UMIN試験ID | UMIN000049667 |
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受付番号 | R000056569 |
科学的試験名 | 高血圧患者を対象とした完全栄養食の優越性の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/12/07 |
最終更新日 | 2025/06/03 09:25:14 |
日本語
高血圧患者を対象とした完全栄養食の優越性の検討
英語
Study of the superiority of Complete Nutrition Meals in hypertensive patients.
日本語
高血圧患者を対象とした完全栄養食の優越性の検討
英語
Study of the superiority of Complete Nutrition Meals in hypertensive patients.
日本語
高血圧患者を対象とした完全栄養食の優越性の検討
英語
Study of the superiority of Complete Nutrition Meals in hypertensive patients.
日本語
高血圧患者を対象とした完全栄養食の優越性の検討
英語
Study of the superiority of Complete Nutrition Meals in hypertensive patients.
日本/Japan |
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本態性高血圧
英語
Essential Hypertension
内科学一般/Medicine in general |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
高血圧に対して、完全栄養食の喫食に優越性があるか検証する
英語
Verification of the superiority of eating Complete Nutrition Meals in hypertensive patients.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
診察室血圧
摂取前、摂取6週、12週、18週、24週後に評価する。
英語
Clinic blood pressure
Evaluate before ingestion, 6 weeks, 12 weeks, 18 weeks and 24 weeks after ingestion.
日本語
治療スコア
薬剤変更スコア
薬剤数
家庭血圧(朝、夜)
身体計測(体重、BMI、腹囲)
体脂肪率
QOL調査
身体活動量
食事記録 (BDHQ)
空腹時臨床検査
摂取前、摂取6週、12週、18週、24週後に評価する。
英語
Therapeutic intensity score
Drug change score
Number of drug types
Home blood pressure (morning, night)
Physical measurement (body weight, BMI, abdominal circumference)
Body-fat percentage
QOL examination
Physical activity
Meal record (BDHQ)
Fasting clinical examination
Evaluate before ingestion, 6 weeks, 12 weeks, 18 weeks and 24 weeks after ingestion.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
研究食品である完全栄養食を1日に1食摂取、24週間
英語
Research food replaces one meal daily with Complete Nutrition Meals for 24 weeks.
日本語
介入なし
英語
None
日本語
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英語
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英語
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英語
50 | 歳/years-old | 以上/<= |
75 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)1年以上前に本態性高血圧と診断された年齢が50歳以上75歳未満の男女
(2)同一の高血圧治療を事前検査の前3ヶ月以上継続して受けている者
(3)事前検査前3ヶ月間の収縮期血圧が140 mmHg以上180 mmHg未満の者
(4)事前検査前1ヶ月以上前の直近の収縮期血圧が140 mmHg以上180 mmHg未満の者
(5)事前検査時の収縮期血圧が140 mmHg以上180 mmHg未満の者
(6)BMIが23 kg/m 2以上の者
(7)研究の参加について、書面にて同意し、所定の検査日に検査が可能な者
英語
(1) Male and female who were diagnosed with essential hypertension more than one year ago and are 50 or more and under 75 years of age.
(2) Subjects who have been receiving the same hypertension treatment for 3 months or more before the pre-examination.
(3) Subjects with systolic blood pressure of 140 mmHg or more and less than 180 mmHg for 3 months before the pre-examination.
(4) Subjects who had systolic blood pressure of 140 mmHg or more and less than 180 mmHg more than a months before the pre-examination.
(5) Subjects with systolic blood pressure of 140 mmHg or more and less than 180 mmHg at the time of pre-examination.
(6) Subjects with a BMI of 23 kg/m 2 or more.
(7) Subjects who have agreed in writing to participate in the study and can be tested on the designated test date.
日本語
(1)介入期間中に出張・旅行等により研究食品の継続的な摂取が出来ない者
(2)糖尿病を併発している者
(3)重篤な肝障害を有する者
(4)腎障害を有する者
(5)事前検査の前3ヶ月以内に5%以上の体重変化があったと自己申告があった者
(6)過去1年以内に心筋梗塞、脳卒中を発症した既往のある者
(7)事前検査時点で、研究期間中に高血圧の治療方法の変更、新規追加または中止の予定のある者
(8)食物アレルギーがある者
(9)アルコール摂取量が1日平均60 gを超える者
(10)1日21本以上喫煙習慣がある者
(11)入院や食事制限等で試験の継続や研究食品の摂取に影響が生じる恐れがあると実施医師責任者によって判断された者
(12)癌など、研究期間中に重篤な有害事象に転ずる恐れのある疾患のある者
(13)配布する冷凍庫の設置不可や電子レンジ未所持などの理由により、研究食品の適切な保管や摂取ができない者
(14)Webによる日誌の記録やアンケート回答ができない者
(15)心臓ペースメーカーのような植え込み型医療機器、または生体情報モニタのような生命維持に必要な医療機器を装着している者
(16)研究期間中に妊娠、授乳の予定がある者
(17)本研究開始時に他の臨床研究に参加している者
英語
(1) Subjects who cannot continuously ingest research foods due to business trips etc. during the intake period.
(2) Subjects with concomitant diabetes mellitus.
(3) Subjects with severe hepatic impairment (4) subjects with renal impairment.
(5) Subjects who self-reported a weight change of 5% or more within 3 months before the pre-examination.
(6) Subjects with a history of myocardial infarction or stroke within the past year.
(7) Subjects who are planning to change, add new or discontinue the treatment method for hypertension between the pre-examination and the intake start examination.
(8) Subjects with food allergies.
(9) Subjects with an average daily alcohol intake of more than 60 g.
(10) Subjects with a smoking habit of more than 21 cigarettes per day.
(11) Subjects who are judged by the principal investigator to be at risk of being hospitalized or having dietary restrictions etc. that may affect the continuation of the study or the intake of the research foods.
(12) Subjects with diseases that may turn into serious adverse events during the study period, such as cancer.
(13) Subjects who cannot properly store and ingest research foods due to reasons such as the inability to install a freezer to distribute and the lack of a microwave oven.
(14) Subjects who cannot record diary or answer questionnaires on the Web.
(15) Subjects with implantable medical devices such as cardiac pacemakers or life-sustaining medical devices such as biometric monitors.
(16) Subjects who are planning to become pregnant or breastfeed during the study period.
(17) Subjects who are participating in other clinical studies (including clinical trials) at the start of this study.
400
日本語
名 | 太志 |
ミドルネーム | |
姓 | 仲村 |
英語
名 | Futoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamura |
日本語
日清食品ホールディングス株式会社
英語
NISSIN FOODS HOLDINGS CO., LTD.
日本語
フューチャーフード研究開発部
英語
Future Food Research & Development Division
192-0001
日本語
東京都八王子市戸吹町2100番
英語
2100 Tobukimachi, Hachioji-shi, Tokyo
042-696-7606
futoshi.nakamura@nissin.com
日本語
名 | 慎吾 |
ミドルネーム | |
姓 | 山道 |
英語
名 | Shingo |
ミドルネーム | |
姓 | Yamamichi |
日本語
株式会社EPメディエイト
英語
EP Mediate Co., Ltd.
日本語
食品開発部 試験企画課
英語
Foods Department, Trial Planning Section
162-0821
日本語
東京都新宿区津久戸町1-8 神楽坂AKビル7F
英語
1-8 Tsukudocho, Shinjuku-ku, Tokyo Kagurazaka AK Building 7F
090-4821-1099
yamamichi.shingo578@eps.co.jp
日本語
その他
英語
EP Mediate Co., Ltd.
日本語
株式会社EPメディエイト
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
NISSIN FOOD PRODUCTS CO., LTD.
日本語
日清食品株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
日本語
英語
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医療法人社団 新東会 横浜みのるクリニック 倫理審査委員会
英語
Shintokai Yokohama Minoru Clinic Institutional Review Board
日本語
神奈川県横浜市南区別所1-13-8
英語
1-13-8, Bessho, Minami-ku, Yokohama-city, Kanagawa
042-648-5551
yminoru-irb@eps.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 07 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
2022 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 08 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 02 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 03 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056569
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056569