UMIN試験ID | UMIN000049587 |
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受付番号 | R000056425 |
科学的試験名 | 健康成人男性を対象とした被験食品摂取後の運動パフォーマンスを指標としたミトコンドリア機能に対する用量設定試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/11/23 |
最終更新日 | 2022/11/22 17:03:51 |
日本語
健康成人男性を対象とした被験食品摂取後の運動パフォーマンスを指標としたミトコンドリア機能に対する用量設定試験
英語
A dose-ranging study on mitochondrial function as an indicator of exercise performance after ingestion of test foods in healthy adult men.
日本語
被験食品の用量設定試験
英語
Dose-ranging study of test foods
日本語
健康成人男性を対象とした被験食品摂取後の運動パフォーマンスを指標としたミトコンドリア機能に対する用量設定試験
英語
A dose-ranging study on mitochondrial function as an indicator of exercise performance after ingestion of test foods in healthy adult men.
日本語
被験食品の用量設定試験
英語
Dose-ranging study of test foods
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy Volunteers
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
食品抽出物によるミトコンドリア機能への有効性と有効用量を検討する
英語
To examine the efficacy and effective dose of ingestion of food extracts on mitochondrial function.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
酸素利用効率および最大酸素摂取量
英語
oxygen utilization efficiency and maximal oxygen uptake
日本語
呼吸数、換気性作業閾値、運動継続時間、血中濃度、尿中排泄量
英語
respiratory rate, ventilation threshold, exercise duration, blood concentration, and urinary excretion
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
4
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | その他/Other |
日本語
運動負荷+プラセボ
採血
英語
Exercise load and placebo
blood drawing
日本語
運動負荷+試験食品A(活性成分 2.5mg)
採血
英語
Exercise load and test food A (active ingredient 2.5mg)
blood drawing
日本語
運動負荷+試験食品B(活性成分10mg)
採血
英語
Exercise load and test food B (active ingredient 10mg)
blood drawing
日本語
運動負荷+試験食品C(活性成分25mg)
採血
英語
Exercise load and test food C (active ingredient 25mg)
blood drawing
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
1)20歳から65歳までの健常成人男性
2)最大酸素消費量(VO2max)が38 mL/kg min以下の者
3)試験担当者が指示したスケジュールで、食事制限、試験食品の摂取、採尿、安静の維持が可能な者
4)文書と口頭での説明を実施の上、 本研究への参加同意を得た者
英語
1)Healthy subjects who are aged 20-64
2)Subjects whose maximal oxygen consumption (VO2peak) is 38 mL/kg min or less
3)Subjects who can participate in dietary interventions, intake of test foods, blood samplings, urine samplings, and maintain rest as scheduled
4)Subjects who voluntarily give written informed consent
日本語
1)臨床検査値が正常範囲を逸脱し、試験責任医師が試験の対象として不適格と判断した者
2)消化器系、循環器系、内分泌系などに障害を有する、あるいは既往歴のある者で、試験責任医師が試験の対象者として不適格と判断した者
3)原則として、疾患の治療を目的とした薬剤を常用している者
4)その他、試験責任医師や試験責任者が試験の対象者として不適格と判断した者
英語
1)Subjects whose blood test results are judged to be ineligible for this study by lead principal investigator
2)Subjects with gastrointestinal, cardiovascular, endocrine, or other disorders, or with a history of such disorders, who are judged by lead principal investigator to be ineligible for the study
3)As a rule, subjects who regularly use drugs for the treatment of diseases
4)Subjects who are judged to be ineligible for this study by lead principal investigator
21
日本語
名 | 広一郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 濱田 |
英語
名 | Koichiro |
ミドルネーム | |
姓 | Hamada |
日本語
大塚製薬株式会社
英語
Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd.
日本語
佐賀栄養製品研究所
英語
Saga Nutraceuticals Research Institute
842-0195
日本語
佐賀県神埼郡吉野ヶ里町5006-5
英語
5006-5 Yoshinogari-cho, Kanzaki-gun, Saga
+81-952-52-1522
hamadako@otsuka.jp
日本語
名 | 泰隆 |
ミドルネーム | |
姓 | 池田 |
英語
名 | Yasutaka |
ミドルネーム | |
姓 | Ikeda |
日本語
大塚製薬株式会社
英語
Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd.
日本語
佐賀栄養製品研究所
英語
Saga Nutraceuticals Research Institute
842-0195
日本語
佐賀県神埼郡吉野ヶ里町5006-5
英語
5006-5 Yoshinogari-cho, Kanzaki-gun, Saga
+81-952-52-1522
Ikeda.Yasutaka@otsuka.jp
日本語
大塚製薬株式会社
英語
Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd.
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
大塚製薬株式会社
英語
Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd.
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
大塚製薬株式会社NC事業部 人試験倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee of Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd.
日本語
東京都港区港南2-16-4品川グランドセントラルタワー
英語
Shinagawa Grand Central Tower, 2-16-4 Konan, Minato-ku, Tokyo 108-8242, Japan
+81-3-6717-1499
shimizu_se@otsuka.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 11 | 月 | 23 | 日 |
under submission
未公表/Unpublished
under submission
25
日本語
試験食品の単回摂取により濃度依存的に酸素利用効率および最大酸素摂取量が有意に増加した。
英語
Oxygen utilization efficiency slope and VO2max significantly increased in a dose-dependent manner with a single ingestion of test food.
2022 | 年 | 11 | 月 | 22 | 日 |
日本語
英語
日本語
Healthy Volunteers
英語
Healthy Volunteers
日本語
選抜基準および除外基準に従い被験者を選抜した
英語
Subjects were selected based on the key inclusion and exclusion criteria
日本語
ND
英語
ND
日本語
主要評価項目:
酸素利用効率および最大酸素摂取量
英語
Primary outcomes:
oxygen utilization efficiency slope and maximal oxygen uptake
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 04 | 月 | 20 | 日 |
2016 | 年 | 04 | 月 | 20 | 日 |
2016 | 年 | 05 | 月 | 14 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 07 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 07 | 日 |
2016 | 年 | 12 | 月 | 09 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 11 | 月 | 22 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 22 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056425
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056425
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |