UMIN試験ID | UMIN000049294 |
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受付番号 | R000056145 |
科学的試験名 | おからパウダーを摂取することによるヒトの腸内細菌叢に及ぼす効果を検証するための二重盲検並行群間ヒト介入試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/11/01 |
最終更新日 | 2022/10/24 22:40:57 |
日本語
おからパウダーを摂取することによるヒトの腸内細菌叢に及ぼす効果を検証するための二重盲検並行群間ヒト介入試験
英語
Evaluation of an effect on human intestinal microbiota with taking of okara powder in a randomized double-blind study
日本語
おからパウダーの摂取がヒトの腸内細菌叢に及ぼす影響
英語
Effect of okara powder on human intestinal microbiota.
日本語
おからパウダーを摂取することによるヒトの腸内細菌叢に及ぼす効果を検証するための二重盲検並行群間ヒト介入試験
英語
Evaluation of an effect on human microbiota with taking okara powder in a randomized double-blind study
日本語
オカラパウダーの摂取がヒトの腸内細菌叢に及ぼす影響
英語
Effect of okara powder on human intestinal microbiota.
日本/Japan |
日本語
1、 排便回数が2回以上5回以下/ 週
2、 BMIが20異教30未満の者
英語
1.Defecation frequency: more than 2times and less than 5times/week
2. Body mass index(BMI): more than 20 and less than 30
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
おからパウダーを摂取した場合の、腸内細菌叢の変化を評価する。
英語
To estimate the effect on the intestinal microbiota by taking okara powder.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
DNA解析による糞便中の腸内細菌叢の変化
・サンプリングタイミング:0W/ 4W/
英語
Change of diversity index of bacteria in intestines by DNA analysis to genus in feces.
Timing of fecal sampling:0W/ 4W/
日本語
・糞便中の有機酸濃度
(ギ酸、酢酸、プロピオン酸、イソ酪酸、酪酸、バレリン酸、イソバレリン酸、乳酸、コハク酸)の変化・糞便中の毒素物質の変化
・唾液中のストレスマーカーの変動
・ストレスに関するVAS評価
・排便記録
・サンプル数:1サンプル各タイミングにおいて
・サンプリングタイミング:0W/ 4W/
英語
-Concentration of Short Chain Fatty Acid and organic acid in feces: Formic acid, acetic acid, propionic acid, isobutylate, butyric acid, valeric acid, iso valeric acid, lactic acid, succinic acid.
-Changes in the Salivary markers
-Estimation of stress feeling by Visual analog scale
-Records of stool frequency before and after okara powder intake
# of fecal sampling: 1 fecal sample/ period
Timing of fecal sampling: 0W/ 4W/
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
大豆タンパク質群:15g粉末を摂取
摂取4週間
英語
Soy protein powder 15g /day
Feeding period; 4 weeks
日本語
おからパウダー群: おからパウダー15gを1日1回摂取する。
摂取4週間
英語
Okara powder 15g / day
Feeding period; 4 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
59 | 歳/years-old | 以下/>= |
女/Female
日本語
1)同意取得時の年齢が20歳以上59歳以下の日本人女性
2)週の排便回数が2~4回の者
3)BMIが23以上30未満の者
4) 自宅に体重計があり、毎日体重測定を行って日誌に入力可能な者
5) 試験期間中の4週間、被験食(おからパウダー)を摂取可能な者
英語
1) Japanese women aged between 20 and 59 years at the time of informed consent
2) Subjects who have 2 to 4 stool frequency per week
3) Subjects with a BMI of 23 or more and less than 30
4) Those who can measure their weight every day and enter it in their diary.
5) Subjects who can take the test food (Okara powder) for 4 weeks .
日本語
1) 心血管疾患、肝疾患、腎疾患、消化器疾患、呼吸器疾患、糖尿病の現病または既往がある者
2) 悪性疾患の既往がある、または慢性疾患に対する治療を行っている者
3) 現在、薬剤による治療を行っている者
4) 薬剤・食物アレルギーの既往のある者
5) 食物繊維サプリメント(海藻、コンニャク、サイリウムなどから調整した食物繊維含有製品)や全粒穀物(全粒小麦、玄米、ライ麦、大麦などを含む)を継続して摂取している者
6) 現在妊娠中または授乳中、あるいは妊娠の可能性のある者
7) 喫煙習慣のある者
8) 過去1ヶ月以内に他のヒト臨床試験に参加している、もしくは現在他のヒト臨床試験に参加している者
9) 薬物依存・薬物乱用で治療中の者
英語
1) Subjects with current or history of cardiovascular disease, liver disease, kidney disease, digestive disease, respiratory disease, or diabetes
2) Those who have a history of malignant disease or are undergoing treatment for chronic disease
3) Subjects who are currently undergoing drug treatment
4) Subjects with a history of drug or food allergies
5) Subjects who continuously take dietary fiber supplements (dietary fiber containing products prepared from seaweed, konnyaku, psyllium, etc.) and whole grains (including whole wheat, brown rice, rye, barley, etc.)
6) Currently pregnant, breastfeeding, or possibly pregnant
7) Those who have a smoking habit
8) Those who have participated in other human clinical trials within the past month or are currently participating in other human clinical trials
9) Those who are undergoing treatment for drug dependence/abuse
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日本語
名 | 誠一郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 青江 |
英語
名 | Seiichiro |
ミドルネーム | |
姓 | Aoe |
日本語
大妻女子大学
英語
Otsuma Women's University
日本語
家政学部食物学科
英語
Fuculty of Home Economics, Department of Food Science
102-8357
日本語
東京都千代田区三番町12番地
英語
12 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo 102-8357, Japan
+81-3-5275-6048
s-aoe@otsuma.c.jp
日本語
名 | 康代 |
ミドルネーム | |
姓 | 伊藤 |
英語
名 | Yasuyo |
ミドルネーム | |
姓 | Ito |
日本語
大妻女子大学大学院
英語
Graduate School of Studies, Otsuma Women's University
日本語
人間文化研究科
英語
Human Culture Studies
102-8357
日本語
東京都千代田区三番町12番地
英語
12 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo 102-8357, Japan
+81-3-5275-6048
ykishimu@ybb.ne.jp
日本語
その他
英語
Seiichiro Aoe
Otsuma Womens University
Faculty of Home Economics
Department Food Science
日本語
大妻女子大学
日本語
家政学部食物学科
日本語
英語
日本語
その他
英語
Japan dried okara association
日本語
日本乾燥おから協会
日本語
財団/Non profit foundation
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
大妻女子大学生命科学研究倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee for Life Science Studies in Otsuma Women's University
日本語
東京都千代田区三番町12番地
英語
12 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo 102-8357, Japan
+81-3-5275-6021
bunsho@ml.otsuma.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
大妻女子大学(東京都)/Otsuma Women’s university (Tokyo)
2022 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2022 | 年 | 10 | 月 | 13 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 28 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 10 | 月 | 23 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000056145
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000056145
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |