UMIN試験ID | UMIN000048826 |
---|---|
受付番号 | R000055639 |
科学的試験名 | 国産牛肉(シャトーブリアン)による味覚刺激が若年男性に及ぼす影響:クロスオーバー試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/09/02 |
最終更新日 | 2023/09/15 11:47:11 |
日本語
国産牛肉(シャトーブリアン)による味覚刺激が若年男性に及ぼす影響:クロスオーバー試験
英語
Effects of taste stimulation by Japanese beef (chateaubriand) on young men: A crossover test
日本語
国産牛肉(シャトーブリアン)による味覚刺激が若年男性に及ぼす影響:クロスオーバー試験
英語
Effects of taste stimulation by Japanese beef (chateaubriand) on young men: A crossover test
日本語
国産牛肉(シャトーブリアン)による味覚刺激が若年男性に及ぼす影響:クロスオーバー試験
英語
Effects of taste stimulation by Japanese beef (chateaubriand) on young men: A crossover test
日本語
国産牛肉(シャトーブリアン)による味覚刺激が若年男性に及ぼす影響:クロスオーバー試験
英語
Effects of taste stimulation by Japanese beef (chateaubriand) on young men: A crossover test
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy person
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
少量の国産牛肉(シャトーブリアン)による味覚刺激が及ぼす影響について、男子大学生・大学院生を対象とし、生理的および心理的指標を用いて明らかにすることを目的とする。
英語
The purpose of this study is to clarify the effects of taste stimulation by small amounts of Japanese beef (chateaubriand) using physiological and psychological indicators in male undergraduate and graduate students.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
1) 近赤外分光法を用いた前頭前野活動
2) 心拍変動性を用いた交感神経活動・副交感神経活動
3) 心拍数
英語
1) Prefrontal activity using near-infrared spectroscopy
2) Sympathetic and parasympathetic nervous activity as indicated by heart rate variability
3) Heart rate
日本語
1) 気分プロフィール検査 (POMS2短縮版)
2) 簡易SD法
3) KG式日常生活質問紙
4) STAI特性不安
英語
1) Profile of Mood State (POMS2 short form)
2) Modified semantic differential method
3) Kwansei Gakuin (KG) daily life questionnaire
4) Trait Anxiety of State-Trait Anxiety Inventory
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
少量(3グラム)のシャトーブリアンによる味覚刺激(咀嚼・嚥下後90秒間) ⇒ 休憩時間 ⇒ 対照: 牛肉と同量の大豆代替肉による味覚刺激(咀嚼・嚥下後90秒間)
英語
Taste stimulation by a small amount (about 3 g) of Chateaubriand (90 s after chewing and swallowing) -> Rest time -> Control: Taste stimulation with the same amount of soybean substitute meat (90 s after chewing and swallowing)
日本語
対照: 牛肉と同量の大豆代替肉による味覚刺激(咀嚼・嚥下後90秒間) ⇒ 休憩時間 ⇒ 少量(3グラム)のシャトーブリアンによる味覚刺激(咀嚼・嚥下後90秒間)
英語
Control: Taste stimulation with the same amount of soybean substitute meat (90 s after chewing and swallowing) -> Rest time -> Taste stimulation by a small amount (about 3 g) of Chateaubriand (90 s after chewing and swallowing)
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
健常人
英語
Healthy person
日本語
1) 体調不良の方
2) 呼吸器疾患を持っている方
3) 試験実施担当者が試験の対象として不適当と判断した方
4) 食品アレルギーを持っている方
英語
1) Subjects who are in a poor physical condition
2) Subjects who have a respiratory illness
3) Subjects deemed inappropriate to participate in this study by the principal investigator
4) Subjects with food allergies
30
日本語
名 | 晴美 |
ミドルネーム | |
姓 | 池井 |
英語
名 | Harumi |
ミドルネーム | |
姓 | Ikei |
日本語
千葉大学
英語
Chiba University
日本語
環境健康フィールド科学センター
英語
Center for Environment, Health and Field Sciences
277-0882
日本語
千葉県柏市柏の葉6-2-1
英語
6-2-1 Kashiwa-no-ha, Kashiwa, Chiba 277-0882, Japan
04-7137-8184
hikei@chiba-u.jp
日本語
名 | 晴美 |
ミドルネーム | |
姓 | 池井 |
英語
名 | Harumi |
ミドルネーム | |
姓 | Ikei |
日本語
千葉大学
英語
Chiba University
日本語
環境健康フィールド科学センター
英語
Center for Environment, Health and Field Sciences
277-0882
日本語
千葉県柏市柏の葉6-2-1
英語
6-2-1 Kashiwa-no-ha, Kashiwa, Chiba 277-0882, Japan
04-7137-8184
http://www.fc.chiba-u.jp/research/naturetherapy/
hikei@chiba-u.jp
日本語
千葉大学
英語
Center for Environment, Health and Field Sciences, Chiba University
日本語
日本語
環境健康フィールド科学センター
日本語
英語
日本語
姫路大学
英語
Himeji University
日本語
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
姫路大学
英語
Himeji University
日本語
英語
日本語
千葉大学環境健康フィールド科学センター倫理審査委員会
英語
The Ethics Committees of the Center for Environment, Health and Field Sciences, Chiba University
日本語
千葉県柏市柏の葉6-2-1
英語
6-2-1 Kashiwa-no-ha, Kashiwa, Chiba 277-0882, Japan
04-7137-8010
field-rinri@chiba-u.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 09 | 月 | 02 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2021 | 年 | 11 | 月 | 15 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 13 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 09 | 月 | 02 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055639
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055639
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |