UMIN試験ID | UMIN000049473 |
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受付番号 | R000056328 |
科学的試験名 | 体重維持条件下での食事性成分の継続摂取が動脈硬化の危険因子に与える影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/11/10 |
最終更新日 | 2024/10/01 15:56:29 |
日本語
体重維持条件下での食事性成分の継続摂取が動脈硬化の危険因子に与える影響
英語
Effect of continuous ingestion of dietary components on risk factors for arteriosclerosis under body weight maintenance conditions
日本語
体重維持条件下での食事性成分の継続摂取が動脈硬化の危険因子に与える影響
英語
Effect of continuous ingestion of dietary components on risk factors for arteriosclerosis under body weight maintenance conditions
日本語
体重維持条件下での食事性成分の継続摂取が動脈硬化の危険因子に与える影響
英語
Effect of continuous ingestion of dietary components on risk factors for arteriosclerosis under body weight maintenance conditions
日本語
体重維持条件下での食事性成分の継続摂取が動脈硬化の危険因子に与える影響
英語
Effect of continuous ingestion of dietary components on risk factors for arteriosclerosis under body weight maintenance conditions
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
年齢が35歳以上65歳未満の健康な日本人男性を対象に、試験食品を継続摂取させることが動脈硬化の危険因子に与える影響を検討することを目的とする。
英語
The purpose of the study is to examine the effect of continuous ingestion of the test diets on risk factors for arteriosclerosis in Japanese healthy male volunteers aged 35 years or older and younger than 65 years.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
MDA-LDL
英語
MDA-LDL
日本語
(副次評価項目)
LDL-Cho、LP-PLA2、sd-LDL、PAO、糞便検査(便中microbiome)、排便調査票指標(排便回数・性状・量等)
(安全性評価項目)
バイタルサイン・身体測定(体重・BMI)・有害事象
英語
(Secondary outcomes)
LDL-Cho,LP-PLA2,sd-LDL,PAO,Stool examination (fecal microbiome), stool questionnaire parameters (e.g., frequency, characteristics, and amount of stool)
(Safety endpoints)
Vital signs, physical measurements (body weight and BMI), adverse events
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を3週間継続摂取する
ウォッシュアウト
対照食品を3週間継続摂取する
英語
Continuous ingestion of the test food for 3 weeks
washout
Continuous ingestion of the placebo food for 3 weeks
日本語
対照食品を3週間継続摂取する
ウォッシュアウト
被験食品を3週間継続摂取する
英語
Continuous ingestion of the placebo food for 3 weeks
washout
Continuous ingestion of the test food for 3 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
35 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
1.書面による同意取得時の年齢が、35歳以上65歳未満の日本人男性
2.BMIが21㎏/m2以上30㎏/m2未満の者
3.LDL-Choが100mg/dL以上140mg/dL 未満の者
4.非喫煙者
5.アルコール摂取量平均30g/日未満の者
6.研究の目的・内容の十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に試験への参加を志願し、書面で試験参加に同意した者
英語
1.Japanese males who are aged 35 years or older and younger than 65 years at the time of written informed consent.
2.Subjects whose BMI is 21 kg/m2 or more and less than 30 kg/m2.
3.Subjects whose LDL-Cho level is 100 mg/dL or more and less than 140 mg/dL.
4.Non-smokers.
5.Subjects whose mean alcohol consumption of less than 30 g per day.
6.Subjects who are fully informed of the purpose and details of the study, capable of giving informed consent, and volunteering to participate in the study based on a full understanding of it, and who have given written informed consent to participate in the study.
日本語
1.現在、何らかの重篤な疾患により投薬治療又は通院治療を行っている者
2.現在、医師の管理下において、運動又は食事療法を行っている者
3.試験食品・評価食品の原材料(小麦、乳成分、大豆、鶏肉、豚肉)により、アレルギー発症のおそれがある者
4.薬物依存、アルコール依存の現病又は既往のある者
5.精神障害(うつ病等)や睡眠障害(不眠症、睡眠時無呼吸症候群等)で通院中、又は過去に精神疾患の既往がある者
6.夜間勤務やシフト勤務等により生活リズムが不規則な者
7.1週間に合計して10時間以上の肉体労働を行っている者
8.食事、睡眠等の生活習慣が極度に不規則な者
9.極端な偏食をしている者
10.体力の維持・向上を目的とした運動を週に2回、30分/回以上行っている者
英語
1.Subjects receiving medication or outpatient treatment for a serious disease.
2.Subjects receiving exercise or diet therapy under the supervision of a physician.
3.Subjects who may be allergic to any of the raw materials of the study food or other foods evaluated in the study (wheat, milk components, soybean, chicken, or pork).
4.Subjects with current or previous history of drug dependence or alcohol dependence.
5.Subjects who are currently seeing a doctor for the treatment of a psychiatric disorder (e.g., depression) and/or sleep disorder (e.g., insomnia, sleep apnea syndrome) or have previous history of a psychiatric disorder.
6.Night or shift workers with irregular life patterns.
7.Subjects doing physical work for 10 hours or more per week.
8.Subjects whose eating, sleeping, and other habits are extremely irregular.
9.Subjects who are having a very unbalanced diet.
10.Subjects doing exercise to maintain or improve strength for 30 minutes or more twice a week.
80
日本語
名 | 英将 |
ミドルネーム | |
姓 | 戸谷 |
英語
名 | Hidemasa |
ミドルネーム | |
姓 | Toya |
日本語
株式会社ヒューマR&D
英語
HUMA R&D CORP
日本語
臨床開発部
英語
Clinical Development Department
108-0014
日本語
東京都港区芝5-31-19 ラウンドクロス田町9階
英語
Round Cross Tamachi 9F, 5-31-19 Shiba, Minato-ku, Tokyo 108-0014 Japan
03-3431-1260
toya@huma-rd.co.jp
日本語
名 | 英将 |
ミドルネーム | |
姓 | 戸谷 |
英語
名 | Hidemasa |
ミドルネーム | |
姓 | Toya |
日本語
株式会社ヒューマR&D
英語
HUMA R&D CORP
日本語
臨床開発部
英語
Clinical Development Department
108-0014
日本語
東京都港区芝5-31-19 ラウンドクロス田町9階
英語
Round Cross Tamachi 9F, 5-31-19 Shiba, Minato-ku, Tokyo 108-0014 Japan
03-3431-1260
toya@huma-rd.co.jp
日本語
その他
英語
HUMA R&D CORP
日本語
株式会社ヒューマR&D
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
The Nisshin OilliO Group, Ltd.
日本語
日清オイリオグループ株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
用賀アレルギークリニック臨床研究倫理審査委員会
英語
Ethics Committees of Yoga Allergy Clinic
日本語
東京都世田谷区用賀4-32-16
英語
4-32-16 Yoga, Setagaya-ku, Tokyo 158-0097 Japan
03-5491-4478
jim@medipharma.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 11 | 月 | 10 | 日 |
未公表/Unpublished
80
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2022 | 年 | 10 | 月 | 07 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 14 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 11 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 26 | 日 |
2023 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 15 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
日本語
11.2ヵ月以内に体重の変動が+-5kg以上ある者
12.脳疾患、悪性腫瘍、免疫疾患、糖尿病、肝疾患(肝炎)、腎疾患、心疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患等の重篤な現病又は既往を有する者
13.オリーブオイル、抗酸化能に影響を及ぼす健康食品・サプリメント(ビタミンE・C、コエンザイムQ10、βカロテン、リコペン、アントシアニン、カテキン、アスタキサンチン等)、及び医薬品を使用している者で試験期間中の使用を控えることができない者
14.同意取得日から遡って3ヵ月以内に他の臨床試験(研究)に参加していた者、あるいは試験期間中に他の臨床試験(研究)に参加する計画がある者
15.同意取得日から遡って1ヵ月以内に200 mLあるいは3ヵ月以内に400 mLを超える採血、成分献血を行った者
16.各種調査票への記録遵守が困難な者
17.SCR時の臨床検査値及び計測値から、被験者として不適当と判断された者
18.その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
11.Subjects whose body weight increased or decreased by 5 kg or more in the last 2 months.
12.Subjects with current or previous history of a brain disease, malignancy, immunological disease, diabetes mellitus, hepatic disease (hepatitis), renal disease, cardiac disease, thyroid disease, adrenal disease, metabolic disease, or other serious diseases.
13.Subjects who are intaking olive oil, a healthy food or supplement that affects the antioxidative ability of the body (containing vitamin E, vitamin C, coenzyme Q10, beta-carotene, lycopene, anthocyanin, catechin, or astaxanthin), or a drug and also refusing to stop it during the study period.
14.Subjects who participated in another clinical study/research within 3 months before the date of informed consent or who plan to participate in another clinical study/research during the study period.
15.Subjects who donated more than 200 mL of whole blood, plasma, or platelets within 1 month before the date of informed consent or 400 mL within 3 months before the date of informed consent.
16.Subjects who have difficulty complying with recording of each survey form.
17.Subjects whose laboratory test values or measurements at screening indicate their ineligibility to participate in the study.
18.Other Subjects who are considered ineligible for participation in the study by the investigator.
2022 | 年 | 11 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056328
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