UMIN試験ID | UMIN000048648 |
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受付番号 | R000055430 |
科学的試験名 | 日本語版食物アレルギーQOL尺度 思春期用・成人用の開発 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/08/11 |
最終更新日 | 2023/09/06 13:04:03 |
日本語
日本語版食物アレルギーQOL尺度 思春期用・成人用の開発
英語
Validation and reliability of a Japanese version of the Food Allergy Quality of Life Questionnaire - Teenager Form and Adult Form
日本語
日本語版FAQLQ 思春期用・成人用の開発
英語
Validation of a Japanese version of the FAQLQ - TF and AF
日本語
日本語版食物アレルギーQOL尺度 思春期用・成人用の開発
英語
Validation and reliability of a Japanese version of the Food Allergy Quality of Life Questionnaire - Teenager Form and Adult Form
日本語
日本語版FAQLQ 思春期用・成人用の開発
英語
Validation of a Japanese version of the FAQLQ - TF and AF
日本/Japan |
日本語
食物アレルギー
英語
Food allergy
膠原病・アレルギー内科学/Clinical immunology |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、Food Allergy Quality of Life Questionnaire-Teenager Form (FAQLQ-TF)とAdult Form (FAQLQ-AF)の日本語版を開発し妥当性の検証を行う。
英語
In this study, we will develop a Japanese version of the Food Allergy Quality of Life Questionnaire-Teenager Form (FAQLQ-TF) and Adult Form (FAQLQ-AF), and validate it.
その他/Others
日本語
食物アレルギー患者のQOLを低下させるリスク因子の検討する。
英語
We will evaluate risk factors that reduce the quality of life of patients with food allergies.
日本語
新たに作成したFAQLQ-TF日本語版の妥当性を評価する。
英語
We evaluate the validity of the Japanese version of the FAQLQ-TF and -FAQLQ-AF newly developed.
日本語
英語
その他・メタアナリシス等/Others,meta-analysis etc
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
13 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
① 医師により食物アレルギーと診断を受けている
② FAQLQ-TF: 13歳以上18歳未満
FAQLQ-AF: 18歳以上
英語
1. The patients diagnosed by a physician as having a food allergy
2. FAQLQ-TF: 13 years old and over but under 18 years old
FAQLQ-AF: 18 years and older
日本語
①自身で質問票に回答が困難な患者
②日本語による意思疎通が困難な患者
③研究にご本人または保護者の同意が得られない方
④その他、研究責任者が研究対象者として不適当と判断した患者
英語
1. Patients who have difficulty answering the questionnaire by themselves
2. Patients who have difficulty communicating in Japanese
3. Patients who cannot obtain consent for the research from themselves or their guardians
4. Other patients whom the principal investigator deems inappropriate as research subjects.
日本語
名 | 紀之 |
ミドルネーム | |
姓 | 柳田 |
英語
名 | Noriyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Yanagida |
日本語
国立病院機構相模原病院
英語
National Hospital Organization Sagamihara Hospital
日本語
小児科
英語
JAPAN 252-0392
252-0392
日本語
神奈川県相模原市南区桜台18-1
英語
18-1 Sakuradai, Minamiku, Sagamihara, Kanagawa
+81-42-742-8311
yana@foodallergy.jp
日本語
名 | 直子 |
ミドルネーム | |
姓 | 房安 |
英語
名 | Naoko |
ミドルネーム | |
姓 | Fusayasu |
日本語
国立病院機構相模原病院
英語
National Hospital Organization Sagamihara National Hospital
日本語
臨床研究センター アレルギー性疾患研究部
英語
Clinical Research Center for Allergy and Rheumatology
252-0392
日本語
神奈川県相模原市南区桜台18-1
英語
18-1 Sakuradai, Minamiku, Sagamihara, Kanagawa
+81-42-742-8311
nen19842000@yahoo.co.jp
日本語
その他
英語
National Hospital Organization Sagamihara National Hospital
日本語
国立病院機構相模原病院
日本語
日本語
英語
日本語
厚生労働省
英語
Health Labour Sciences Research Grant.
日本語
研究責任者が所属する診療科の研究資金
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
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英語
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英語
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国立病院機構相模原病院
英語
National Hospital Organization Sagamihara National Hospital
日本語
〒252-0392 神奈川県相模原市南区桜台18-1
英語
18-1 Sakuradai, Minamiku, Sagamihara, Kanagawa, JAPAN 252-0392
042-742-8311
222-rinri@mail.hosp.go.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 08 | 月 | 11 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2022 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 19 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 09 | 日 |
2025 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
日本語
研究・調査項目
(1) 研究対象者について、下記の臨床情報を調査票により取得する。
①FAQLQ-TF日本語版またはFAQLQ-AF日本語版
②FAIM 日本語版
③EQ-5D-5L
④患者用食物アレルギー調査票
⑤臨床所見(最終学歴、勤務の有無、就学の有無、婚姻の有無、食物アレルギーの詳細)
(2) 研究対象者について、下記の臨床情報を診療録より取得する。
① 臨床所見(食物アレルギーの詳細)
② 血液所見
英語
Research and survey items
1. The following clinical information will be obtained on the research subjects by means of a questionnaire.
1.1 Japanese version of the FAQLQ-TF or the FAQLQ-AF
1.2 FAIM Japanese version
1.3 EQ-5D-5L
1.4 Food Allergy Questionnaire for Patients
1.5 Clinical findings (last education, working status, schooling status, marital status, and details of food allergy)
2. The following clinical information on the research subjects will be obtained from the medical records.
2.1 Clinical findings (details of food allergy)
2.2 Blood findings
2022 | 年 | 08 | 月 | 11 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 06 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055430
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055430
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |