UMIN試験ID | UMIN000049196 |
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受付番号 | R000055939 |
科学的試験名 | 健常者を対象とした継続的な試験食品摂取による内臓脂肪低減効果検証試験: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/10/12 |
最終更新日 | 2022/10/12 11:06:21 |
日本語
試験食品の継続的な摂取による内臓脂肪面積低減作用に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
The effect of continuous intake of test foods on visceral fat area: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Comparison Study
日本語
試験食品の継続的な摂取による内臓脂肪低減作用
英語
The effect of continuous intake of test foods on visceral fat area
日本語
健常者を対象とした継続的な試験食品摂取による内臓脂肪低減効果検証試験: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
The effect of continuous intake of test foods on visceral fat area in healthy subjects: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group comparison study
日本語
健常者を対象とした継続的な試験食品摂取による内臓脂肪低減効果
英語
The effect of continuous intake of test foods on visceral fat area in healthy subjects
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品を摂取することによる、内臓脂肪低減効果を検証する。
英語
To verify the effect of test food for reducing visceral fat area
有効性/Efficacy
日本語
英語
該当せず/Not applicable
日本語
内臓脂肪面積
英語
Visceral fat area
日本語
1. 皮下脂肪面積・総脂肪面積
2. BMI、体重、ウエスト、ウエスト/ヒップ比
3. 菌叢解析
4. 便中短鎖脂肪酸、胆汁酸
5. 便PH
英語
1. Abdominal subcutaneous fat area and Abdominal total fat area
2. Body-mass index, Body weight, waist circumference and waist-hip ratio
3. Gut microbiota
4. Short chain fatty acids and bile acids in gut
3. Gut PH
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
試験食品を1日3回、12週間連続摂取する
英語
Consumption of the test food three times a day for 12 weeks.
日本語
プラセボを1日3回、12週間連続摂取する
英語
Consumption of the placebo food three times a day for 12 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 試験参加同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の日本人男女
2. スクリーニングのBMIが23以上30未満の方
3. 朝食、昼食、夕食を毎日食べている方
4. 指定された来院日に試験会場へ通うことが可能な方
5. 試験開始前に試験の参加に同意し、署名及び日付を自署した同意書を提出できる方
英語
1. Japanese males and females who aged 20 to 65 at the time of informed consent.
2. Subjects whose BMI is 23 or more and less than 30 at screening.
3. Subjects who have breakfast, lunch, and dinner every day.
4. Those who can attend the examination site on the days of visit.
5. Those who can make self judgment to participate the study and are voluntarily giving written informed consent with signature and date.
日本語
1. 肝障害、腎および心疾患、臓器障害、糖尿病、その他重篤な疾患の既往歴がある方
2. 消化器系の手術歴がある方(盲腸切除や内視鏡によるポリープ切除術を除く)
3. 腸閉塞、食道狭窄、異常な腸の狭小化があるもしくは既往歴がある方
4. 治療中の慢性疾患を有する方
5. ペースメーカーや植え込み型除細動器を埋め込んでいる方
6. 試験で用いる食品に関する食物アレルギー(りんご)のある方
7. 妊娠している方、試験中に妊娠を希望される方及び授乳中の方
8. 多量飲酒者(1日当たりの平均純アルコール摂取量が60gを超える方)
9. 喫煙本数が1日平均21本以上の方
10. ダイエットを目的とした体脂肪低減作用を標榜する医薬品(ビスラットゴールドEX、ナイシトールZa等)、漢方(防風通聖散、大柴胡湯等)及び健康食品を利用している方
11. 過去3か月以内に脂質吸収抑制やダイエットに影響しそうな食物繊維を多く含む栄養強化食品、健康食品等を摂取していた方もしくは現在摂取している方
12. 本試験以外の臨床試験やモニター(食品、医薬品、化粧品、塗布薬)に参加中の方又は本試験期間途中から参加予定の方
13. スクリーニング前1ヵ月から試験終了までに200mL以上の献血を行った方又は行う予定がある方
14. 欠食習慣がある方
15. 22時から6時までの時間に勤務している方(アルバイトを含め、交代制勤務者、深夜勤務者等)
16. 試験食品を1日3回毎食ごとに、予め指示された通り調製し摂取することができない方
17. 宗教上等の理由により、由来が明示されていない食品を摂取できない方
18. 試験責任医師により本試験参加に不適切と判断された方
英語
1. Subjects who have a medical history of liver disease, kidney disease, cardiac disease, organ disorder, diabetes, and other serious diseases.
2. Subjects who have a history of gastrointestinal resection (excluding appendectomy and Endoscopic polypectomy).
3. Subjects who have a medical history of ileus, esophageal stricture and Abnormal intestinal narrowing.
4. Subjects who have chronic medical diseases under treatment.
5. Subjects who have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator.
6. Subjects who are allergic to the test food (apple).
7. Subjects who are pregnant, lactation or planning to become pregnant.
8. Subjects whose daily average amount of drinking as pure alcohol is over 60 g.
9. Subjects Whose daily average number of smoking cigarettes is 21 or more.
10. Subjects who ingest pharmaceuticals, herbal medicines, and health foods for the purpose of weight loss.
11. Subjects who use engineered food or health foods high in dietary fiber that have a potentially effect on weight and lipid absorption.
12. Subject who are participating in other clinical studies. Or subject who plan to participate in the middle of this trial.
13. Subjects who are donated blood components 200 mL or more within a month before the screening test in this trial. Or subject who plan to donate blood components.
14. Subjects who have a habit of without a meal.
15. Subjects who work during 22 to 6 o'clock (including part-timer, as night shift worker).
16. Subjects who cannot prepare the test food according to instructions and take those three times when each meal.
17. Subjects who need to avoid consuming food whose origin is not clearly indicate due to religious or other reasons.
18. Subjects who are judged as ineligible to participate in the study by the physician.
44
日本語
名 | 和彦 |
ミドルネーム | |
姓 | 高野 |
英語
名 | Kazuhiko |
ミドルネーム | |
姓 | Takano |
日本語
医療法人 北武会 美しが丘病院
英語
Medical Corporation Hokubukai Utsukushigaoka Hospital
日本語
臨床薬理センター
英語
Clinical Pharmacology Center
0040839
日本語
札幌市清田区真栄61-1
英語
61-1, Sinei, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido, Japan
0118820111
takano@ughp-cpc.jp
日本語
名 | 功 |
ミドルネーム | |
姓 | 竹原 |
英語
名 | Isao |
ミドルネーム | |
姓 | Takehara |
日本語
株式会社クリニカル・サポート・コーポレーション
英語
Clinical Support Corporation Limited
日本語
食品事業部
英語
Food Service Division
0600061
日本語
北海道札幌市中央区南1条西8丁目4-1
英語
4-1, South 1 West 8, Chuo-ku, Sapporo, Hokkaido 060-0061 Japan
011-223-3130
takehara@csc-smo.co.jp
日本語
その他
英語
Clinical Support Corporation Limited
日本語
株式会社クリニカル・サポート・コーポレーション
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nissin Foods Holdings Co., Ltd.
日本語
日清食品ホールディングス株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人北武会 美しが丘病院 倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Medical Corporation Hokubukai Utsukushigaoka Hospital
日本語
北海道札幌市清田区真栄61番地1
英語
61-1, Sinei, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido, Japan
011-882-0111
matsuda@ughp-cpc.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 10 | 月 | 12 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
一般募集中/Open public recruiting
2022 | 年 | 08 | 月 | 26 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 29 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 26 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 10 | 月 | 12 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 12 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055939
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055939