UMIN試験ID | UMIN000048066 |
---|---|
受付番号 | R000054781 |
科学的試験名 | 嗅覚が味覚に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/07/26 |
最終更新日 | 2023/10/13 16:00:35 |
日本語
嗅覚が味覚に及ぼす影響
英語
The effect of the sense of smell on the sense of taste
日本語
嗅覚が味覚に及ぼす影響
英語
The effect of the sense of smell on the sense of taste
日本語
嗅覚が味覚に及ぼす影響
英語
The effect of the sense of smell on the sense of taste
日本語
嗅覚が味覚に及ぼす影響
英語
The effect of the sense of smell on the sense of taste
日本/Japan |
日本語
健常
英語
normal health
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
嗅覚を遮断すると5基本味の識別がどう変化するかを検証する。
英語
The purpose of this study is to examine how the identification of 5 basic tastes changes without the sense of smell.
その他/Others
日本語
嗅覚を遮断すると5基本味の識別がどう変化するかを検証する。
英語
The purpose of this study is to examine how the identification of 5 basic tastes changes without the sense of smell.
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
5基本味の各正解率
英語
Each correct answer rate of 5 basic tastes
日本語
5試料の各正解率
英語
Each correct answer rate for 5 beverages
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food |
日本語
嗅覚遮断と嗅覚ありの2条件下で,5基本味の水溶液と5つの試料を各20mL口に含む
英語
holding in the mouth each 20 mL of five basic taste aqueous solutions and five beverages, under two conditions with and without the sense of smell
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
25 | 歳/years-old | 未満/> |
女/Female
日本語
徳島大学歯学部口腔保健学科学生
英語
Students of School of Oral Health and Welfare, Faculty of Dentistry, Tokushima University
日本語
同意書の取得が困難な者,鼻炎や口内炎がある者,風邪をひいている者,その他,担当者が不適当と判断した者
英語
Persons who have difficulty in obtaining a consent form, Persons with rhinitis or mouth ulcer, Those who have a cold, Others who are judged to be inappropriate by the person in charge
15
日本語
名 | 美和 |
ミドルネーム | |
姓 | 松山 |
英語
名 | Miwa |
ミドルネーム | |
姓 | Matsuyama |
日本語
徳島大学大学院医歯薬学研究部
英語
Graduate School of Biomedical Sciences, Tokushima University
日本語
口腔機能管理学分野
英語
Department of Oral Health Care and Rehabilitation
770-8504
日本語
徳島市蔵本町3-18-15
英語
3-18-15 Kuramoto-cho, Tokushima-shi, Tokushima, JAPAN
0886339213
miwa.matsuyama@tokushima-u.ac.jp
日本語
名 | 美和 |
ミドルネーム | |
姓 | 松山 |
英語
名 | Miwa |
ミドルネーム | |
姓 | Matsuyama |
日本語
徳島大学大学院医歯薬学研究部
英語
Graduate School of Biomedical Sciences, Tokushima University
日本語
口腔機能管理学分野
英語
Department of Oral Health Care and Rehabilitation
770-8504
日本語
徳島市蔵本町3-18-15
英語
3-18-15 Kuramoto-cho, Tokushima-shi, Tokushima, JAPAN
0886339213
miwa.matsuyama@tokushima-u.ac.jp
日本語
徳島大学
英語
Tokushima University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
徳島大学
英語
Graduate School of Biomedical Sciences, Tokushima University
日本語
日本語
大学院医歯薬学研究部
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
徳島大学病院生命科学・医学系研究倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee of Tokushima University Hospital
日本語
徳島市蔵本町2-50-1
英語
2-50-1, Kuramoto-cho, Tokushima-shi, Tokushima, JAPAN
088-633-7958 (9650)
brinshoshienk@tokushima-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 07 | 月 | 26 | 日 |
https://tocms.ait231.tokushima-u.ac.jp/tocms/app_files/20220714151529_1294_1.pdf
最終結果が公表されている/Published
https://tocms.ait231.tokushima-u.ac.jp/tocms/end_houkoku.php?id=12347&houkoku_id=10590
14
日本語
無臭の基本味は嗅覚が遮断されても味の識別力は低下しないと考えられ,日常に食するにおいのある飲食物は嗅覚が遮断されると味の識別力が低下することが示唆された。
英語
The results suggested that odorless basic tastes do not lose their taste discriminability when the sense of smell is deprived, and that the taste discriminability of everyday odorous foods and beverages is reduced when the sense of smell is deprived.
2023 | 年 | 10 | 月 | 13 | 日 |
日本語
英語
日本語
徳島大学歯学部口腔保健学科4年生全員のうち,鼻炎や口内炎がある者と風邪をひいている者を除外し,研究参加の同意が取得できた者
英語
All fourth-year students in the School of Oral Health and Welfare, Faculty of Dentistry, Tokushima University, excluding those with rhinitis or stomatitis and those with the common cold, who gave their consent to participate in the study.
日本語
徳島大学歯学部口腔保健学科4年生全員15例のうち,鼻炎や口内炎がある者と風邪をひいている者1例を除外し,研究参加の同意が取得できた者14例
英語
Of the 15 cases of all fourth-year students at the School of Oral Health and Welfare, Faculty of Dentistry, Tokushima University, those with rhinitis or stomatitis and one with the common cold were excluded, and 14 cases of those who gave consent to participate in the study were excluded.
日本語
有害事象なし
英語
No adverse events
日本語
正解者数と不正解者数
味の識別力
英語
Number of correct answers and number of incorrect answers
Ability to discriminate taste
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 07 | 月 | 25 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 25 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 26 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 15 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 06 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 13 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000054781
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000054781
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |