UMIN試験ID | UMIN000048605 |
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受付番号 | R000055343 |
科学的試験名 | 複合成分含有食品の継続摂取時における抗肥満作用確認試験-ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験- |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/09/15 |
最終更新日 | 2024/02/05 10:10:11 |
日本語
複合成分含有食品の継続摂取時における抗肥満作用確認試験
英語
A study to evaluate the anti-obesity effects of continuous intake with food containing multiple ingredients
日本語
複合成分含有食品の継続摂取時における抗肥満作用確認試験
英語
A study to evaluate the anti-obesity effects of continuous intake with food containing multiple ingredients
日本語
複合成分含有食品の継続摂取時における抗肥満作用確認試験-ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験-
英語
A study to evaluate the anti-obesity effects of continuous intake with food containing multiple ingredients -A Randomized, double-blind, placebo-controlled parallel group study-
日本語
複合成分含有食品の継続摂取時における抗肥満作用確認試験
英語
A study to evaluate the anti-obesity effects of continuous intake with food containing multiple ingredients
日本/Japan |
日本語
該当せず
英語
Not applicable
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
疾患に罹患していない成人男女に対して、複合成分含有食品を継続摂取させることによる抗肥満作用の検討および安全性確認を行うことを目的とする。
英語
To evaluate the anti-obesity effects and safety when continuously taken the food containing multiple ingredients for adults without any diseases.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
腹部脂肪(総脂肪・内臓脂肪・皮下脂肪)面積
英語
The area of abdominal total, visceral and subcutaneous fat
日本語
中性脂肪値、血糖値、体重、BMI、血圧、体脂肪率、ウエスト周囲径
英語
Triglyceride, Blood glucose, Body weight, BMI, Blood pressure, Body fat percentage, Waist circumference
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品
英語
Test food
日本語
プラセボ食品
英語
Placebo food
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 試験参加同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の日本人男女
(2) スクリーニング時に肥満度Ⅰ群(23≦BMI<30)の方
(3) 設定された来院日に試験会場へ通うことが可能な方
(4) 試験開始前に試験の参加に同意し、署名および日付を自署出来る方
英語
1) Males and females aged 20-64 years when consented
2) Subjects with BMI >=23 kg/m2 and <30 kg/m2 at the time of screening test
3) Subjects who can visit on schedule days
4) Subjects who agree to participate in this study and can put signature and date to informed consent form by themselves prior to the study
日本語
(1) 肝障害、腎・心疾患、臓器障害、糖尿病、その他重篤な疾患の既往歴がある方
(2) 消化器系の手術歴がある方(盲腸切除を除く)
(3) 治療中の慢性疾患を有する方
(4) 試験で用いる食品に関する食物アレルギーのある方
(5) 妊娠している方、試験中に妊娠を希望される方および授乳中の方
(6) 多量飲酒者(1日当たりの平均純アルコール摂取量が60gを超える方)
(7) ラクトフェリン、桑の葉エキス、サラシアエキス、葛の花エキス、アフリカマンゴノキエキス、DHA/EPA、ローズヒップエキスを含むサプリメントや一般食品(例示プロテインダイエットなど)を1週間に3日以上かつ半年以上継続して摂取している方で、試験期間中(応募から最終検査日まで)中止できない方
(8) ダイエットを目的とした体脂肪低減作用を標榜する医薬品(ビスラットゴールドEX、ナイシトールZa等)、漢方(防風通聖散、大柴胡湯等)およびサプリメントを利用している方
(9) 本試験以外の臨床試験やモニター(食品、医薬品、化粧品、塗布薬)に参加中の方または本試験期間途中から参加予定の方
(10) スクリーニング前1ヵ月から試験終了までに200 mL以上の献血を行った方または行う予定がある方
(11) 朝食を摂らない習慣の方
(12) 22時~6時までの時間に勤務している方(アルバイトを含め、交代制勤務者、深夜勤務者等)
(13) 宗教上等の理由により、由来が明示されていない食品を摂取できない方
(14) 試験責任医師により本試験参加に不適切と判断された方
英語
1) Subjects with a history of hepatic, renal, cardiac or organ disorders, diabetes or other serious diseases.
2) Subjects with a surgical history of digestive system (except appendicectomy).
3) Subjects currently under treatment with chronic diseases.
4) Subjects with food allergies to the food ingredients used in the study.
5) Subjects who wish to become pregnant during the study period or who are lactating or pregnant or may be pregnant.
6) Heavy drinkers (average amount of intake as pure alcohol is 60 g or more per day).
7) Subjects who take the supplement containing lactoferrin, mulberry extract, salacia extract, pueraria flower extract, irvingia gabonensis extract, DHA/EPA or rosehip extract, or general food such as protein diet, for 3 days or more per week and have continued to take it for 6 months or more. And the subjects who cannot stop taking the supplement or the general food during study periods (from application to last visit)
8) Subjects taking the medicines (for example the Bislat Gold EX or the Naishitol Za), the Chinese medicine (for example the Bofutsushosan or the Daisaikoto ) or the supplements claiming for the reduction of the body fat on diet.
9) Subjects who are participating in clinical trials or consumer monitoring other than this study or who are planning to participate during this study period.
10) Subjects who have donated 200 ml or more of blood after 1 month before the primary screening or plan to donate them before the end of the study separately from this study.
11) Subjects who frequently skip breakfast.
12) Subjects who work during 22:00 to 6:00 (shift worker, night- shift worker, etc including part-timer).
13) Subject who need to avoid consuming foods whose origin is not clearly indicated due to religious or other reasons.
14) Subjects judged as unsuitable for this study by the investigator with other reasons.
80
日本語
名 | 美香 |
ミドルネーム | |
姓 | 上野 |
英語
名 | Mika |
ミドルネーム | |
姓 | Ueno |
日本語
社会医療法人大成会 福岡記念PET・健診センター
英語
FUKUOKA KINEN PET KENSHIN CENTER
日本語
内科
英語
Internal medicine
810-0054
日本語
福岡県福岡市中央区今川2丁目16-16
英語
2-16-16, Imagawa, Chuo-ku, Fukuoka-shi, Fukuoka, Japan.
011-223-3130
takehara@csc-smo.co.jp
日本語
名 | 功 |
ミドルネーム | |
姓 | 竹原 |
英語
名 | Isao |
ミドルネーム | |
姓 | Takehara |
日本語
株式会社 クリニカル・サポート・コーポレーション
英語
Clinical Support Corporation Limited
日本語
食品事業部
英語
Food Service Division
060-0061
日本語
北海道札幌市中央区南1条西8丁目4-1
英語
4-1, South 1 West 8, Chuo-ku, Sapporo, Hokkaido, Japan
011-223-3130
takehara@csc-smo.co.jp
日本語
その他
英語
FUKUOKA KINEN PET KENSHIN CENTER
日本語
社会医療法人大成会 福岡記念PET・健診センター
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Fujifilm corporation
日本語
富士フイルム株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人北武会 美しが丘病院 倫理審査委員会
英語
Medical corporation Hokubukai beauty hill hospital ethics review committee
日本語
北海道札幌市清田区真栄61番地1
英語
No. 61, Maeda, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido
011-882-0111
matsuda@ughp-cpc.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 09 | 月 | 15 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 |
2022 | 年 | 06 | 月 | 02 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 06 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 08 | 月 | 05 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055343
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055343