UMIN試験ID | UMIN000047882 |
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受付番号 | R000054590 |
科学的試験名 | 介入研究(前後比較試験) |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/05/27 |
最終更新日 | 2023/06/26 13:43:26 |
日本語
高齢者の「通いの場」における低栄養予防啓発動画の教育効果の検証
英語
Educational Effectiveness of a Low Nutrition Prevention Awareness Video at a "Passing Place" for the Elderly
日本語
高齢者の「通いの場」における低栄養予防啓発動画の教育効果の検証
英語
Educational Effectiveness of a Low Nutrition Prevention Awareness Video at a "Passing Place" for the Elderly
日本語
介入研究(前後比較試験)
英語
Intervention study (pre-post comparison test)
日本語
介入研究(前後比較試験)
英語
Intervention study (pre-post comparison test)
日本/Japan |
日本語
高齢者の低栄養
英語
Low nutrition in the elderly
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
共同研究機関が作成した高齢者向けの低栄養予防啓発動画を用いた介入を行い、その教育効果を検証する。
英語
To conduct an intervention using an educational video on prevention of low nutrition for the elderly created by the joint research institute, and to verify its educational effect.
有効性/Efficacy
日本語
英語
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BMI
英語
BMI
日本語
食品多様性スコア
英語
Food Diversity Score
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
①短期コース(1回のみ):動画1回を視聴し、その前後に質問紙調査を行う。②中期コース(3か月間):初回は短期コースと同じ。その1か月後、2か月後に体重測定と食品チェック表によりモニタリングを行う。3か月後に、体重測定と食品チェック表を確認し、質問紙調査による最終評価をする。
英語
1) Short-term course (one time only): One video will be viewed and a questionnaire survey will be conducted before and after the video. 2) Medium-term course (3 months): The first session is the same as the short-term course. After one month and two months, monitoring will be conducted by weight measurement and food checklist. 3 months later, weight measurement and food checklist will be checked, and final evaluation will be conducted by questionnaire survey.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
90 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
・募集方法:共同研究機関が管内市町村を通じて高齢者の「通いの場」の施設長あてに、①短期コース(約40か所)、②中期コース(約5か所100人程度)の募集を同時に行う(意向調査)。
・選定基準:共同研究機関が意向調査の結果から、協力が得られる「通いの場」の施設が希望するコースを実施する。
英語
The joint research institute will simultaneously conduct an intention survey through the municipalities in its jurisdiction to solicit the heads of facilities of "places for elderly people to go" for (1) short-term courses (about 40 places) and (2) medium-term courses (about 100 people in about 5 places).
Selection criteria: Based on the results of the intention survey, the joint research institute will implement the course that the "day-care center" facilities that are willing to cooperate with us wish to offer.
日本語
共同研究機関が行う意向調査の結果、協力が得られない「通いの場」の施設
英語
Facilities for "places to go" that do not cooperate with the results of the intention survey conducted by the collaborating institutions.
600
日本語
名 | 一恵 |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | kazue |
ミドルネーム | |
姓 | suzuki |
日本語
新潟医療福祉大学
英語
Niigata University of Health and Welfare
日本語
健康栄養学科
英語
Department of Health and Nutrition
0252574421
日本語
新潟市北区島見町1398番地
英語
1398 Shimami -cho, Kita-ku, Niigata 950-3198, Japan
0252574421
kazue-suzuki@nuhw.ac.jp
日本語
名 | 一恵 |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | kazue |
ミドルネーム | |
姓 | suzuki |
日本語
新潟医療福祉大学
英語
Niigata University of Health and Welfare
日本語
健康栄養学科
英語
Department of Health and Nutrition
9503198
日本語
新潟市北区島見町1398番地
英語
1398 Shimami -cho, Kita-ku, Niigata 950-3198, Japan
0252574421
kazue-suzuki@nuhw.ac.jp
日本語
その他
英語
Niigata University of Health and Welfare
日本語
新潟医療福祉大学
日本語
健康栄養学科
日本語
英語
日本語
その他
英語
Health, Welfare and Environment Department, Nagaoka Regional Promotion Bureau, Niigata Prefecture
日本語
新潟県長岡地域振興局
日本語
健康福祉環境部
地方自治体/Local Government
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
新潟医療福祉大学倫理審査委員会
英語
Ethics Review Committee, Niigata University of Health and Welfare
日本語
新潟市北区島見町1398番地
英語
1398 Shimami -cho, Kita-ku, Niigata 950-3198, Japan
0252574455
rinri@nuhw.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2022 | 年 | 05 | 月 | 27 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
https://www.pref.niigata.lg.jp/sec/nagaoka_kenkou/20200406program.html
48
日本語
「3か月コース」では、体重計測の頻度は介入前より介入後に高くなった(p<0.05)。また、食品多様性得点は総得点が介入前より介入後で高く(p<0.001)、食品群では、肉類、魚介類、海藻類、いも類、果物において介入後で毎日食べる者が有意に増加した。
英語
In the "3-month course," weight measurements were more frequent after the intervention than before (p<0.05). In addition, total food diversity scores were higher after the intervention than before (p<0.001), and among food groups, the number of participants who ate meat, seafood, seaweed, potatoes, and fruit daily significantly increased after the intervention.
2023 | 年 | 06 | 月 | 26 | 日 |
日本語
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試験終了/Completed
2022 | 年 | 05 | 月 | 27 | 日 |
2022 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
2022 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 05 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000054590
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000054590