UMIN試験ID | UMIN000048299 |
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受付番号 | R000055042 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による腸内環境への影響確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/07/07 |
最終更新日 | 2023/06/30 11:01:37 |
日本語
試験食品摂取による腸内環境への影響確認試験
英語
Evaluation of the effects of test food intake on the intestinal environment
日本語
試験食品摂取による腸内環境への影響確認試験
英語
Evaluation of the effects of test food intake on the intestinal environment
日本語
試験食品摂取による腸内環境への影響確認試験
英語
Evaluation of the effects of test food intake on the intestinal environment
日本語
試験食品摂取による腸内環境への影響確認試験
英語
Evaluation of the effects of test food intake on the intestinal environment
日本/Japan |
日本語
健常成人男女
英語
Healthy adult male/female subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品を摂取することによる腸内環境への影響を確認する。
英語
To evaluate the effects of the test food intake on intestinal environment.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
便中短鎖脂肪酸
(24週を主要評価項目として、その他の週のデータは主要評価項目もしくは副次評価項目として採用する)
英語
Short-chain fatty acids content in fecal samples taken at the time of 24 weeks
日本語
・腸内細菌叢
・腸内代謝物質
・排便状況(排便日数、排便回数、排便量、便性状、便の色、排便時の残便感、排便時の腹部の痛み、におい)
・血中マイクロRNA
・臨床検査値
・臨床検査値の変化
・有害事象・副作用
英語
- Intestinal microbiota
- Intestinal metabolites
- Defecation status (days of defecation, frequency of defecation, volume of stool, stool consistency, stool color, feeling of residual stool during defecation, abdominal pain during defecation, odor)
- Blood microRNA
- Clinical laboratory values
- Alteration in clinical laboratory values
- Adverse event/Side effect
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
朝食、昼食、夕食のいずれかにおいて、電子レンジで加熱した被験食品1個を主食(炭水化物)と置き換え、一日一個摂取する。
英語
Ingesting the test food by replacing the staple food (carbohydrates) with a piece of microwaved test food in either breakfast, lunch, or dinner.
日本語
朝食、昼食、夕食のいずれかにおいて、電子レンジで加熱した対照食品1個を主食(炭水化物)と置き換え、一日一個摂取する。
英語
Ingesting the placebo food by replacing the staple food (carbohydrates) with a piece of microwaved control food in either breakfast, lunch, or dinner.
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の男女
(2) 1日1食、試験食品を摂取できる者
(3) 週に1回、試験食品を受け取ることができる者
(4) 排便回数が週3回以上5回以下の者
(5) 当該試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
(1) Men and women aged between 20 and 64 at the time of obtaining consent
(2) Persons who can consume one serving of the test food per day
(3) Persons who can receive the test food once a week
(4) Those who defecate between three and five times a week
(5) Persons who have been fully informed about the test, understand its content and are able to give their written consent
日本語
(1) 試験に影響を与える可能性(整腸作用)のある特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメントを含む)、ヨーグルト、乳酸菌飲料を週3回以上摂取している者
(2) 事前検査1ヶ月前より試験に影響を及ぼす薬剤(抗生物質、整腸剤、下剤など)を服用した者、また試験期間中服用する予定がある者
(3) 虫垂の切除歴がある者
(4) 同意取得時から半年以内に、試験に影響を及ぼすと考えられる手術を受けた者(大腸内視鏡手術、胆石・胆のうの摘出、胃バイパス手術など)
(5) アルコール多飲者
(6) 同居者が当該試験に参加を予定している者
(7) 食生活が極度に不規則な者
(8) 試験参加申し込み前1ヶ月間に1日1食以下の日が週1回以上あった者
(9) 試験期間中に今までの生活習慣や食習慣、生活環境(転居、転勤など)を変える予定がある者
(10) 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、 あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(11) 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
(12) 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
(13) 医薬品および食物にアレルギー(特に、小麦、卵、乳)がある者
(14) 当該試験開始前月から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
(15) 当該試験開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
(16) 当該試験開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
(17) 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
(18) 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
(19) 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
(1) Persons who consume foods for specified health uses, functional foods, health foods, yoghurt or probiotic drinks at least three times a week, which may affect the test
(2) Persons who have taken, or plan to take during the study period, any medication that will affect the study one month prior to the pre-test
(3) Persons with a history of appendectomy
(4) Persons who have undergone surgery within six months from the time consent was obtained that may have affected the study
(5) Heavy alcohol drinkers
(6) Persons whose roommates are planning to participate in the same study
(7) Persons with extremely irregular eating habits
(8) Persons who had one or less meals per day at least once a week during the month prior to application for the trial
(9) Persons who plan to change their existing lifestyle, eating habits or living environment during the trial period
(10) Those currently participating in a clinical trial of another medicine or health food product and plan to participate in another clinical trial within 4 weeks of the completion of the trial, or after consent to participate in the trial
(11) Persons with a history of serious diseases of the heart, liver, kidneys, digestive organs, etc.
(12) Pregnant, lactating or intending to become pregnant during the study period
(13) Persons with allergies to medicinal products or food (especially wheat, egg and milk)
(14-16) Subjects who donated their blood components and/or whole blood prior to the pre-inspection as follows;
- any subjects: 200 mL within a month
- males: 400 mL within the last 3 months
- females: 400 mL within the last 4 months
(17-18) Subjects whose collected blood volume within the last 12 months would reach to following criteria after adding the blood collection in this study;
- males: 1,200 mL
- females: 800 mL
(19) Persons who are deemed by the study investigator or sub-investigator to be unsuitable to participate in the study
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日本語
名 | 慎之介 |
ミドルネーム | |
姓 | 村上 |
英語
名 | Shinnosuke |
ミドルネーム | |
姓 | Murakami |
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株式会社メタジェン
英語
Metagen, Inc.
日本語
本社
英語
Headquarters
997-0052
日本語
山形県鶴岡市覚岸寺字水上246-2
英語
246-2 Mizukami, Kakuganji, Tsuruoka, Yamagata, Japan
+81-235-64-0330
research@metagen.co.jp
日本語
名 | 史子 |
ミドルネーム | |
姓 | 中村 |
英語
名 | Fumiko |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamura |
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CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床支援事業部
英語
Clinical Support Division
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10 ダイワビル4階
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo, Japan
+81-3-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nissin Flour Milling Group Inc.
日本語
株式会社日清製粉グループ本社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10 ダイワビル2階
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
+81-3-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 07 | 月 | 07 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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試験終了/Completed
2022 | 年 | 06 | 月 | 16 | 日 |
2022 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 07 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 26 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 07 | 月 | 06 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055042
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055042