UMIN試験ID | UMIN000050876 |
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受付番号 | R000055021 |
科学的試験名 | 「低Na/K比食(ナトカリ食)+牛乳」食堂給食介入による高血圧予防研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/04/19 |
最終更新日 | 2024/12/11 18:04:49 |
日本語
「低Na/K比食(ナトカリ食)+牛乳」食堂給食介入による高血圧予防研究
英語
"Low Na / K ratio diet + milk" Hypertension prevention study by cafeteria feeding intervention
日本語
ナトカリ介入研究
英語
intervention study of Na/K ratio
日本語
「低Na/K比食(ナトカリ食)+牛乳」食堂給食介入による高血圧予防研究
英語
"Low Na / K ratio diet + milk" Hypertension prevention study by cafeteria feeding intervention
日本語
ナトカリ介入研究
英語
ntervention study of Na/K ratio
日本/Japan |
日本語
高血圧
英語
Hypertension
循環器内科学/Cardiology |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
低Na/K比(従来品より食塩25%低下、相当量のK塩を添加)の調味料を給食施設において利用者に提供することで、利用者において平均血圧値の低下がみられるかを検証すること
英語
By providing seasonings a low Na / K ratio (25% lower in sodium than conventional products and a considerable amount of K salt added) to users at feeding facilities, users To verify if there is a decrease in blood pressure
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
標準食期間と「ナトカリ食+牛乳」期間の血圧値の差
英語
Difference in blood pressure between standard diet period and reduced Na/K diet and milk period
日本語
標準食期間と「ナトカリ食+牛乳」期間の尿Na/K比の差
英語
Difference in u1rinary Na/K ratio
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
用量対照/Dose comparison
いいえ/NO
いいえ/NO
施設をブロックとみなしている/Institution is considered as a block.
はい/YES
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
前半介入群
低Na/K食+牛乳 4週間
標準食 4週間
英語
First intervention group
Low Na / K diet + milk or yoghurt 4 weeks
Standard meal 4 weeks
日本語
後半介入群
標準食 4週間
低Na/K食+牛乳 4週間
英語
Second intervention group
Standard meal 4 weeks
Low Na / K diet + milk or yoghurt 4 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
社員食堂を習慣的に利用する者
英語
Participants will be recruited from men and women employees who regularly use the employee cafeteria.
日本語
腎機能低下者(慢性腎臓病第3期b以上)または医師よりカリウム摂取制限を受けている者
英語
Based on the results of the health examination ane the questionnaire, we will identify the employees with decreased renal function (chronic kidney disease stage 3B or higher) or those who are restricted from potassium
intake by the doctor.
400
日本語
名 | 明 |
ミドルネーム | |
姓 | 岡山 |
英語
名 | Akira |
ミドルネーム | |
姓 | Okayama |
日本語
合同会社生活習慣病予防研究センター
英語
Research Institute of Strategy for Prevention
日本語
戦略研究本部
英語
Department of Strategy Research
103-0006
日本語
東京都中央区日本橋富沢町10-14
英語
10-14, Tomizawa-cho, Nihonbashi, Chuo-ku, Tokyo
+81-50-3823-0100
aokayama@jrisp.com
日本語
名 | 畠山 |
ミドルネーム | |
姓 | みのり |
英語
名 | Minori |
ミドルネーム | |
姓 | Hatakeyama |
日本語
合同会社生活習慣病予防研究センター
英語
Research Institute of Strategy for Prevention
日本語
戦略研究本部
英語
Department of Strategy Research
103-0006
日本語
東京都中央区日本橋富沢町10-14
英語
10-14, Tomizawa-cho, Nihonbashi, Chuo-ku, Tokyo
+81-50-3823-0100
office.kenkoeiyo@gmail.com
日本語
その他
英語
Research Institute of Strategy for Prevention
日本語
合同会社生活習慣病予防研究センター
日本語
戦略研究本部
日本語
英語
日本語
文部科学省
英語
Grants-in-Aid for Scientific Research
日本語
日本語
科学研究費
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
Japan
日本語
一般社団法人Jミルク
英語
Institute of Japan Dairy Association J-milk
日本語
英語
日本語
合同会社生活習慣病予防研究センター
英語
Research Institute of Strategy for Prevention
日本語
東京都中央区日本橋富沢町10-14
英語
10-14, Tomizawa-cho, Nihonbashi, Chuo-ku, Tokyo
+81-50-3823-0100
aokayama@jrisp.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 04 | 月 | 19 | 日 |
未公表/Unpublished
173
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 10 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 17 | 日 |
日本語
別事業所で、情報提供による知識の改善度を調査。実施期間は2023年4月10日~5月26日、162名が回答した。
英語
A survey was conducted at a different office to determine the degree of improvement in knowledge through the provision of information. The survey was conducted from April 10 to May 26, 2023, and 162 people responded.
2023 | 年 | 04 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 11 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000055021
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000055021