co.
日本語
研究所 未来価値創造センター
英語
research institute
230-8504
日本語
横浜市鶴見区下末吉2-1-1
英語
2-1-1 Shimosueyoshi, Tsurumi-ku, Yokohama City
045-571-6140
m-kawamoto-hf@morinaga.co.jp
日本語
名 | みく |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | Miku |
ミドルネーム | |
姓 | Suzuki |
日本語
森永製菓株式会社
英語
Morinaga Seika Co.
日本語
研究所 未来価値創造センター
英語
research institute
230-8504
日本語
横浜市鶴見区下末吉2-1-1
英語
2-1-1 Shimosueyoshi, Tsurumi-ku, Yokohama City
070-3864-8580
m-suzuki-ji@morinaga.co.jp
日本語
その他
英語
Morinaga Seika Co.
research institute
日本語
森永製菓株式会社
日本語
研究所 未来価値創造センター
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
Morinaga Seika Co.
research institute
日本語
森永製菓株式会社
日本語
研究所 未来価値創造センター
営利企業/Profit organization
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
特定非営利活動法人MINS
英語
Nonprofit Organization MINS
日本語
東京都渋谷区道玄坂1丁目15-14 ST渋谷ビル2階
英語
ST Shibuya Bldg. 2F, 1-15-14 Dogenzaka, Shibuya-ku, Tokyo
03-6416-1868
npo-mins@j-irb.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
未公表/Unpublished
312
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 07 | 日 |
2023 | 年 | 01 | 月 | 05 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 14 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056653
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056653