UMIN試験ID | UMIN000049703 |
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受付番号 | R000056609 |
科学的試験名 | 塩味およびうま味受容体遺伝子多型とうま味成分添加の作用力の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/12/06 |
最終更新日 | 2022/12/06 14:33:04 |
日本語
塩味およびうま味受容体遺伝子多型とうま味成分添加の作用力の検討
英語
Investigation of the effect of adding umami ingredients and receptor gene polymorphism of salty and Umami
日本語
うま味成分添加作用力の検討
英語
the effect of adding umami
日本語
塩味およびうま味受容体遺伝子多型とうま味成分添加の作用力の検討
英語
Investigation of the effect of adding umami ingredients and receptor gene polymorphism of salty and Umami
日本語
うま味成分添加作用力の検討
英語
the effect of adding umami
日本/Japan |
日本語
特定の疾患を有さない健康成人
英語
healthy volunteer
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、ボランティアに対し、うま味・塩分嗜好性、1週間の食事記録から、推定うま味摂取量と、推定摂取蛋白量、塩分摂取量を算出する。更に、うま味・塩分受容体遺伝子多型と腸内細菌叢の変化や味の嗜好性・推定うま味、蛋白摂取量との関連性を検討する。その中で、塩分を好む塩分摂取量の多い20人を選抜し、うま味製剤(MSG)を投与した後の変化をみる。
英語
In this study, we will calculate the estimated umami intake, estimated protein intake, and salt intake from volunteers' umami/salt preferences and one-week dietary records. Furthermore, we will examine the relationships between umami taste/salt receptor gene polymorphisms, changes in intestinal flora, taste preferences, estimated umami taste, and protein intake.
Select 20 people who like salt and have a high salt intake, and observe changes after administering umami preparations (MSG).
その他/Others
日本語
有効性
英語
Efficacy
探索的/Exploratory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
味覚の嗜好の違いによる腸内細菌叢の違い
英語
Differences in intestinal microbiota due to differences in taste preferences
日本語
MSG投与開始2週後の、ベースラインと比較した腸内細菌叢や血圧塩分摂取量などの生体パラメーターの変化率
味覚受容体の遺伝子多型別の味覚嗜好や血圧、腸内細菌叢の違い
英語
Percent change in biometric parameters such as gut microbiota and blood pressure/salt intake compared to baseline, after 2 weeks of MSG administration
Differences in taste preferences, blood pressure, and intestinal microbiota according to taste receptor gene polymorphisms
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
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MSG投与群
英語
MSG administrating
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本研究の参加にあたり、十分な説明を受けた後に、十分な理解の上に、本人の自由意志による文書同意が得られた方
2. 同意取得時に20歳以上 65歳未満の方
英語
1. People received sufficient explanation, and then obtained written inforned consent by with sufficient understanding.
2. People aged 20 or over and under 65 at the time of obtaining consent
日本語
1. 味覚障害を合併している方
2. 未成年
3. 重度の知覚障害を合併している方
4. 認知症など精神疾患に罹患している方
5.その他、研究責任者、研究分担者が不適切と判断した方
英語
1.People who have a taste disorder as complication
2. Underage
3. People who have severe sensory impairmen
4.People who have mental illness such as dementia
5.Unsuitable conditions found by a doctor
50
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名 | 知行 |
ミドルネーム | |
姓 | 柴田 |
英語
名 | Tomoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Shibata |
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藤田医科大学
英語
Fujita Health University
日本語
消化器内科
英語
Department of Gastroenterology and Hepatology
470-1192
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽ケ窪1番地98
英語
1-98, Dengakugakubo, Kutsukake-Cho, Toyoake, Aichi
+81562932324
shibat03@fujita-hu.ac.jp
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名 | 知行 |
ミドルネーム | |
姓 | 柴田 |
英語
名 | Tomoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Shibata |
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藤田医科大学
英語
Fujita Health University
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消化器内科
英語
Department of Gastroenterology and Hepatology
470-1192
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽ケ窪1番地98
英語
1-98, Dengakugakubo, Kutsukake-Cho, Toyoake, Aichi
+81562932324
shibat03@fujita-hu.ac.jp
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その他
英語
Fujita Health University
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藤田医科大学
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消化器内科
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英語
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その他
英語
Society for Research on Umami Taste
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うま味研究会
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うま味研究会
財団/Non profit foundation
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日本
英語
Japan
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英語
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英語
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藤田医科大学
英語
Fujita Health University
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愛知県豊明市沓掛町田楽ケ窪1番地98
英語
1-98, Dengakugakubo, Kutsukake-Cho, Toyoake, Aichi
+81562932865
f-irb@fujita-hu.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 06 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
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英語
一般募集中/Open public recruiting
2022 | 年 | 01 | 月 | 15 | 日 |
2022 | 年 | 04 | 月 | 14 | 日 |
2022 | 年 | 05 | 月 | 09 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 06 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 06 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056609
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056609