UMIN試験ID | UMIN000047990 |
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受付番号 | R000054695 |
科学的試験名 | 卵黄をアレルゲンとするAcute Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES)小児の予後に関する研究~多施設共同前向きコホート研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/06/08 |
最終更新日 | 2023/12/23 11:54:34 |
日本語
卵黄をアレルゲンとするAcute Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES)小児の予後に関する研究~多施設共同前向きコホート研究
英語
Multicenter prospective cohort study on the prognosis of children with Acute Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES) provoked by egg yolk
日本語
卵黄をアレルゲンとするAcute Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES)小児の予後に関する研究~多施設共同前向きコホート研究
英語
Multicenter prospective cohort study on the prognosis of children with Acute Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES) provoked by egg yolk
日本語
卵黄をアレルゲンとするAcute Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES)小児の予後に関する研究~多施設共同前向きコホート研究
英語
Multicenter prospective cohort study on the prognosis of children with Acute Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES) provoked by egg yolk
日本語
卵黄をアレルゲンとするAcute Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES)小児の予後に関する研究~多施設共同前向きコホート研究
英語
Multicenter prospective cohort study on the prognosis of children with Acute Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES) provoked by egg yolk
日本/Japan |
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卵黄による急性食物蛋白誘発性胃腸炎
英語
Acute Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES) provoked by egg yolk
小児科学/Pediatrics |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
鶏卵の卵黄Acute FPIES症例を前向きに観察し、3年後の耐性獲得率と新たに取得した試料・情報から関連する因子を調査する
英語
This is to prospectively observe the Acute Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES) provoked by egg yolk and investigate the related factors from the resistance acquisition rate after 3 years and the newly acquired samples and information.
その他/Others
日本語
卵黄 Acute FPIESの自然歴を調査する
英語
Investigate the natural history of egg yolk Acute FPIES
その他/Others
その他/Others
該当せず/Not applicable
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研究登録時から3年間の卵黄Acute FPIESの耐性獲得
英語
Acquired resistance to egg yolk Acute FPIES for 3 years from the time of study registration
日本語
①卵黄Acute FPIESの耐性獲得ありとなしの背景因子の比較
②卵黄Acute FPIESから即時型食物アレルギーへの移行症例の割合
③卵黄Acute FPIES症例のIgE依存性食物アレルギー(卵黄以外)、FPIES(卵黄以外)、アトピー性皮膚炎、気管支喘息合併
④卵黄Acute FPIESの食物経口負荷試験陽性例の検査前後の血液検査の推移 (好中球数、好酸球数、TARC)
⑤卵白、卵黄、オボムコイド特異的IgE抗体価のいずれかが0.35以上に上昇している症例の割合
⑥Atypical FPIES(卵白、卵黄、オボムコイド特異的IgE抗体価0.35以上)と非IgE依存性FPIESとの耐性獲得率の比較
⑦STEP1食物経口負荷試験(STEP0OFC)とSTEP2食物経口負荷試験の陽性率
⑧バイオマーカー(TARC、総IgE値、特異的IgE抗体価、好酸球、好中球数、SPT)と耐性獲得、誘発症状の重症度との相関
英語
1. Comparison of background factors with and without resistance acquisition of egg yolk Acute FPIES
2. Percentage of cases of transition from egg yolk Acute FPIES to immediate food allergy
3. IgE-dependent food allergy other than egg yolk , FPIES other than egg yolk, atopic dermatitis, and bronchial asthma in Egg yolk Acute FPIES cases
4. Changes in blood tests before and after Oral food challenge test (OFC) in OFC-positive cases of egg yolk Acute FPIES (neutrophil count, eosinophil count, TARC)
5. Percentage of cases in which any of egg white, yolk, and ovomucoid-specific IgE antibody titers has increased to 0.35 or higher
6. Comparison of resistance acquisition rate between Atypical FPIES (egg white, yolk, ovomucoid-specific IgE antibody titer 0.35 or higher) and non-IgE-dependent FPIES
7. Positive rate of STEP1 OFC (STEP0 OFC) and STEP2 OFC
8. Correlation between biomarkers (TARC, total IgE value, specific IgE antibody titer, eosinophils, neutrophil count, SPT) and resistance acquisition, severity of induced symptoms
観察/Observational
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英語
1 | ヶ月/months-old | 以上/<= |
3 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 研究登録時に0-2歳の小児
2) 研究登録時点から3か月以内に、卵黄摂取によ
り嘔吐した最終の誘発症状歴を有するもの
3) 卵黄をアレルゲンとするFPIESと診断されたも
の
英語
1) Children aged 0-2 years at the time of study enrollment
2) Those who have a history of the final induced symptoms of vomiting due to egg yolk ingestion within 3 months from the time of study enrollment
3) Diagnosed as FPIES with egg yolk as an allergen
日本語
1)研究登録時、1年以内に転居することが決まっ
ているもの
2)養育者が日本語を読めないもの
3) 消化管の重篤な合併症や手術歴のあるもの
4)生後6か月をこえても固形食品の経口摂取がで
きないもの
5)先天性免疫不全症を有するもの
6)免疫抑制剤の内服を使用しているもの
英語
1) At the time of research registration,
it was decided to move within one year
2) Those that the caregiver cannot read
Japanese
3) Those with serious gastrointestinal complications or history of surgery
4) Those who cannot take solid foods orally even after 6 months of age
5) Those with congenital immunodeficiency
6) Those using oral immunosuppressive
drugs
55
日本語
名 | 大樹 |
ミドルネーム | |
姓 | 益海 |
英語
名 | Hiroki |
ミドルネーム | |
姓 | Masumi |
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近畿大学病院
英語
Kindai University Faculty of Medicine
日本語
小児科
英語
Pediatrics
589-811
日本語
大阪府大阪狭山市大野東377-2
英語
377-2, Osakasayama, Osaka, Japan
072-366-0221
hirokimasumi@med.kindai.ac.jp
日本語
名 | 大樹 |
ミドルネーム | |
姓 | 益海 |
英語
名 | Hiroki |
ミドルネーム | |
姓 | Masumi |
日本語
近畿大学病院
英語
Kindai University Faculty of Medicine
日本語
小児科
英語
Pediatrics
589-8511
日本語
大阪府大阪狭山市大野東377-2
英語
377-2, Osakasayama, Osaka, Japan
072-366-0221
hirokimasumi@med.kindai.ac.jp
日本語
その他
英語
Department of Pediatrics, Kindai University Faculty of Medicine
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近畿大学病院
日本語
小児科
日本語
英語
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無し
英語
none
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自己調達/Self funding
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英語
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近畿大学病院
英語
Kindai University Faculty of Medicine
日本語
大阪府大阪狭山市大野東377-2
英語
377-2, Osakasayama, Osaka, Japan
072-366-0221
hirokimasumi@med.kindai.ac.jp
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
市立貝塚病院(大阪府)、大阪警察病院(大阪府)、大阪赤十字病院(大阪府)、大阪はびきの医療センター(大阪府)、関西医科大学病院(大阪府)、神戸市立医療センター中央市民病院(兵庫県)、神戸市立医療センター西市民病院(兵庫県)、国保中央病院(奈良県)、市立奈良病院(奈良県)、市立東大阪医療センター(大阪府)、住友病院(大阪府)、星ヶ丘医療センター(大阪府)、八尾市立病院(大阪府)、大和高田市立病院(奈良県)
2022 | 年 | 06 | 月 | 08 | 日 |
未公表/Unpublished
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一般募集中/Open public recruiting
2022 | 年 | 02 | 月 | 12 | 日 |
2022 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2022 | 年 | 06 | 月 | 13 | 日 |
2027 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
研究デザイン 多機関共同前向きコホート研究
対象者:0-2歳の小児で研究代表施設、および研究分担施設を受診し、包含基準を満たしたもの
研究登録から数カ月ごとにゆで卵黄の食物経口負荷試験を実施する
調査項目:月齢、性別、栄養方法、アレルギー家族歴、食物経口負荷試験の結果、白血球数、末梢血好酸球数、総IgE値、鶏卵特異的IgE抗体価、皮膚プリックテストの平均膨疹径など
英語
Research design:Multi-institutional joint prospective cohort study
Subjects: 0-2 year old children who visited the research representative facility and the research sharing facility and met the inclusion criteria.
Perform a food oral challenge test of boiled egg yolk every few months after study registration
Survey items: age, gender, nutrition method, allergic family history, results of oral food challenge test, white blood cell count, peripheral blood eosinophil count, total IgE value, hen's egg-specific IgE antibody titer, average wheal diameter of skin prick test, etc.
2022 | 年 | 06 | 月 | 08 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 23 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000054695
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000054695
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |