UMIN試験ID | UMIN000049012 |
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受付番号 | R000055810 |
科学的試験名 | 食品の物性と加齢が咀嚼・嚥下機能に与える影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/09/30 |
最終更新日 | 2022/09/21 17:28:40 |
日本語
食品の物性と加齢が咀嚼・嚥下機能に与える影響
英語
Effects of food physical properties and aging on chewing and swallowing functions
日本語
食品の物性と加齢が咀嚼・嚥下機能に与える影響
英語
Effects of food physical properties and aging on chewing and swallowing functions
日本語
食品の物性と加齢が咀嚼・嚥下機能に与える影響
英語
Effects of food physical properties and aging on chewing and swallowing functions
日本語
食品の物性と加齢が咀嚼・嚥下機能に与える影響
英語
Effects of food physical properties and aging on chewing and swallowing functions
日本/Japan |
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健康な成人
英語
Healthy adults
歯学/Dental medicine | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
食品の物性と加齢が咀嚼・嚥下機能に与える影響を明らかにする
英語
Clarify the effects of food physical properties and aging on chewing and swallowing functions
その他/Others
日本語
筋電図法を用いた筋活動の導出
英語
Derivation of muscle activity using electromyography
探索的/Exploratory
その他/Others
該当せず/Not applicable
日本語
筋活動の導出
英語
Derivation of muscle activity
日本語
英語
観察/Observational
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
80 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
(1)男性
(2)健常有歯顎者(歯の欠損および顎口腔系に機能異常を認めない)
(3)年齢18~34歳もしくは70~80歳(登録時)
(4)研究参加について、本人の文書による同意が得られた者
英語
(1)Male
(2)Normal toothed jaw (no missing teeth and functional abnormalities in the oral and maxillofacial system)
(3)Age 18-34 years or 70-80 years (at the time of enrollment)
(4)Persons who have given their written consent to participate in the study
日本語
(1)女性
(2)18歳未満、35~69歳、81歳以上
(3)口腔機能低下症を有する者
(4)摂食嚥下障害を有する者
英語
(1)Female
(2)Under 18 years old, 35-69 years old, over 81 years old
(3)Those with oral hypofunction
(4)Those with dysphagia
20
日本語
名 | 徹 |
ミドルネーム | |
姓 | 小川 |
英語
名 | Toru |
ミドルネーム | |
姓 | Ogawa |
日本語
東北大学
英語
Tohoku University
日本語
歯学研究科 口腔システム補綴学分野
英語
Graduate School of Dentistry Division of Advanced Prosthetic Dentistry
980-8575
日本語
宮城県仙台市青葉区星陵町4番1号
英語
4-1 Seiryo-machi, Aoba-ku, Sendai, 980-8575 Miyagi
022-717-8369
toru.ogawa.d7@tohoku.ac.jp
日本語
名 | 徹 |
ミドルネーム | |
姓 | 小川 |
英語
名 | Toru |
ミドルネーム | |
姓 | Ogawa |
日本語
東北大学
英語
Tohoku University
日本語
歯学研究科 口腔システム補綴学分野
英語
Graduate School of Dentistry Division of Advanced Prosthetic Dentistry
980-8575
日本語
宮城県仙台市青葉区星陵町4番1号
英語
4-1 Seiryo-machi, Aoba-ku, Sendai, 980-8575 Miyagi
022-717-8369
toru.ogawa.d7@tohoku.ac.jp
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東北大学
英語
Tohoku University
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英語
日本語
無し
英語
None
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東北大学大学院歯学研究科倫理委員会
英語
Ethics Committee of Tohoku University Graduate School of Dentistry
日本語
980-8575 宮城県仙台市青葉区星陵町4-1
英語
4-1 Seiryo-machi, Aoba-ku, Sendai, 980-8575 Miyagi
022-728-4205
Ec-den@rinri.hosp.tohoku.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2022 | 年 | 09 | 月 | 27 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
咀嚼による食塊形成に関する研究は数多くなされているが、嚥下直前の食塊の物性とさらに筋電図学的評価との関連に関する研究はあまり行われていない。嚥下直前の食塊の物性は、飲み込みやすさに大きな影響を与えると思われるため、咀嚼・嚥下に関連する筋の筋活動の様相と食塊物性の
関連性を明らかにすることは重要である。
英語
Although there have been many studies on food mass formation by mastication, there have been few studies on the relationship between the physical properties of the food mass immediately before swallowing and further electromyographic evaluation. Since the physical properties of a food mass just before swallowing may have a significant impact on the ease of swallowing, it is important to clarify the relationship between the physical properties of a food mass and the aspects of muscle activity of the muscles related to mastication and swallowing.
2022 | 年 | 09 | 月 | 26 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 21 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055810
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055810
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |