UMIN試験ID | UMIN000048496 |
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受付番号 | R000055265 |
科学的試験名 | アレルゲンコンポーネントを活用した乳児期の食物アレルゲン感作に関する研究(前向き研究) |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/07/28 |
最終更新日 | 2023/01/26 11:55:38 |
日本語
アレルゲンコンポーネントを活用した乳児期の食物アレルゲン感作に関する研究(前向き研究)
英語
Study of food allergen sensitization in infancy utilizing allergen components (prospective study)
日本語
乳児コンポーネント研究(前向き研究)
英語
Studies utilizing allergen components for infants (prospective studies)
日本語
アレルゲンコンポーネントを活用した乳児期の食物アレルゲン感作に関する研究(前向き研究)
英語
Study of food allergen sensitization in infancy utilizing allergen components (prospective study)
日本語
乳児コンポーネント研究(前向き研究)
英語
Studies utilizing allergen components for infants (prospective studies)
日本/Japan |
日本語
食物アレルギー
英語
Food allergy
小児科学/Pediatrics |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
アレルゲンコンポーネントを活用した潜在クラス分析により多様な乳幼児の食物アレルギーの臨床像を明らかにすることを目的とする。
英語
The objective is to clarify the clinical picture of food allergy in diverse infants and young children by latent class analysis utilizing allergen components.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
各クラスターの即時型食物アレルギーの割合
英語
Percentage of IgE-mediated food allergies in each cluster
日本語
各クラスターの6、12、18か月のアレルゲンコンポーネントIgE抗体価の変化、各クラスターの食物アレルギーの原因食物、アナフィラキシーの割合、耐性獲得の割合
英語
Change in allergen component IgE antibody levels at 6, 12, and 18 months for each cluster,percentage of foods causing allergic reactions in each cluster, percentage of anaphylaxis in each cluster, percentage of each cluster acquiring tolerance to food allergy
観察/Observational
日本語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
4 | ヶ月/months-old | 以上/<= |
8 | ヶ月/months-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
血液検査を行い1つ以上の食物アレルゲンに感作(特異的IgE値0.35kUA/L以上)を認めた患者
英語
Patients whose blood tests show sensitization to one or more food allergens (specific IgE level of 0.35 kUA/L or higher)
日本語
研究責任者が研究対象者として不適当と判断した患者
英語
Patients deemed inappropriate as research subjects by the principal investigator
250
日本語
名 | さくら |
ミドルネーム | |
姓 | 佐藤 |
英語
名 | Sakura |
ミドルネーム | |
姓 | Sato |
日本語
国立病院機構相模原病院
英語
National Hospital Organization Sagamihara Hospital
日本語
臨床研究センター
英語
Clinical Research Center
252-0392
日本語
神奈川県相模原市南区桜台18-1
英語
18-1 Sakuradai, Minami-ku, Sagamihara, Kanagawa, Japan
0427428311
ssakura8010@foodallergy.jp
日本語
名 | 悠 |
ミドルネーム | |
姓 | 伊藤 |
英語
名 | Yu |
ミドルネーム | |
姓 | Ito |
日本語
国立病院機構相模原病院
英語
National Hospital Organization Sagamihara Hospital
日本語
小児科
英語
Paediatrics
252-0392
日本語
神奈川県相模原市南区桜台18-1
英語
18-1 Sakuradai, Minami-ku, Sagamihara, Kanagawa, Japan
0427428311
yuito5156@gmail.com
日本語
その他
英語
National Hospital Organization Sagamihara Hospital
日本語
国立病院機構相模原病院
日本語
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英語
日本語
その他
英語
Nippon Ham Foundation for the Future of Food
日本語
公益財団法人ニッポンハム食の未来財団
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財団/Non profit foundation
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英語
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英語
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英語
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国立病院機構相模原病院倫理委員会
英語
Sagamihara Hospital Ethics Committee of the National Hospital Organization
日本語
神奈川県相模原市南区桜台18-1
英語
18-1 Sakuradai, Minami-ku, Sagamihara, Kanagawa, Japan
0427428311
makino.megumi.bn@mail.hosp.go.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2022 | 年 | 07 | 月 | 28 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2022 | 年 | 06 | 月 | 29 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
研究・調査項目
<調査項目>
研究対象者について、下記の臨床情報を診療録より取得する。
背景因子:性別、生年月日、栄養方法、家族歴、アトピー性皮膚炎の有無・重症度、気管支喘息の有無等
血液検査:血算、総IgE、アレルゲン特異的IgE、アレルゲンコンポーネント特異的IgE、TARC
:生後6±2か月、12±2か月、18±2か月
即時型食物アレルギーの有無
:生後6±2か月、12±2か月、18±2か月
<特異的IgE抗体価の測定方法>
本研究のための血液検体を2ml採取する。
・粗抗原の特異的IgE抗体価測定
血清を理化学研究所に送付し、Drop Screen A-1(日本ケミファ(株))を用いて41項目のアレルゲンについて測定する。主な測定項目はランパク、ミルク、小麦、ヤケヒョウヒダニ、スギなど。
・アレルゲンコンポーネントの特異的IgE抗体価測定
ImmunoCAP ISAC(サーモフィッシャーダイアグノスティックス社)にて112項目のアレルゲンコンポーネントについて測定する。測定項目は卵白(Gal d 1, 2, 3, 4, 5)、小麦(Tri a 14, Tri a 19)、大豆(Gly m 4, 5, 6)、ピーナッツ(Ara h 1, 2, 3, 6, 8, 9)など。
<評価方法>
集積したデータにより、1歳時点でのプロファイルを用いて症例のクラスター分類を行う。
英語
Research and Survey Items
<Research Items>
The following clinical information on the research subjects will be obtained from their medical records.
Background factors: gender, date of birth, nutritional methods, family history, presence/severity of atopic dermatitis, presence/absence of bronchial asthma, etc.
Blood tests: blood count, total IgE, allergen-specific IgE, allergen component-specific IgE, TARC
Blood test: 4-8 months, 10-14 months, 16-20 months of age IgE-mediated food allergy
Allergy: 4-8 months, 10-14 months, 16-20 months of age
<Specific IgE antibody titer measurement method Collect 2ml of blood sample for this study.
Specific IgE antibody titer measurement of crude antigen
Serum samples will be sent to RIKEN, and 41 allergens will be measured using Drop Screen A-1 (Nippon Chemiphar Co., Ltd.). The main allergens measured are raspberry, milk, wheat, mite, cedar, etc.
Specific IgE antibody titer measurement of allergen components
ImmunoCAP ISAC (Thermo Fisher Diagnostics) is used to measure 112 allergen components. The test items include egg white (Gal d 1, 2, 3, 4, 5), wheat (Tri a 14, Tri a 19), soybean (Gly m 4, 5, 6), peanut (Ara h 1, 2, 3, 6, 8, 9), etc.
<Evaluation Methods>
The collected data will be used to cluster the cases using the profile at 1 year of age.
2022 | 年 | 07 | 月 | 28 | 日 |
2023 | 年 | 01 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055265
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055265
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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