UMIN試験ID | UMIN000049646 |
---|---|
受付番号 | R000056539 |
科学的試験名 | 被験食品の摂取が健常者の体脂肪及び腸内細菌、その他のバイタルデータに及ぼす影響: 非盲検試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/11/30 |
最終更新日 | 2024/04/15 09:31:35 |
日本語
被験食品の摂取が健常者の体脂肪及び腸内細菌、その他のバイタルデータに及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on body fat, intestinal bacteria, and other vital data in healthy Japanese subjects
日本語
被験食品の摂取が健常者の体脂肪及び腸内細菌、その他のバイタルデータに及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on body fat, intestinal bacteria, and other vital data in healthy Japanese subjects
日本語
被験食品の摂取が健常者の体脂肪及び腸内細菌、その他のバイタルデータに及ぼす影響: 非盲検試験
英語
Effects of consumption of the test food on body fat, intestinal bacteria, and other vital data in healthy Japanese subjects: an open-label trial
日本語
被験食品の摂取が健常者の体脂肪及び腸内細菌、その他のバイタルデータに及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on body fat, intestinal bacteria, and other vital data in healthy Japanese subjects
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Japanese subjects
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品の摂取が健常者の体脂肪に及ぼす影響を検証する。
英語
To verify the effects of consumption of the test food on the body fat in healthy Japanese subjects
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
1. 摂取8週間後検査におけるBMI
英語
1. Body mass index (BMI) at eight weeks after consumption (8w)
日本語
1. 摂取8週間後検査における体重、体脂肪率、脂肪量、除脂肪量、筋肉量、腸内細菌の多様性、全菌種一覧、主要細菌のシェア率、f/b値
2. 摂取1週間後~摂取8週間後における体重、BMI、体脂肪率、内臓脂肪率、基礎代謝量、体内年齢
英語
1. Body weight, body fat percentage, fat mass, lean body mass, muscle mass, diversity of intestinal bacteria, list of all bacteria species, share ratio of major bacteria, and f/b values at 8w
2. Body weight, BMI, body fat percentage, visceral fat percentage, basal metabolic rate, and body age between one week after consumption and 8w
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
用量対照/Dose comparison
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
期間: 8週間
試験食品: 100calatt (冷凍惣菜)
用法・用量: 1週間に5日間、各1日の通常の食事のうち、任意の1食を試験食品に置き換えて摂取する。
※食事を置き換えない2日間は、通常の食事のままとする。
※試験食品を摂取する前に通常の食事で1日分の食事を済ませた場合、試験食品は摂取しない。
※1日の通常の食事量を超えないように注意する。
※1日の用量はその日のうちに摂取し、翌日以降は持ち越さない。
英語
Duration: Eight weeks
Test food: 100calatt (frozen ready-made side dish)
Administration: For five days per week, replace any one of your regular daily meals with the test food.
* For two days when meals are not replaced, you should continue to have the daily meals.
* If you have had the daily amount of meals before consumption of the test food, do not take it.
*Make sure not to exceed the normal daily amount of meals.
*Daily dose should be taken within the day and not carried over to the next day.
日本語
期間: 8週間
試験食品: 100calatt (冷凍惣菜)
用法・用量: 1週間に5日間、各1日の通常の食事のうち、任意の2食を試験食品に置き換えて摂取する。
※食事を置き換えない2日間は、通常の食事のままとする。
※試験食品を摂取する前に通常の食事で1日分の食事を済ませた場合、試験食品は摂取しない。
※1日の通常の食事量を超えないように注意する。
※1日の用量はその日のうちに摂取し、翌日以降は持ち越さない。
英語
Duration: Eight weeks
Test food: 100calatt (frozen ready-made side dish)
Administration: For five days per week, replace any two of your regular daily meals with the test food.
* For two days when meals are not replaced, you should continue to have the daily meals.
* If you have had the daily amount of meals before consumption of the test food, do not take it
*Make sure not to exceed the normal daily amount of meals.
*Daily dose should be taken within the day and not carried over to the next day.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
女/Female
日本語
1. 日本人
2. 女性
3. 30歳以上60歳未満
4. 健常者
5. 試験食品を規定の通り保管・摂取できる者
6. 身長150 cm以上175 cm未満
7. 体重50 kg以上90 kg未満
8. BMIが23 kg/m2以上30 kg/m2未満
英語
1. Japanese
2. Women
3. Subjects aged 30 or more and less than 60
4. Healthy subjects
5. Subjects who can store and consume the test food as the prescribed method
6. Subjects with a height of 150 cm or more and less than 175 cm
7. Subjects with a body weight of 50 kg or more and less than 90 kg
8. Subjects with a BMI of 23 kg/m2 or more and less than 30 kg/m2
日本語
1. 悪性腫瘍、心不全、心筋梗塞の治療中もしくは既往歴がある者
2. ペースメーカーや植え込み型除細動器を埋め込んでいる者
3. 以下の慢性疾患で治療中の者
不整脈、肝障害、腎障害、脳血管障害、リウマチ、糖尿病、脂質異常症、高血圧症、その他の慢性疾患
4. 特定保健用食品、機能性表示食品を日頃から摂取している者
5. 医薬品 (漢方薬を含む) ・サプリメントを常用している者
6. 喫煙者
7. 適正飲酒 {1日の平均飲酒量が純アルコールで約20 g程度の飲酒 (ビール中瓶で1本500 mL、清酒で1合180 mL、焼酎で半合90 mL、ウィスキー・ブランデー (ダブル) で1杯60 mL、ワインで約1.5杯180 mL、缶チューハイで約1.5缶500 mL)} を超えた飲酒を常に行っている者
8. 夜勤等で睡眠時間及び睡眠習慣が不規則な者
9. 食事を摂る時間が不規則な者
10. アレルギー (医薬品・試験食品関連食品) がある者、特に以下のアレルギーがある者
小麦、牛肉、豚肉、卵、鶏肉、大豆、乳成分、ごま、さば、えび、アーモンド、バナナ、カシューナッツ、くるみ、さけ、もも、やまいも
11. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
12. 新型コロナウイルス感染症に罹患している者
13. 同意書取得日以前の28日間において他の臨床試験に参加していた者、あるいは試験期間中に参加予定のある者
14. その他、試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者
英語
1. Subjects who are undergoing medical treatment or have a medical history of malignant tumor, heart failure, and myocardial infarction
2. Subjects who have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator (ICD)
3. Subjects currently undergoing treatment for any of the following chronic diseases: cardiac arrhythmia, liver disorder, kidney disorder, cerebrovascular disorder, rheumatism, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension, or any other chronic diseases
4. Subjects who use or take "Foods for Specified Health Uses," or "Foods with Functional Claims" in daily
5. Subjects who are currently taking medications (including herbal medicines) and supplements
6. Subjects who are a smoker
7. Subjects who drink to excess (average of more than about 20 g/day as absolute alcohol intake) {500 mL: a medium bottle of beer or about 1.5 cans of canned chu-hi, 180 mL: 1 go of sake or about 1.5 glasses of wine, 90 mL: half-go with shochu, 60 mL: a glass of whiskey brandy (double)}
8. Subjects whose sleeping time or habit is irregular due to work such as a late-night shift
9. Subjects whose meal time is irregular
10. Subjects who are allergic to medicines and/or the test food related products (particularly, wheat, beef, pork, eggs, chicken, soy, milk ingredients, sesame, mackerel, shrimp, almonds, bananas, cashew nuts, walnuts, salmon, peach, or Japanese yam)
11. Subjects who are pregnant, lactating, or planning to become pregnant during this trial
12. Subjects who suffer from COVID-19
13. Subjects who have been enrolled in other clinical trials within the last 28 days before the agreement to participate in this trial or plan to participate another trial during this trial
14. Subjects who are judged as ineligible to participate in this study by the physician
10
日本語
名 | 毅 |
ミドルネーム | |
姓 | 髙良 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Takara |
日本語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
日本語
院長
英語
Director
141-0022
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
t-takara@takara-clinic.com
日本語
名 | 直子 |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | Naoko |
ミドルネーム | |
姓 | Suzuki |
日本語
株式会社オルトメディコ
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
研究開発部
英語
R&D Department
112-0002
日本語
東京都文京区小石川1-4-1 住友不動産後楽園ビル2階
英語
2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan.
03-3818-0610
nao@orthomedico.jp
日本語
その他
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
株式会社オルトメディコ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
AIVICK Inc.
日本語
株式会社AIVICK
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
医療法人社団 盛心会 タカラクリニック
南町医院
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic
日本語
英語
日本語
医療法人社団盛心会タカラクリニック倫理委員会
英語
the ethical committee of the Takara Clinic, Medical Corporation Seishinkai
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Building, 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan.
03-5793-3623
IRB@takara-clinic.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック (東京都)
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic (Tokyo, Japan)
南町医院 (東京都)
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic (Tokyo, Japan)
2022 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
12
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 03 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056539
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056539