UMIN試験ID | UMIN000048812 |
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受付番号 | R000055622 |
科学的試験名 | 潜在連合テスト(IAT)による視覚・味覚のクロスモーダル現象の検討~器の形と味覚の関係~ |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/09/01 |
最終更新日 | 2024/03/29 14:01:11 |
日本語
視覚が味覚に及ぼす影響に対しての潜在連合テストによる評価
英語
Evaluation by latent association test for the influence of vision on taste
日本語
視覚が味覚に及ぼす影響に対しての潜在連合テストによる評価
英語
Evaluation by latent association test for the influence of vision on taste
日本語
潜在連合テスト(IAT)による視覚・味覚のクロスモーダル現象の検討~器の形と味覚の関係~
英語
Investigation of cross-modal phenomenon of vision and taste by latent association test (IAT) - Relationship between vessel shape and taste
日本語
潜在連合テスト(IAT)による視覚・味覚のクロスモーダル現象の検討~器の形と味覚の関係~
英語
Investigation of cross-modal phenomenon of vision and taste by latent association test (IAT) - Relationship between vessel shape and taste
日本/Japan |
日本語
なし
英語
None
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
視覚・味覚のクロスモーダル現象が顕在的態度ではなく潜在的態度に起因していることを明らかにすることを目的とする。
英語
The purpose of this study is to clarify that the cross-modal phenomenon of visual and gustatory perception is due to latent rather than manifest attitudes.
有効性/Efficacy
日本語
英語
説明的/Explanatory
日本語
IATのdスコアを用いて有効性を評価する
英語
Evaluate validity using IAT d-scores
日本語
Visual Analogue Scale(VAS)
売値価格の想定
英語
Visual Analogue Scale (VAS)
Assumption of selling price
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
無治療対照/No treatment
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
準ランダム化/Pseudo-randomization
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
その他/Other |
日本語
IAT→縁が四角い容器に入ったジュレを食べる→(1分休憩)→縁が丸い容器に入ったジュレを食べる
英語
IAT -> eat jellies in containers with square rims -> (1 minute break) -> eat jellies in containers with round rims
日本語
IAT→縁が丸い容器に入ったジュレを食べる→(1分休憩)→縁が四角い容器に入ったジュレを食べる
英語
IAT -> eat jellies in containers with rounded rims -> (1 minute break) -> eat jellies in containers with square rims
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英語
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英語
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英語
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
22 | 歳/years-old | 以下/>= |
女/Female
日本語
新潟医療福祉大学の健康栄養学科1~3年に所属する女性に募集をかけ、研究内容に同意し、自らの自由意思によって参加を決意した健常な女子大学生を選定
英語
We recruited female students in the first through third years of the Department of Health and Nutrition at Niigata University of Health and Welfare, and selected healthy female university students who agreed with the study content and decided to participate of their own free will.
日本語
実験時に不調の訴えがあった場合
英語
If there is a complaint of malfunction at the time of the experiment
34
日本語
名 | 陽希 |
ミドルネーム | |
姓 | 石川 |
英語
名 | Haruki |
ミドルネーム | |
姓 | Ishikawa |
日本語
新潟医療福祉大学
英語
Niigata University of Health and Welfare
日本語
健康栄養学分野
英語
Department of Health and Nutrition
9503198
日本語
新潟県新潟市北区島見町1398番地
英語
1398 Shimami-cho, Kita-ku niigata-shi, Niigata, JAPAN
0252574413
harumaki.busi@gmail.com
日本語
名 | 陽希 |
ミドルネーム | |
姓 | 石川 |
英語
名 | Haruki |
ミドルネーム | |
姓 | Ishikawa |
日本語
新潟医療福祉大学
英語
Niigata University of Health and Welfare
日本語
健康栄養学分野
英語
Department of Health and Nutrition
9503198
日本語
新潟県新潟市北区島見町1398番地 F202b
英語
#F202b 1398 Shimami-cho, Kita-ku niigata-shi, Niigata, JAPAN
0252574413
whm22002@nuhw.ac.jp
日本語
新潟医療福祉大学
英語
Niigata University of Health and Welfare
日本語
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日本語
英語
日本語
新潟医療福祉大学
英語
Niigata University of Health and Welfare
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その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
新潟医療福祉大学倫理審査委員会
英語
Ethics Review Committee, Niigata University of Health and Welfare
日本語
新潟県新潟市北区島見町1398番地
英語
1398 Shimami-cho, Kita-ku niigata-shi, Niigata, JAPAN
0252574455
rinri@nuhw.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
新潟医療福祉大学(新潟県)
2022 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
27
日本語
顕在的態度でクロスモーダル現象は確認されず、dスコアとの相関関係が認められなかった。また、丸パッケージと四角パッケージで WTP の有意な差は認められなかった。潜在的態度の評価では、被験者が共通して丸=甘味、四角=酸味という直感的な関連付けをしていることが明らかになった。
英語
No cross-modal phenomena were identified in manifest attitudes, and no correlation with d-scores was found. No significant difference in WTP was observed between the round and square packages. The evaluation of latent attitudes revealed that subjects commonly made the intuitive association that round = sweet and square = sour.
2024 | 年 | 03 | 月 | 29 | 日 |
日本語
英語
日本語
本実験は、ヘルシンキ宣言(World Medical Association)および、人を対象とする医学系研究に関する倫理指針(文部科学省・厚生労働省・経済産業省)を遵守して行った。
被験者は新潟医療福祉大学の健康栄養学科1―4年生に募集をかけ同意が得られた健康な女子27名とした。被験者には、事前に研究の目的、方法、結果の用途、利益及び不利益、個人情報の保護、研究協力の任意性と撤回の自由について書面及び口頭で説明し、書面で同意を得た。
なお、本研究では本来の目的を被験者に伏せることが必要だった為、カバーストーリーを用いて、商品開発の協力と嗜好調査として依頼した。
英語
This experiment was conducted in compliance with the Declaration of Helsinki (World Medical Association) and the Ethical Guidelines for Medical Research Involving Human Subjects (MEXT, MHLW, METI) .
Subjects were 27 healthy female students in the first through fourth grades of the Department of Health and Nutrition at Niigata University of Health and Welfare who consented to participate in the study. Subjects were informed in writing and orally about the purpose, methods, uses of results, benefits and disadvantages, protection of personal information, and voluntary nature of research cooperation and freedom of withdrawal, and their written consent was obtained in advance.
Since it was necessary to conceal the original purpose of this study from the subjects, a cover story was used to request their cooperation in product development and as a survey of their preferences.
日本語
被験者には2時間の絶食状態で来室するよう依頼した。初めに被験者に質問紙を用いて空腹感、体調などの基礎調査を回答させた。
レモンジュレ60 gを丸いパッケージまたは四角いパッケージで提供し、嗜好調査を行った。100 mmの VAS 法にて甘味、酸味、好ましさ、また食べたいかを回答させた。その後、このジュレが120 gでスーパーにて売られていると仮定し、本体価格はいくらまでなら払えるか回答させた。ここまでの流れを別パッケージでも繰り返した。尚、どちらのパッケージを先に提供するかはランダムとした。
本研究の刺激の数や試行回数は Fiszman et al. の研究に準じた。被験者には画面の中央を注視し続け、標的の刺激にできるだけ迅速かつ正確に反応するように指示した。試行の各ブロックでは、2つの刺激(どちらか1つの画像及び1つの単語)を左または右の応答キーに割り当て、残りの2つの刺激はもう一方の応答キーに割り当てた。 被験者は、コンピューターのキーボードの2つ(E または I )のキーのうちの1つを押して応答しました。視覚刺激は20秒間、または応答が記録されるまで表示した。各試行の終了時に、被験者の応答が間違っている場合「×」というフィードバックが与えられるよう設定した。応答が誤っていた場合は、即時に正しいキーを押すよう事前に説明した。1つの画像や単語につき5回の繰り返しが起き 、全体で80試行を経てdスコアを求めた。それとは別にはじめに、被験者が IAT の流れを覚えるために繰り返し1回の20試行を直前に行った。
基礎調査の回答後、IAT と VAS 法のうち、どれからを先に実施するかは偏りを防ぐためランダム化した。これらの実験手順は間隔を空けることなく同日に行われた。
英語
Subjects were asked to come to the room in a fasting state for 2 hours. Initially, subjects were asked to answer a basic survey about their hunger and physical condition using a questionnaire.
A preference survey was conducted by offering 60 g of lemon jelly in a round or square package, and subjects were asked to respond to the sweetness, acidity, liking, and whether they would like to eat it again using the 100 mm VAS method. The participants were then asked to indicate how much they would be willing to pay for a 120 g package of the jellies, assuming that they were sold in supermarkets. This process was repeated with a different package. The choice of which package was offered first was random.
The number of stimuli and the number of trials in this study followed the study by Fiszman et al. Subjects were instructed to keep their eyes on the center of the screen and to respond to the target stimulus as quickly and accurately as possible. In each block of trials, two stimuli (either one image and one word) were assigned to the left or right response key, and the other two stimuli were assigned to the other response key. Subjects responded by pressing one of two (E or I ) keys on the computer keyboard. Visual stimuli were displayed for 20 seconds or until a response was recorded. At the end of each trial, the system was set up to give feedback "X" if the subject's response was incorrect. If the response was incorrect, the subject was told in advance to press the correct key immediately. 5 repetitions occurred per image or word, for a total of 80 trials to obtain a d-score. In addition, 20 trials of one repetition were performed immediately before the beginning to help subjects memorize the flow of the IAT.
After answering the basic survey, which of the IAT and VAS methods was administered first was randomized to prevent bias. These experimental procedures were performed on the same day without any interval.
日本語
研究の説明および同意を得る際は自由意志を尊重する。IATでは、連続的かつ単調な動作を行うため、精神的・肉体的負担を感じる恐れがある。また食事をさせるためCOVID-19の感染リスクがある。拘束時間は約20分である。
英語
Free will is respected when explaining the study and obtaining consent; IAT involves continuous and monotonous movements, which may cause mental and physical strain. There is also a risk of COVID-19 infection due to the feeding. The duration of the restraint is approximately 20 minutes.
日本語
dスコア
100mmVAS(甘味と酸味、好ましさ、また食べたいかと思うか)
Willingness to Pay
英語
d Score
100 mmVAS (sweet and sour, liking, would you eat it again)
Willingness to Pay
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 15 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 29 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055622
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055622