UMIN試験ID | UMIN000048973 |
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受付番号 | R000055561 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による口腔環境改善およびストレス低減効果確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/09/27 |
最終更新日 | 2023/09/20 12:10:06 |
日本語
試験食品摂取による口腔環境改善およびストレス低減効果確認試験
英語
A study for verification of oral environment-improving and stress-reducing effects by test-food ingestion
日本語
試験食品摂取による口腔環境改善およびストレス低減効果確認試験
英語
A study for verification of oral environment-improving and stress-reducing effects by test-food ingestion
日本語
試験食品摂取による口腔環境改善およびストレス低減効果確認試験
英語
A study for verification of oral environment-improving and stress-reducing effects by test-food ingestion
日本語
試験食品摂取による口腔環境改善およびストレス低減効果確認試験
英語
A study for verification of oral environment-improving and stress-reducing effects by test-food ingestion
日本/Japan |
日本語
健常成人男女
英語
Healthy male/female adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品摂取による口腔環境改善効果およびストレス低減効果を確認
英語
To examine some kind of oral environment-improving and stress-reducing effect by test-food intakes
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
唾液量(安静時唾液、刺激時唾液)
英語
Salivary secretion volume (resting and stimulus)
日本語
1. ストレス簡易調査票(簡略版23項目)
2. 口腔アンケート
3. 口臭
4. 唾液中コルチゾール
5. POMS2日本語版短縮版
英語
1. Simplified questionnaire survey about mental stress (simple ver.: 23 questions)
2. Oral questionnaire
3. Halitosis
4. Cortisol in saliva
5. The Profile of Mood States Second Edition (Japanese short ver.)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品 (0.5 mL) を一日2回摂取
英語
Ingestion of the test food (0.5 mL), twice a day
日本語
対照食品 (0.5 mL) を一日2回摂取
英語
Ingestion of the placebo food (0.5 mL), twice a day
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
70 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 同意取得時の年齢が30歳以上70歳未満の男女
(2) 口腔内が乾きやすい、口臭が気になる自覚がある者
(3) 日常生活においてストレスを感じている者
(4) 当該試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
(1) Male/female subjects ranging in age from 30 to 69, at informed consent.
(2) Subjects having a subjective symptom of dry mouth and halitosis.
(3) Subjects who feel daily stress.
(4) Subjects who can give informed consent to partake in this study, after being provided with an explanation of the protocol detail.
日本語
(1) 試験に影響を与える可能性のある特定保健用食品、機能性表示食品(還元型コエンザイムQ10を含む食品など)、健康食品(サプリメントを含む)を週3回以上常用しており、同意取得時から中止できない者
(2) 試験に影響を与える可能性があると思われる医薬品(具体例:抗ヒスタミン薬、抗うつ薬、降圧剤、抗炎症薬、鎮痛薬等)を服用しており、試験期間中に服用の制限ができない者
(3) 口腔ケア用品(マウスウォッシュ等)を使用しており、試験期間中に使用の制限ができない者
(4) 同意取得日から3ヶ月以内に歯科治療を行っていた、または現在、歯科治療を行っている者(歯石、歯垢クリーニングを含む)
(5) ドライマウス、シェーグレン症候群であると診断されたことがある者
(6) 事前検査時のサクソンテストで唾液量が2 g未満の者
(7) 歯茎が腫れやすい、出血しやすい自覚がある者
(8) アルコール多飲者
(9) 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
(10) 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
(11) 医薬品および食物にアレルギーがある者
(12) 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(13) 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
(1) Subjects who take steadily (not less than three times a week) in the health-specific/functional (e.g., reduced coenzyme Q10-containing)/supplementary/
health foods, which might affect the test results.
(2) Subjects who have taken affecting medicines (e.g., antihistamine/
antidepressant/ antihypertensive/
antiinflammatory/painkiller), and have any difficulty in refraining from taking them during this study.
(3) Subjects who use some kind of oral care product (e.g., mouthwash), and have any difficulty in refraining from using them during this study.
(4) Subjects who have been to the hospital for dental treatment within three months prior to the consent, or those who are now under the treatment (including scaling tartar and plaque).
(5) Subjects who have been diagnosed as dry mouth or Sjogren's syndrome.
(6) Subjects with salivary secretion of no more than 2 g, according to the results of the Saxon tests at the moment of preliminary examination.
(7) Subjects fully realized that their gums are liable to bleed.
(8) Subjects with excessive alcohol intakes.
(9) Subjects who have previous/current medical history of severe cardiac, hepatic, renal or digestive diseases.
(10) Pregnant, lactating, possibly pregnant women during this study.
(11) Subjects having drug/food allergy.
(12) Subjects who are now under other clinical studies with some kind of medicine and/or health food, or partook in those within four weeks before this study, or are going to participate in those after giving informed consent to take part in this study.
(13) Others who have been determined as ineligible for participation, judging from the principal/sub investigator's opinion.
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日本語
名 | 宥哉 |
ミドルネーム | |
姓 | 手塚 |
英語
名 | Yuya |
ミドルネーム | |
姓 | Tezuka |
日本語
株式会社ウェルファーマ
英語
WELLPHARMA Inc.
日本語
研究チーム
英語
Research Team
150-0002
日本語
東京都渋谷区渋谷2-4-3 JP渋谷1・2F
英語
1 and 2F JP-Shibuya, 2-4-3 Shibuya, Shibuya-ku, Tokyo 150-0002, Japan
03-6868-8806
yuya_t@wellpharma.co.jp
日本語
名 | 政規 |
ミドルネーム | |
姓 | 沼 |
英語
名 | Masanori |
ミドルネーム | |
姓 | Numa |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床企画第一事業部
英語
Clinical Planning Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
WELLPHARMA Inc.
日本語
株式会社ウェルファーマ
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
チヨダオーラルヘルスケアクリニック
英語
Chiyoda Oralhealth Care Clinic
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 09 | 月 | 27 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 08 | 月 | 23 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 19 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 27 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 08 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 09 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055561
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055561
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |