UMIN試験ID | UMIN000049636 |
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受付番号 | R000056524 |
科学的試験名 | 被験食品の摂取が健常者の腸内環境に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/11/28 |
最終更新日 | 2023/08/24 14:29:32 |
日本語
被験食品の摂取が健常者の腸内環境に及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on the intestinal environment in healthy Japanese subjects
日本語
被験食品の摂取が健常者の腸内環境に及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on the intestinal environment in healthy Japanese subjects
日本語
被験食品の摂取が健常者の腸内環境に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of consumption of the test food on the intestinal environment in healthy Japanese subjects: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group comparison study
日本語
被験食品の摂取が健常者の腸内環境に及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on the intestinal environment in healthy Japanese subjects
日本/Japan |
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健常者
英語
Healthy Japanese subjects
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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被験食品の摂取が健常者の腸内環境に及ぼす影響について検証する。
英語
To verify the effects of consumption of the test food on the intestinal environment in healthy Japanese subjects
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
1. 摂取3週間後のビフィズス属菌数
英語
1. The numbers of Bifidobacterium genus at three weeks after consumption
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
はい/YES
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
期間: 3週間
試験食品: ガラクトオリゴ糖含有食品
用法・用量: 1日1回1包を自由なタイミングで、約120 mLの湯気のたたない水 (常温または冷温) とともに摂取する。摂取の際には、同梱のスポイトで袋の中の粉末を水に溶かしきって摂取する。
※試験食品は粉末形状であり、吸湿性が高いことからアルミパウチ包装の中に残りやすい。摂取の際には、包装の中をよく確認しながら、スポイトを用いて水に溶かしながら摂取することとし、試験食品が袋の中に残らないよう努力する。
※飲み忘れた場合は気が付いたときに摂取する。1日の用量はその日のうちに摂取し、翌日以降は持ち越さない。
英語
Duration: Three weeks
Test food: Food containing galactooligosaccharide
Administration: Take one packet with approximately 120 ml of water without vapour (room temperature or chilled) at any time during the day once daily. At that time, completely dissolve the powder in the packet in water with the provided dropper and take it at once.
*Because the test food is in powder form and is likely to remain inside the aluminum pouch packet due to its high hygroscopicity, use a dropper to dissolve the test food in water and take it, and check the inside of the packet as carefully as possible to avoid remaining inside the packet
*If you forget to take the test food, take it as soon as you remember. Daily dose should be taken within the day and not carried over to the next day.
日本語
期間: 3週間
試験食品: ガラクトオリゴ糖非含有食品
用法・用量: 1日1回1包を自由なタイミングで、約120 mLの湯気のたたない水 (常温または冷温) とともに摂取する。摂取の際には、同梱のスポイトで袋の中の粉末を水に溶かしきって摂取する。
※試験食品は粉末形状であり、吸湿性が高いことからアルミパウチ包装の中に残りやすい。摂取の際には、包装の中をよく確認しながら、スポイトを用いて水に溶かしながら摂取することとし、試験食品が袋の中に残らないよう努力する。
※飲み忘れた場合は気が付いたときに摂取する。1日の用量はその日のうちに摂取し、翌日以降は持ち越さない。
英語
Duration: Three weeks
Test food: Food not containing galactooligosaccharide
Administration: Take one packet with approximately 120 ml of water without vapour (room temperature or chilled) at any time during the day once daily. At that time, completely dissolve the powder in the packet in water with the provided dropper and take it at once.
*Because the test food is in powder form and is likely to remain inside the aluminum pouch packet due to its high hygroscopicity, use a dropper to dissolve the test food in water and take it, and check the inside of the packet as carefully as possible to avoid remaining inside the packet
*If you forget to take the test food, take it as soon as you remember. Daily dose should be taken within the day and not carried over to the next day.
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18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 日本人
2. 男女両方
3. 成人
4. 健常者
5. スクリーニング兼摂取前のビフィズス属菌数が0でない者 (検出できる者)
6. スクリーニング兼摂取前のビフィズス属菌数が少ない者
英語
1. Japanese
2. Men or women
3. Adults
4. Healthy subjects
5. Subjects whose numbers of Bifidobacterium genus is not zero (whose Bifidobacterium genus can be detected) at screening (before consumption; Scr)
6. Subjects whose numbers of Bifidobacterium genus is few at Scr
日本語
1. 悪性腫瘍、心不全、心筋梗塞の治療中もしくは既往歴がある者
2. ペースメーカーや植え込み型除細動器を埋め込んでいる者
3. 以下の慢性疾患で治療中の者
不整脈、肝障害、腎障害、脳血管障害、リウマチ、糖尿病、脂質異常症、高血圧症、その他の慢性疾患
4. 特定保健用食品、機能性表示食品を日頃から摂取している者
5. 医薬品 (漢方薬を含む) ・サプリメントを常用している者
6. アレルギー (医薬品・試験食品関連食品) がある者、特にガラクトオリゴ糖に対してアレルギーがある者
7. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
8. 新型コロナウイルス感染症に罹患している者
9. 同意書取得日以前の28日間において他の臨床試験に参加していた者、あるいは試験期間中に参加予定のある者
10. その他、試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者
11. 乳糖不耐症の者
12. 自己免疫性疾患の既往歴がある者、ホヤ喘息に関する既往歴がある者
13. 腸内環境に影響を及ぼすと考えられる成分 (食物繊維、難消化性デキストリン、イソマルトデキストリン、イヌリン、グアーガム分解物、フラクトオリゴ糖、ガラクトオリゴ糖、ラクチュロース、乳酸菌、ビフィズス菌、酪酸菌、納豆菌、マルトビオン酸、フコース、カカオポリフェノール、ラフィノース、ケストース、ポリデキストロース、乳菓オリゴ糖、キシロオリゴ糖、イソマルトオリゴ糖、サイリウム、レジスタントスターチ、ガラクトマンナン、グルコマンナンなど) を含む食品/飲料を日頃から摂取している者
14. ヨーグルトや納豆などの発酵食品、玄米や青汁などの食物繊維を多く含む食品、バナナや蜂蜜などのオリゴ糖を含む食品を日頃から摂取している者、または腸内環境の改善を目的として摂取している者
15. スクリーニング兼摂取前検査直前の食事摂取量が極端に多い/少ない者
英語
Subjects (who/whose)
1. are undergoing medical treatment or have a medical history of malignant tumor, heart failure, and myocardial infarction
2. have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator
3. currently undergoing treatment for any of the following chronic diseases: cardiac arrhythmia, liver disorder, kidney disorder, cerebrovascular disorder, rheumatism, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension, or any other chronic diseases
4. use or take "Foods for Specified Health Uses," or "Foods with Functional Claims" in daily
5. are currently taking medications (including herbal medicines) and supplements
6. are allergic to medicines and/or the test food related products (particularly, galactooligosaccharide)
7. are pregnant, lactating, or planning to become pregnant during this trial
8. suffer from COVID-19
9. have been enrolled in other clinical trials within the last 28 days before agreeing to participate or plan to participate another trial during this trial
10. are judged as ineligible in this study by the physician
11. have lactose intolerance
12. have a medical history of autoimmune disease or sea squirt asthma
13. usually take food/beverage containing functional ingredients that may influence the intestinal environment (e.g. dietary fiber, indigestible dextrin, isomaltodextrin, inulin, guar gum degradation products, fructooligosaccharides, galactooligosaccharides, lactulose, lactic acid bacteria, bifidobacteria, butyric acid bacteria, Bacillus subtilis var. natto, maltobionic acid, fucose, cocoa polyphenols, raffinose, kestose, polydextrose, lactosucrose, xylooligosaccharide, isomaltooligosaccharide, psyllium, resistant starch, galactomannan, or glucomannan)
14. usually take fermented foods (e.g. yogurt or natto), foods with rich dietary fiber (e.g. brown rice or green juice), or foods containing oligosaccharide (e.g. banana or honey)/who take them to improve the intestinal environment
15. food intake was extremely high/low right before Scr
52
日本語
名 | 毅 |
ミドルネーム | |
姓 | 髙良 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Takara |
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医療法人社団盛心会 タカラクリニック
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
日本語
院長
英語
Director
141-0022
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
t-takara@takara-clinic.com
日本語
名 | 直子 |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | Naoko |
ミドルネーム | |
姓 | Suzuki |
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株式会社オルトメディコ
英語
ORTHOMEDICO Inc.
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研究開発部
英語
R&D Department
112-0002
日本語
東京都文京区小石川1-4-1 住友不動産後楽園ビル2階
英語
2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan.
03-3818-0610
nao@orthomedico.jp
日本語
その他
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
株式会社オルトメディコ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nissin Sugar Co., Ltd.
日本語
日新製糖株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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医療法人社団 盛心会 タカラクリニック
南町医院
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic
日本語
英語
日本語
医療法人社団盛心会タカラクリニック倫理委員会
英語
the ethical committee of the Takara Clinic, Medical Corporation Seishinkai
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Building, 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan.
03-5793-3623
IRB@takara-clinic.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック (東京都)
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic (Tokyo, Japan)
南町医院 (東京都)
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic (Tokyo, Japan)
2022 | 年 | 11 | 月 | 28 | 日 |
未公表/Unpublished
56
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英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 28 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 09 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 11 | 月 | 28 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056524
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056524
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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