UMIN試験ID | UMIN000048950 |
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受付番号 | R000055757 |
科学的試験名 | 試験食品Xおよび試験食品Yの摂取による腸内細菌叢および宿主生理指標の変化の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/09/16 |
最終更新日 | 2023/03/20 09:42:45 |
日本語
試験食品Xおよび試験食品Yの摂取による腸内細菌叢および宿主生理指標の変化の検証
英語
Examination of changes in gut microbiota and host parameters after intake of food X and food Y
日本語
試験食品Xおよび試験食品Yの摂取による腸内細菌叢および宿主生理指標の変化の検証
英語
Examination of changes in gut microbiota and host parameters after intake of food X and food Y
日本語
試験食品Xおよび試験食品Yの摂取による腸内細菌叢および宿主生理指標の変化の検証
英語
Examination of changes in gut microbiota and host parameters after intake of food X and food Y
日本語
試験食品Xおよび試験食品Yの摂取による腸内細菌叢および宿主生理指標の変化の検証
英語
Examination of changes in gut microbiota and host parameters after intake of food X and food Y
日本/Japan |
日本語
健康な成人
英語
Healthy adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
食品Xおよび食品Yが腸内細菌叢、腸内細菌と宿主の代謝に与える影響を明らかにすること
英語
To verify the effect of food X and food Y on intestinal microbiota and metabolism of gut bacteria and the host
その他/Others
日本語
食品Xおよび食品Yの摂取時の腸内細菌叢の構成および代謝の変化に対し、腸内細菌種Zが与える影響を明らかにすること
英語
To verify the effect of intestinal bacterial species Z on the response of intestinal microbiota and its metabolism to the ingestion of food X and food Y
日本語
・腸内細菌叢
・腸内有機酸
英語
Gut microbiota
Fecal organic acids
日本語
・血中有機酸
・便中に排出された食品Xの量
・排便状況
・体重
・エネルギー消費
・糖代謝および脂質代謝
・血圧
・免疫学的指標
英語
Blood organic acids
Amount of food X discharged in stool
Bowel habit
Body weight
Energy expenditure
Carbohydrate and lipid metabolism
Blood pressure
Immunological parameters
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
知る必要がない/No need to know
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
・1週間の前観察期のあと、食品Xを1週間、食品Yを1週間、食品XとYの両方を3週間摂取する。上記期間中に計5回設定した採血日の前日は指定の食事を摂取する。
・上記期間中、食品Xおよび類似成分を含む食品の摂取と暴飲暴食を避ける。
英語
After the 1-week observation period, participants will consume food X for 1 week, food Y for 1 week, and both food X and Y for 3 weeks. The day before the blood collection day, which will be set 5 times in total during the above periods, the participants well consume the designated meal.
During the above periods, all participants are to avoid binge eating, binge drinking, and consumption of foods that contain food X and similar ingredients.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
適用なし/Not applicable |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
スクリーニングへの参加基準:ほぼ毎日排便のある成人
スクリーニングにおける選抜基準:腸内細菌種Zを内在性に保有する被験者と保有しない被験者各8名を、以降の介入試験への参加者として無作為に選抜する。ただし、被験者選抜期間中にCOVID-19への感染が疑われた被験者は選抜から除外する。また、選抜予定数が充足される限りにおいて、同期間中に抗生剤を服用した被験者も選抜から除外する。
英語
Screening entry criteria; Adults who have a bowel movement almost every day.
Selection criteria at screening; Eight subjects each with and without endogenous intestinal bacterial species Z will be randomly selected to participate in subsequent interventions. Subjects who are suspected of being infected with COVID-19 during the subject selection period will be excluded from the selection. Subjects who have taken antibiotics during the selection period will also be excluded, as long as the planned number of subjects is satisfied.
日本語
・妊娠中および妊娠の可能性がある方
・試験食がアレルギーなどの事情により摂取できない方
・被験者スクリーニングの採便前1週間以内に抗生物質を服用した方
・COVID-19への感染が疑われる症状があった方
・過去に食品Yを摂取したことがある方
英語
Those who are pregnant or possibly pregnant.
Those who are unable to consume the test food due to allergy or other reasons.
Those who have taken antibiotics within 1 week prior to the stool sample collection for subject screening.
Those with symptoms of suspected COVID-19 infection.
Those who have ingested food Y in the past.
24
日本語
名 | 直 |
ミドルネーム | |
姓 | 佐藤 |
英語
名 | Tadashi |
ミドルネーム | |
姓 | Sato |
日本語
ヤクルト中央研究所
英語
Yakult Central Institute
日本語
基盤研究所
英語
Basic Research Department
186-8650
日本語
東京都国立市泉5-11
英語
5-11 Izumi, Kunitachi, Tokyo 186-8650 Japan
042-577-8960
tadashi-sato@yakult.co.jp
日本語
名 | 雄介 |
ミドルネーム | |
姓 | 長柄 |
英語
名 | Yusuke |
ミドルネーム | |
姓 | Nagara |
日本語
ヤクルト中央研究所
英語
Yakult Central Institute
日本語
基盤研究所
英語
Basic Research Department
186-8650
日本語
東京都国立市泉5-11
英語
5-11 Izumi, Kunitachi, Tokyo 186-8650 Japan
042-577-8960
yusuke-nagara@yakult.co.jp
日本語
その他
英語
Yakult Central Institute
日本語
ヤクルト中央研究所
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
None
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10 ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 09 | 月 | 16 | 日 |
未公表/Unpublished
23
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2022 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
2022 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 16 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 09 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055757
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055757
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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