 UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧
 UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧| UMIN試験ID | UMIN000047854 | 
|---|---|
| 受付番号 | R000054559 | 
| 科学的試験名 | わかめの摂取が食後血糖値に与える影響 ~ランダム化クロスオーバー比較試験~ | 
| 一般公開日(本登録希望日) | 2022/05/25 | 
| 最終更新日 | 2022/05/25 12:20:05 | 
日本語 
 わかめの摂取が食後血糖値に与える影響
英語 
 Effects of Undaria pinnatifida (Wakame) on postprandial glycaemia
日本語 
 わかめの摂取が食後血糖値に与える影響
英語 
 Effects of Wakame on postprandial glycaemia
日本語 
 わかめの摂取が食後血糖値に与える影響 ~ランダム化クロスオーバー比較試験~
英語 
 Effects of Undaria pinnatifida (Wakame) on postprandial glycaemia: a randomized crossover trial
日本語 
 わかめの摂取が食後血糖値に与える影響 ~ランダム化クロスオーバー比較試験~
英語 
 Effects of Undaria pinnatifida (Wakame) on postprandial glycaemia: a randomized crossover trial
| 日本/Japan | 
日本語 
 2型糖尿病
英語 
 type 2 diabetes
| 成人/Adult | 
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語 
 わかめの摂取が食後血糖値上昇を穏やかにする効果の再現性確認とそのメカニズムの解明
英語 
 we aimed to investigate the mechanism underlying the influence of ingested wakame on postprandial blood glucose levels and reconfirmation of the effect of wakame on postprandial glycaemia.
有効性/Efficacy
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 試験食摂取後15分、30分、45分、60分、90分、120分における血糖値を測定する。
英語 
 blood glucose levels were measured 15, 30, 45, 60, 90, and 120 min after consuming the test meal.
日本語 
 
英語 
 
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
予防・検診・検査/Prevention
| 食品/Food | 
日本語 
 パック白飯150gとともに、わかめを摂取する
英語 
 ingestion of packed rice with wakame. 
日本語 
 パック白飯150gのみ摂取する
英語 
 ingestion of packed rice without wakame.
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
| 20 | 歳/years-old | 以上/<= | 
| 50 | 歳/years-old | 以下/>= | 
女/Female
日本語 
 健康な日本人の成人女性。
英語 
 Healthy young Japanese women.
日本語 
 空腹時血糖値が125 mg/dL以上の者、アルコール多飲料者、食物アレルギー(海藻類)の者、疾病治療のための薬を使用している者、血糖値に影響を及ぼす薬やサプリメントを使用している者。
英語 
 fasting blood glucose levels >125 mg/dL, excessive alcohol intake, possible allergy to seaweed, use of any medicine for any clinical treatment of disease, and taking oral drugs periodically or supplements that could affect blood glucose levels.
47
日本語 
 
| 名 | 理恵子 | 
| ミドルネーム | |
| 姓 | 三田村 | 
英語 
 
| 名 | Rieko | 
| ミドルネーム | |
| 姓 | Mitamura | 
日本語 
 藤女子大学
英語 
 Fuji women's university
日本語 
 人間生活学部
英語 
 Faculty of Human Life Sciences
0613204
日本語 
 石狩市花川南4-5
英語 
 Hanakawa Minami 4-5, Ishikari-shi, Hokkaido, Japan
0133743111
mitamura@fujijoshi.ac.jp
日本語 
 
| 名 | 理恵子 | 
| ミドルネーム | |
| 姓 | 三田村 | 
英語 
 
| 名 | Rieko | 
| ミドルネーム | |
| 姓 | Mitamura | 
日本語 
 藤女子大学
英語 
 Fuji Women's University 
日本語 
 人間生活学部
英語 
 Faculty of Human Life Sciences
0613204
日本語 
 石狩市花川南4-5
英語 
 Hanakawa Minami 4-5, Ishikari-shi, Hokkaido, Japan
0133743111
mitamura@fujijoshi.ac.jp
日本語 
 その他
英語 
 Fuji women's university
日本語 
 藤女子大学
日本語 
 人間生活学部
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 その他
英語 
 Riken Vitamin Co., Ltd.
日本語 
 理研ビタミン株式会社
日本語 
 
営利企業/Profit organization
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 藤女子大学
英語 
 Fuji Womens' University
日本語 
 石狩市花川南4-5
英語 
 Hanakawa Minami 4-5, Ishikari-shi, Hokkaido, Japan
0133743111
mitamura@fujijoshi.ac.jp
いいえ/NO
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
藤女子大学(北海道)
| 2022 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 | 
未公表/Unpublished
47
日本語 
 わかめの摂取は、白飯を単独で摂取した場合よりも食後の血糖値上昇を穏やかにすることが示された。
英語 
 wakame intake effectively reduced postprandial glucose concentrations in healthy young women. Compared to rice intake alone, blood glucose levels in the early postprandial stage were significantly decreased when wakame was consumed with rice.
| 2022 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 | 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
試験終了/Completed
| 2016 | 年 | 04 | 月 | 19 | 日 | 
| 2016 | 年 | 04 | 月 | 25 | 日 | 
| 2016 | 年 | 04 | 月 | 25 | 日 | 
| 2022 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 | 
日本語 
 
英語 
 
| 2022 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 | 
| 2022 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 | 
日本語 
 https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000054559
英語 
 https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000054559