UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000048812
受付番号 R000055622
科学的試験名 潜在連合テスト(IAT)による視覚・味覚のクロスモーダル現象の検討~器の形と味覚の関係~
一般公開日(本登録希望日) 2022/09/01
最終更新日 2024/03/29 14:01:11

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
視覚が味覚に及ぼす影響に対しての潜在連合テストによる評価


英語
Evaluation by latent association test for the influence of vision on taste

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
視覚が味覚に及ぼす影響に対しての潜在連合テストによる評価


英語
Evaluation by latent association test for the influence of vision on taste

科学的試験名/Scientific Title

日本語
潜在連合テスト(IAT)による視覚・味覚のクロスモーダル現象の検討~器の形と味覚の関係~


英語
Investigation of cross-modal phenomenon of vision and taste by latent association test (IAT) - Relationship between vessel shape and taste

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
潜在連合テスト(IAT)による視覚・味覚のクロスモーダル現象の検討~器の形と味覚の関係~


英語
Investigation of cross-modal phenomenon of vision and taste by latent association test (IAT) - Relationship between vessel shape and taste

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
なし


英語
None

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
視覚・味覚のクロスモーダル現象が顕在的態度ではなく潜在的態度に起因していることを明らかにすることを目的とする。


英語
The purpose of this study is to clarify that the cross-modal phenomenon of visual and gustatory perception is due to latent rather than manifest attitudes.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2

説明的/Explanatory

試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
IATのdスコアを用いて有効性を評価する


英語
Evaluate validity using IAT d-scores

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
Visual Analogue Scale(VAS)
売値価格の想定


英語
Visual Analogue Scale (VAS)
Assumption of selling price


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded

コントロール/Control

無治療対照/No treatment

層別化/Stratification

いいえ/NO

動的割付/Dynamic allocation

いいえ/NO

試験実施施設の考慮/Institution consideration

施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.

ブロック化/Blocking

いいえ/NO

割付コードを知る方法/Concealment

準ランダム化/Pseudo-randomization


介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training

介入の種類/Type of intervention

その他/Other

介入1/Interventions/Control_1

日本語
IAT→縁が四角い容器に入ったジュレを食べる→(1分休憩)→縁が丸い容器に入ったジュレを食べる


英語
IAT -> eat jellies in containers with square rims -> (1 minute break) -> eat jellies in containers with round rims

介入2/Interventions/Control_2

日本語
IAT→縁が丸い容器に入ったジュレを食べる→(1分休憩)→縁が四角い容器に入ったジュレを食べる


英語
IAT -> eat jellies in containers with rounded rims -> (1 minute break) -> eat jellies in containers with square rims

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

18 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

22 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

女/Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
新潟医療福祉大学の健康栄養学科1~3年に所属する女性に募集をかけ、研究内容に同意し、自らの自由意思によって参加を決意した健常な女子大学生を選定


英語
We recruited female students in the first through third years of the Department of Health and Nutrition at Niigata University of Health and Welfare, and selected healthy female university students who agreed with the study content and decided to participate of their own free will.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
実験時に不調の訴えがあった場合


英語
If there is a complaint of malfunction at the time of the experiment

目標参加者数/Target sample size

34


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
陽希
ミドルネーム
石川


英語
Haruki
ミドルネーム
Ishikawa

所属組織/Organization

日本語
新潟医療福祉大学


英語
Niigata University of Health and Welfare

所属部署/Division name

日本語
健康栄養学分野


英語
Department of Health and Nutrition

郵便番号/Zip code

9503198

住所/Address

日本語
新潟県新潟市北区島見町1398番地


英語
1398 Shimami-cho, Kita-ku niigata-shi, Niigata, JAPAN

電話/TEL

0252574413

Email/Email

harumaki.busi@gmail.com


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
陽希
ミドルネーム
石川


英語
Haruki
ミドルネーム
Ishikawa

組織名/Organization

日本語
新潟医療福祉大学


英語
Niigata University of Health and Welfare

部署名/Division name

日本語
健康栄養学分野


英語
Department of Health and Nutrition

郵便番号/Zip code

9503198

住所/Address

日本語
新潟県新潟市北区島見町1398番地 F202b


英語
#F202b 1398 Shimami-cho, Kita-ku niigata-shi, Niigata, JAPAN

電話/TEL

0252574413

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

whm22002@nuhw.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
新潟医療福祉大学


英語
Niigata University of Health and Welfare

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
新潟医療福祉大学


英語
Niigata University of Health and Welfare

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
新潟医療福祉大学倫理審査委員会


英語
Ethics Review Committee, Niigata University of Health and Welfare

住所/Address

日本語
新潟県新潟市北区島見町1398番地


英語
1398 Shimami-cho, Kita-ku niigata-shi, Niigata, JAPAN

電話/Tel

0252574455

Email/Email

rinri@nuhw.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

新潟医療福祉大学(新潟県)


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2022 09 01


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

最終結果が公表されている/Published


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

27

主な結果/Results

日本語
顕在的態度でクロスモーダル現象は確認されず、dスコアとの相関関係が認められなかった。また、丸パッケージと四角パッケージで WTP の有意な差は認められなかった。潜在的態度の評価では、被験者が共通して丸=甘味、四角=酸味という直感的な関連付けをしていることが明らかになった。


英語
No cross-modal phenomena were identified in manifest attitudes, and no correlation with d-scores was found. No significant difference in WTP was observed between the round and square packages. The evaluation of latent attitudes revealed that subjects commonly made the intuitive association that round = sweet and square = sour.

主な結果入力日/Results date posted

2024 03 29

結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語
本実験は、ヘルシンキ宣言(World Medical Association)および、人を対象とする医学系研究に関する倫理指針(文部科学省・厚生労働省・経済産業省)を遵守して行った。
被験者は新潟医療福祉大学の健康栄養学科1―4年生に募集をかけ同意が得られた健康な女子27名とした。被験者には、事前に研究の目的、方法、結果の用途、利益及び不利益、個人情報の保護、研究協力の任意性と撤回の自由について書面及び口頭で説明し、書面で同意を得た。
 なお、本研究では本来の目的を被験者に伏せることが必要だった為、カバーストーリーを用いて、商品開発の協力と嗜好調査として依頼した。


英語
This experiment was conducted in compliance with the Declaration of Helsinki (World Medical Association) and the Ethical Guidelines for Medical Research Involving Human Subjects (MEXT, MHLW, METI) .
Subjects were 27 healthy female students in the first through fourth grades of the Department of Health and Nutrition at Niigata University of Health and Welfare who consented to participate in the study. Subjects were informed in writing and orally about the purpose, methods, uses of results, benefits and disadvantages, protection of personal information, and voluntary nature of research cooperation and freedom of withdrawal, and their written consent was obtained in advance.
 Since it was necessary to conceal the original purpose of this study from the subjects, a cover story was used to request their cooperation in product development and as a survey of their preferences.

参加者の流れ/Participant flow

日本語
被験者には2時間の絶食状態で来室するよう依頼した。初めに被験者に質問紙を用いて空腹感、体調などの基礎調査を回答させた。

レモンジュレ60 gを丸いパッケージまたは四角いパッケージで提供し、嗜好調査を行った。100 mmの VAS 法にて甘味、酸味、好ましさ、また食べたいかを回答させた。その後、このジュレが120 gでスーパーにて売られていると仮定し、本体価格はいくらまでなら払えるか回答させた。ここまでの流れを別パッケージでも繰り返した。尚、どちらのパッケージを先に提供するかはランダムとした。


本研究の刺激の数や試行回数は Fiszman et al. の研究に準じた。被験者には画面の中央を注視し続け、標的の刺激にできるだけ迅速かつ正確に反応するように指示した。試行の各ブロックでは、2つの刺激(どちらか1つの画像及び1つの単語)を左または右の応答キーに割り当て、残りの2つの刺激はもう一方の応答キーに割り当てた。 被験者は、コンピューターのキーボードの2つ(E または I )のキーのうちの1つを押して応答しました。視覚刺激は20秒間、または応答が記録されるまで表示した。各試行の終了時に、被験者の応答が間違っている場合「×」というフィードバックが与えられるよう設定した。応答が誤っていた場合は、即時に正しいキーを押すよう事前に説明した。1つの画像や単語につき5回の繰り返しが起き 、全体で80試行を経てdスコアを求めた。それとは別にはじめに、被験者が IAT の流れを覚えるために繰り返し1回の20試行を直前に行った。

基礎調査の回答後、IAT と VAS 法のうち、どれからを先に実施するかは偏りを防ぐためランダム化した。これらの実験手順は間隔を空けることなく同日に行われた。


英語
Subjects were asked to come to the room in a fasting state for 2 hours. Initially, subjects were asked to answer a basic survey about their hunger and physical condition using a questionnaire.

A preference survey was conducted by offering 60 g of lemon jelly in a round or square package, and subjects were asked to respond to the sweetness, acidity, liking, and whether they would like to eat it again using the 100 mm VAS method. The participants were then asked to indicate how much they would be willing to pay for a 120 g package of the jellies, assuming that they were sold in supermarkets. This process was repeated with a different package. The choice of which package was offered first was random.

The number of stimuli and the number of trials in this study followed the study by Fiszman et al. Subjects were instructed to keep their eyes on the center of the screen and to respond to the target stimulus as quickly and accurately as possible. In each block of trials, two stimuli (either one image and one word) were assigned to the left or right response key, and the other two stimuli were assigned to the other response key. Subjects responded by pressing one of two (E or I ) keys on the computer keyboard. Visual stimuli were displayed for 20 seconds or until a response was recorded. At the end of each trial, the system was set up to give feedback "X" if the subject's response was incorrect. If the response was incorrect, the subject was told in advance to press the correct key immediately. 5 repetitions occurred per image or word, for a total of 80 trials to obtain a d-score. In addition, 20 trials of one repetition were performed immediately before the beginning to help subjects memorize the flow of the IAT.

After answering the basic survey, which of the IAT and VAS methods was administered first was randomized to prevent bias. These experimental procedures were performed on the same day without any interval.

有害事象/Adverse events

日本語
研究の説明および同意を得る際は自由意志を尊重する。IATでは、連続的かつ単調な動作を行うため、精神的・肉体的負担を感じる恐れがある。また食事をさせるためCOVID-19の感染リスクがある。拘束時間は約20分である。


英語
Free will is respected when explaining the study and obtaining consent; IAT involves continuous and monotonous movements, which may cause mental and physical strain. There is also a risk of COVID-19 infection due to the feeding. The duration of the restraint is approximately 20 minutes.

評価項目/Outcome measures

日本語
dスコア
100mmVAS(甘味と酸味、好ましさ、また食べたいかと思うか)
Willingness to Pay


英語
d Score
100 mmVAS (sweet and sour, liking, would you eat it again)
Willingness to Pay

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2022 09 01

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2022 09 01

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2022 09 01

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2024 03 15

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2022 09 01

最終更新日/Last modified on

2024 03 29



閲覧ページへのリンク/Link to view the page

日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055622


英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055622