UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000048066
受付番号 R000054781
科学的試験名 嗅覚が味覚に及ぼす影響
一般公開日(本登録希望日) 2022/07/26
最終更新日 2023/10/13 16:00:35

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
嗅覚が味覚に及ぼす影響


英語
The effect of the sense of smell on the sense of taste

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
嗅覚が味覚に及ぼす影響


英語
The effect of the sense of smell on the sense of taste

科学的試験名/Scientific Title

日本語
嗅覚が味覚に及ぼす影響


英語
The effect of the sense of smell on the sense of taste

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
嗅覚が味覚に及ぼす影響


英語
The effect of the sense of smell on the sense of taste

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常


英語
normal health

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
嗅覚を遮断すると5基本味の識別がどう変化するかを検証する。


英語
The purpose of this study is to examine how the identification of 5 basic tastes changes without the sense of smell.

目的2/Basic objectives2

その他/Others

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語
嗅覚を遮断すると5基本味の識別がどう変化するかを検証する。


英語
The purpose of this study is to examine how the identification of 5 basic tastes changes without the sense of smell.

試験の性質1/Trial characteristics_1

検証的/Confirmatory

試験の性質2/Trial characteristics_2

説明的/Explanatory

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
5基本味の各正解率


英語
Each correct answer rate of 5 basic tastes

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
5試料の各正解率


英語
Each correct answer rate for 5 beverages


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

単群/Single arm

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無対照/Uncontrolled

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

1

介入の目的/Purpose of intervention

教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
嗅覚遮断と嗅覚ありの2条件下で,5基本味の水溶液と5つの試料を各20mL口に含む


英語
holding in the mouth each 20 mL of five basic taste aqueous solutions and five beverages, under two conditions with and without the sense of smell

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

25 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

女/Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
徳島大学歯学部口腔保健学科学生


英語
Students of School of Oral Health and Welfare, Faculty of Dentistry, Tokushima University

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
同意書の取得が困難な者,鼻炎や口内炎がある者,風邪をひいている者,その他,担当者が不適当と判断した者


英語
Persons who have difficulty in obtaining a consent form, Persons with rhinitis or mouth ulcer, Those who have a cold, Others who are judged to be inappropriate by the person in charge

目標参加者数/Target sample size

15


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
美和
ミドルネーム
松山


英語
Miwa
ミドルネーム
Matsuyama

所属組織/Organization

日本語
徳島大学大学院医歯薬学研究部


英語
Graduate School of Biomedical Sciences, Tokushima University

所属部署/Division name

日本語
口腔機能管理学分野


英語
Department of Oral Health Care and Rehabilitation

郵便番号/Zip code

770-8504

住所/Address

日本語
徳島市蔵本町3-18-15


英語
3-18-15 Kuramoto-cho, Tokushima-shi, Tokushima, JAPAN

電話/TEL

0886339213

Email/Email

miwa.matsuyama@tokushima-u.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
美和
ミドルネーム
松山


英語
Miwa
ミドルネーム
Matsuyama

組織名/Organization

日本語
徳島大学大学院医歯薬学研究部


英語
Graduate School of Biomedical Sciences, Tokushima University

部署名/Division name

日本語
口腔機能管理学分野


英語
Department of Oral Health Care and Rehabilitation

郵便番号/Zip code

770-8504

住所/Address

日本語
徳島市蔵本町3-18-15


英語
3-18-15 Kuramoto-cho, Tokushima-shi, Tokushima, JAPAN

電話/TEL

0886339213

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

miwa.matsuyama@tokushima-u.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
徳島大学


英語
Tokushima University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
徳島大学


英語
Graduate School of Biomedical Sciences, Tokushima University

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語
大学院医歯薬学研究部


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
徳島大学病院生命科学・医学系研究倫理審査委員会


英語
The Ethics Committee of Tokushima University Hospital

住所/Address

日本語
徳島市蔵本町2-50-1


英語
2-50-1, Kuramoto-cho, Tokushima-shi, Tokushima, JAPAN

電話/Tel

088-633-7958 (9650)

Email/Email

brinshoshienk@tokushima-u.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2022 07 26


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol

https://tocms.ait231.tokushima-u.ac.jp/tocms/app_files/20220714151529_1294_1.pdf

試験結果の公開状況/Publication of results

最終結果が公表されている/Published


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications

https://tocms.ait231.tokushima-u.ac.jp/tocms/end_houkoku.php?id=12347&houkoku_id=10590

組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

14

主な結果/Results

日本語
無臭の基本味は嗅覚が遮断されても味の識別力は低下しないと考えられ,日常に食するにおいのある飲食物は嗅覚が遮断されると味の識別力が低下することが示唆された。


英語
The results suggested that odorless basic tastes do not lose their taste discriminability when the sense of smell is deprived, and that the taste discriminability of everyday odorous foods and beverages is reduced when the sense of smell is deprived.

主な結果入力日/Results date posted

2023 10 13

結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語
徳島大学歯学部口腔保健学科4年生全員のうち,鼻炎や口内炎がある者と風邪をひいている者を除外し,研究参加の同意が取得できた者


英語
All fourth-year students in the School of Oral Health and Welfare, Faculty of Dentistry, Tokushima University, excluding those with rhinitis or stomatitis and those with the common cold, who gave their consent to participate in the study.

参加者の流れ/Participant flow

日本語
徳島大学歯学部口腔保健学科4年生全員15例のうち,鼻炎や口内炎がある者と風邪をひいている者1例を除外し,研究参加の同意が取得できた者14例


英語
Of the 15 cases of all fourth-year students at the School of Oral Health and Welfare, Faculty of Dentistry, Tokushima University, those with rhinitis or stomatitis and one with the common cold were excluded, and 14 cases of those who gave consent to participate in the study were excluded.

有害事象/Adverse events

日本語
有害事象なし


英語
No adverse events

評価項目/Outcome measures

日本語
正解者数と不正解者数
味の識別力


英語
Number of correct answers and number of incorrect answers
Ability to discriminate taste

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2022 07 25

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2022 07 25

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2022 07 26

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2022 08 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry

2022 08 31

データ固定(予定)日/Date trial data considered complete

2022 11 15

解析終了(予定)日/Date analysis concluded

2022 12 15


その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2022 06 15

最終更新日/Last modified on

2023 10 13



閲覧ページへのリンク/Link to view the page

日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000054781


英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000054781


研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名