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UMIN試験ID UMIN000047802
受付番号 R000054269
科学的試験名 PFCバランスの異なる完全栄養食摂取による生体リズム及び内臓脂肪に及ぼす影響の検討試験
一般公開日(本登録希望日) 2023/05/20
最終更新日 2022/09/13 16:47:35

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基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
PFCバランスの異なる完全栄養食摂取による生体リズム及び内臓脂肪に及ぼす影響の検討試験


英語
Effects of Consumption of Complete Nutritional Diets with Different PFC Balance on Biological Rhythms and Visceral Fat.

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
PFCバランスの異なる完全栄養食摂取による生体リズム及び内臓脂肪に及ぼす影響の検討試験


英語
Effects of Consumption of Complete Nutritional Diets with Different PFC Balance on Biological Rhythms and Visceral Fat.

科学的試験名/Scientific Title

日本語
PFCバランスの異なる完全栄養食摂取による生体リズム及び内臓脂肪に及ぼす影響の検討試験


英語
Effects of Consumption of Complete Nutritional Diets with Different PFC Balance on Biological Rhythms and Visceral Fat.

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
PFCバランスの異なる完全栄養食摂取による生体リズム及び内臓脂肪に及ぼす影響の検討試験


英語
Effects of Consumption of Complete Nutritional Diets with Different PFC Balance on Biological Rhythms and Visceral Fat.

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
なし


英語
No

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
本試験は、試験食品摂取が生体リズム及び内臓脂肪へ与える影響についての検討を目的とする。


英語
This study aims to examine the effects of the ingestion of the test food on biological rhythms and visceral fat.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
[1] 生体リズム・内臓脂肪関連指標(生体リズム、ストレス、睡眠、CTスキャン撮影画像を用いたFatScan内臓脂肪面積)


英語
[1]Indexes for biological rhythm and visceral fat (biological rhythm, stress, sleep, FatScan visceral fat area using CT scan images).

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
*副次評価項目
[1]体組成関連指標
[2]理学的・臨床学的検査
[3]血液特殊検査
[4]糞便特殊検査
[5]尿特殊検査
[6]CTスキャン撮影画像を用いたFatScan皮下脂肪面積
[7]起立負荷での心拍変動検査
[8]FreeStyleリブレを用いたグルコース測定
[9]食物摂取頻度質問票(food frequency questionnaire:FFQ)
[10]新版 STAI 状態-特性不安検査(State-Trait Anxiety Inventory-JYZ)
[11]ピッツバーグ睡眠質問票日本語版(Pittsburgh Sleep Quality Index:PSQI-J)

*安全性評価項目
[1]医師による問診
[2]副作用発現有無/有害事象判定
[3]被験者日誌

*その他実施項目
[1]インピーダンス法による内臓脂肪量面積評価


英語
*Secondary indexes
[1] Indexes for body composition.
[2] Physical and clinical examinations.
[3] Specific blood test
[4] Specific fecal test
[5] Specific urinary test
[6] Measurement of subcutaneous fat area by FatScan using CT scan images.
[7] Heart rate variability test under orthostatic load.
[8] Blood glucose measurement with Free Style Libre.
[9] Food frequency questionnaire:FFQ
[10] State-Trait Anxiety Inventory-JYZ
[11] The Japanese version of the Pittsburgh Sleep Quality Index.

*Safety
[1] Doctor's questions
[2] Side effects and adverse events
[3] Subject's diary

*Other indexes
[1]Evaluation of visceral fat mass area by impedance method


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded

コントロール/Control

無治療対照/No treatment

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

3

介入の目的/Purpose of intervention

治療・ケア/Treatment

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
対照食の経口摂取(1日4回[朝食、昼食、夕食、間食]、4週間


英語
Oral intake of the control meal (4 times in a day [eating for breakfast, lunch, dinner, and snacks; 4 weeks.).

介入2/Interventions/Control_2

日本語
試験食Aの経口摂取(1日4回[朝食、昼食、夕食、間食]、4週間


英語
Oral intake of test meal A (4 times in a day [eating for breakfast, lunch, dinner, and snacks; 4 weeks.).

介入3/Interventions/Control_3

日本語
試験食Bの経口摂取(1日4回[朝食、昼食、夕食、間食]、4週間


英語
Oral intake of test meal B (4 times in a day [eating for breakfast, lunch, dinner, and snacks; 4 weeks.).

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

30 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

65 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
[1]試験参加の同意取得時点での年齢が30歳以上65歳未満の健康な男女
[2]BMIが23.0kg/m2以上30.0kg/m2未満の者
[3]アルコール摂取頻度、摂取量が規則的であり、日常的に純アルコール換算で20g/日程度の摂取習慣を有する者
[4]本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
[5]指定された検査日に来所でき、検査を受ける事のできる者
[6]試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた者


英語
[1]Healthy Japanese males and females aged 30-64 years.
[2] Individuals whose BMI is more than 23.0 kg 2 and less than 30.0 Kg 2.
[3] Individuals who consume alcohol regularly in terms of frequency and quantity, and have a habit of daily consuming about 20 g/day of pure alcohol equivalent.
[4]Individuals whose written informed consent has been obtained.
[5]Individuals who can visit an inspection facility and be inspected in designated days.
[6]Individuals judged appropriate for the study by the principal.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
[1]試験期間中、健康食を4週間の継続摂取困難な者
[2]食習慣が不規則(朝食・昼食・夕食)であり、偏食がある者
[3]過度な便秘症の者(採便困難な者)
[4]現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
[5]精神疾患、睡眠障害、高血圧、糖尿病、脂質異常症や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
[6]心房細動など不整脈を有している者
[7]失神の既往を有する者
[8]過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬習慣のある者(頭痛、感冒などの頓服歴は除く)
[9]肝、腎、心、肺、血液等の重篤な障害の既往歴・現病歴のある者
[10]消化器官に併存疾患および重篤な既往歴のある者
[11]取りはずしのできない金属が身体にある。心臓ペースメーカーを使用している者
[12]本試験開始3ヶ月以内に体重の変化が±2 kg以上あった者
[13]過去1ヶ月間において200 mL、又は3ヶ月以内に400 mLを超える献血等をした者
[14]食品アレルギー症状を有する者、ならびに起こす恐れのある者
[15]食事療法を受けている者
[16]金属アレルギーを有する者、ならびに起こす恐れのある者
[17]試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(長期の旅行など)
[18]現在、ならびに過去3ヶ月以内において、特定保健用食品、機能性表示食品および健康食品類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者
[19]妊娠中、授乳中あるいは妊娠の可能性がある者
[20]現在、他ヒト臨床試験に参加している者、他ヒト臨床試験参加後、3ヶ月間が経過していない者
[21]本人または家族が健康・機能性食品を開発・製造もしくは販売する企業に勤務する者
[22]その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者


英語
[1] Individuals who cannot continue to eat a test meal for 4 weeks.
[2] Individuals whose eating habit for breakfast, lunch, and dinner is irregular and has an unbalanced diet.
[3] Individuals who are in constipation.
[4] Individuals using medical products.
[5] Individuals who are patient or have a history of psychiatric disease, high blood pressure, diabetes, and hyperlipidemia.
[6] Individuals with arrhythmias including atrial fibrillation.
[7] Individuals with a history of syncope.
[8] Individuals who are patient or have a history of psychiatric disease, high blood pressure, diabetes, and hyperlipidemia.
[9] Individuals who have a history of serious hepatopathy, kidney damage, heart disease, hematological and blood disease.
[10] Individuals who contract or have a history of serious endocrine disease.
[11] Individuals with metal in their body that cannot be removed. Individuals with a cardiac pacemaker.
[12] Individuals who recorded weight gain and loss (+-2 kg) in the past 1 month.
[13] Individuals who donated blood over 200mL in the past 1 month or over 400mL in the past 3 months.
[14] Individuals who are sensitive to test product or other foods, and medical products.
[15] Individuals who are undergoing dietary therapy
[16] Individuals who are allergic to metals or who are at risk of developing allergies to metals
[17] Individuals with possible changes of lifestyle, such as conducting a long-term travel, during the test period.
[18] Individuals who have or had a habit to ingest health-promoting foods, foods for specified health uses, or health foods in the past 3 months, or will ingest those foods during the test period.
[19] Individuals who are or are possibly pregnant, or are lactating.
[20] Individuals who participated in other clinical studies in the past 3 months.
[21] Individuals who are or whose family is engaged in health foods of functional foods.
[22] Individuals judged inappropriate for the study by the principal.

目標参加者数/Target sample size

300


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
太志
ミドルネーム
仲村


英語
Futoshi
ミドルネーム
Nakamura

所属組織/Organization

日本語
日清食品ホールディングス株式会社


英語
NISSIN FOODS HOLDINGS CO., LTD.

所属部署/Division name

日本語
新規事業推進室


英語
New Business Development Division

郵便番号/Zip code

192-0001

住所/Address

日本語
東京都八王子市戸吹町2100番


英語
2100 Tobukimachi, Hachioji-shi, Tokyo

電話/TEL

+81-42-696-7606

Email/Email

futoshi.nakamura@nissin.com


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
隆麿
ミドルネーム
清水


英語
Ryoma
ミドルネーム
Shimizu

組織名/Organization

日本語
株式会社TESホールディングス


英語
TES Holdings Co., Ltd.

部署名/Division name

日本語
臨床試験管理部


英語
Administrative Department of Clinical Trials

郵便番号/Zip code

110-0015

住所/Address

日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階


英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN

電話/TEL

+81-3-6801-8480

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

r.shimizu@tes-h.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
NISSIN FOOD PRODUCTS CO., LTD.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
日清食品株式会社


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
NISSIN FOOD PRODUCTS CO., LTD.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
日清食品株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
うえのあさがおクリニック倫理審査委員会


英語
Ueno-Asagao Clinic Ethical Review Committee

住所/Address

日本語
110-0015 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階


英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN

電話/Tel

+81-3-6240-1162

Email/Email

i.takahashi@tes-h.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2023 05 20


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験中止/Terminated

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2022 03 28

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2022 03 30

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2022 06 18

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2022 08 16

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語
試験食品を保管していた倉庫火災により、試験食品が使用できなくなり、継続困難となった為、試験中止とした。


英語
A fire broke out in the warehouse, where the test food was stored, made the test food unusable. Therefore it was difficult to continue the test and the test was cancelled.


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2022 05 19

最終更新日/Last modified on

2022 09 13



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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名