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UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧 |
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利用者名: | UMIN ID: |
試験進捗状況 | 開始前/Preinitiation |
UMIN試験ID | UMIN000047871 |
受付番号 | R000054201 |
科学的試験名 | 食品素材摂取による身体機能改善効果確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/06/22 |
最終更新日 | 2022/06/22 |
基本情報/Basic information | |||
一般向け試験名/Public title | 食品素材摂取による身体機能改善効果確認試験 | A study of improvement effects on physical functions by ingesting a food ingredient. | |
一般向け試験名略称/Acronym | 食品素材摂取による身体機能改善効果確認試験 | A study of improvement effects on physical functions by ingesting a food ingredient. | |
科学的試験名/Scientific Title | 食品素材摂取による身体機能改善効果確認試験 | A study of improvement effects on physical functions by ingesting a food ingredient. | |
科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym | 食品素材摂取による身体機能改善効果確認試験 | A study of improvement effects on physical functions by ingesting a food ingredient. | |
試験実施地域/Region |
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対象疾患/Condition | |||
対象疾患名/Condition | 高齢者男女 | Elderly male/female subjects | |
疾患区分1/Classification by specialty |
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疾患区分2/Classification by malignancy | 悪性腫瘍以外/Others | ||
ゲノム情報の取扱い/Genomic information | いいえ/NO |
目的/Objectives | ||
目的1/Narrative objectives1 | 食品素材を12週間摂取することによる身体機能の改善効果を確認 | To confirm improvement effects on physical functions by ingesting a food ingredient for 12 weeks. |
目的2/Basic objectives2 | 安全性・有効性/Safety,Efficacy | |
目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others | ||
試験の性質1/Trial characteristics_1 | ||
試験の性質2/Trial characteristics_2 | ||
試験のフェーズ/Developmental phase |
評価/Assessment | ||
主要アウトカム評価項目/Primary outcomes | ステッピング回数(立位・座位) | Stepping frequency (upright and sitting positions) |
副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes | 1. 選択反応時間
2. 握力 3. SPPB 4. 起立動作能力 5. 体組成 6. VAS (疲労感) 7. POMS2短縮版 8. OSA睡眠調査票MA版 9. ピッツバーグ睡眠質問票 10. 血中NAD代謝物質 11. 聴力 |
1. Choice reaction time
2. Grip strength 3. SPPB 4. Ability of standing up motion 5. Body composition 6. VAS (fatigue feeling) 7. Short version of POMS2 8. OSA sleep inventory MA version 9. Pittsburg sleep questionnaire 10. NAD-metabolites in blood 11. Capacity of hearing |
基本事項/Base | ||
試験の種類/Study type | 介入/Interventional |
試験デザイン/Study design | ||
基本デザイン/Basic design | 並行群間比較/Parallel | |
ランダム化/Randomization | ランダム化/Randomized | |
ランダム化の単位/Randomization unit | 個別/Individual | |
ブラインド化/Blinding | 二重盲検/Double blind -all involved are blinded | |
コントロール/Control | プラセボ・シャム対照/Placebo | |
層別化/Stratification | ||
動的割付/Dynamic allocation | ||
試験実施施設の考慮/Institution consideration | ||
ブロック化/Blocking | ||
割付コードを知る方法/Concealment |
介入/Intervention | |||
群数/No. of arms | 2 | ||
介入の目的/Purpose of intervention | 治療・ケア/Treatment | ||
介入の種類/Type of intervention |
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介入1/Interventions/Control_1 | 被験食品を1日2カプセル、朝食前または後に摂取。 | Oral ingestion of the test food before or after breakfast, 2 capsules a day. | |
介入2/Interventions/Control_2 | 対照食品を1日2カプセル、朝食前または後に摂取。 | Oral ingestion of the placebo food before or after breakfast, 2 capsules a day. | |
介入3/Interventions/Control_3 | |||
介入4/Interventions/Control_4 | |||
介入5/Interventions/Control_5 | |||
介入6/Interventions/Control_6 | |||
介入7/Interventions/Control_7 | |||
介入8/Interventions/Control_8 | |||
介入9/Interventions/Control_9 | |||
介入10/Interventions/Control_10 |
適格性/Eligibility | |||||
年齢(下限)/Age-lower limit |
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年齢(上限)/Age-upper limit |
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性別/Gender | 男女両方/Male and Female | ||||
選択基準/Key inclusion criteria | (1) 同意取得時の年齢が65歳以上75歳以下の男女
(2) 当該試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者 |
(1) Male/female subjects aged 65 to 75 years old when consent acquisition.
(2) Subjects who can give informed consent to participate in this study, after being provided with an explanation of the protocol detail. |
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除外基準/Key exclusion criteria | (1) 試験に影響を与える可能性のある特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメントを含む)を週3回以上常用しており、同意取得時から中止できない者
(2) 試験に影響を与える可能性があると思われる医薬品(世界アンチドーピング規程2022禁止表国際基準に記載のタンパク同化薬、ペプチドホルモン、成長因子、β2作動薬、ホルモン調節薬および代謝調節薬など)を週3回以上服用しており、試験期間中に服用の制限ができない者 (3) 日常的にレジスタンス運動は中強度以上、その他の運動は高強度以上の運動習慣がある者 (4) アルコール多飲者 (5) 直近1年間に、骨折、腱断裂、肉離れ等、運動器に重度の損傷を受けた者 (6) 運動機能障害がある者 (7) ペースメーカーなどの埋め込み式医療電子機器を使用している者 (8) 医師から運動を止められている者 (9) 心臓、肝臓、腎臓、肺、消化器、血液、内分泌系、神経系および代謝系に重篤な疾患の既往歴または現病歴のある者 (10) 医薬品および食物にアレルギーがある者 (11) 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者 (12) 当該試験開始前月から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者 (13) 当該試験開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性 (14) 当該試験開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性 (15) 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性 (16) 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性 (17) 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者 |
(1) Subjects who use affecting health foods routinely (over 3 times a week), and have any difficulty in stopping use after the consent.
(2) Subjects who use the affecting medicines (International Standard as the 2022 Prohibited List of World Anti-Doping Code: anabolic agents, hormonal peptides, growth factors, beta2-agonists, and hormone/metabolism regulators), over 3 times a week, and have any difficulty in limiting use during this study. (3) Subjects who have a habit of resistance exercises with over moderate, or other ones with over high intensity. (4) Subjects who drink a lot of alcohol. (5) Subjects who have been suffered severely from their motor function (e.g., fracture, tendon rupture and tone muscle) within a year before this study. (6) Subjects with an impaired motor function. (7) Subjects who use implantable medical electronic devices, such as a pacemaker. (8) Subjects being prohibited from doing exercise, by a doctor. (9) Subjects with previous/present medical history of serious diseases in heart, liver, kidney, lung, digestive organs, blood, and endocrine/nervous/metabolic systems. (10) Subjects with drug and/or food allergy. (11) Subjects who are now under another clinical study with a medicine/food, or take part in that within 4 weeks before this study, or will join that after the consent to join this study. (12) Subjects who donated over 200 mL of their whole blood and/or blood components within a month before this study. (13) Males who donated over 400 mL of their whole blood within the last 3 months before this study. (14) Females who donated over 400 mL of their whole blood within the last 4 months before this study. (15) Males who will be collected over 1200 mL in total of their blood within 12 months, before and in this study. (16) Females who will be collected over 800 mL in total of their blood within 12 months, before and in this study. (17) Subjects who have been determined as ineligible for participation, by the principal/sub investigator. |
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目標参加者数/Target sample size | 60 |
責任研究者/Research contact person | ||||||||||||||
責任研究者/Name of lead principal investigator |
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所属組織/Organization | 明治ホールディングス株式会社 | Meiji Holdings Co., Ltd. | ||||||||||||
所属部署/Division name | グループ長 | Group Leader | ||||||||||||
郵便番号/Zip code | 192-0919 | |||||||||||||
住所/Address | 東京都八王子市七国1-29-1 | 1-29-1 Nanakuni, Hachiouji, Tokyo192-0919, Japan | ||||||||||||
電話/TEL | 042-632-2680 | |||||||||||||
Email/Email | masashi.morifuji@meiji.com |
試験問い合わせ窓口/Public contact | ||||||||||||||
試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person |
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組織名/Organization | CPCC株式会社 | CPCC Company Limited | ||||||||||||
部署名/Division name | 臨床企画第一事業部 | Clinical Planning Department | ||||||||||||
郵便番号/Zip code | 103-0021 | |||||||||||||
住所/Address | 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F | 4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan | ||||||||||||
電話/TEL | 03-6225-9001 | |||||||||||||
試験のホームページURL/Homepage URL | ||||||||||||||
Email/Email | cpcc-contact@cpcc.co.jp |
実施責任組織/Sponsor | ||
機関名/Institute | その他 | CPCC Company Limited |
機関名/Institute (機関選択不可の場合) |
CPCC株式会社 | |
部署名/Department |
研究費提供組織/Funding Source | ||
機関名/Organization | その他 | Meiji Holdings Co., Ltd. |
機関名/Organization (機関選択不可の場合) |
明治ホールディングス株式会社 | |
組織名/Division | ||
組織の区分/Category of Funding Organization | 営利企業/Profit organization | |
研究費拠出国/Nationality of Funding Organization |
その他の関連組織/Other related organizations | ||
共同実施組織/Co-sponsor | ||
その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s) |
IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release) | ||
組織名/Organization | チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会 | Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic |
住所/Address | 〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F | 2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan |
電話/Tel | 03-6225-9005 | |
Email/Email | IRB@cpcc.co.jp |
他機関から発行された試験ID/Secondary IDs | ||
他機関から発行された試験ID/Secondary IDs | いいえ/NO | |
試験ID1/Study ID_1 | ||
ID発行機関1/Org. issuing International ID_1 | ||
試験ID2/Study ID_2 | ||
ID発行機関2/Org. issuing International ID_2 | ||
治験届/IND to MHLW |
試験実施施設/Institutions | ||
試験実施施設名称/Institutions |
その他の管理情報/Other administrative information | ||||||||
一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information |
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関連情報/Related information | ||
プロトコル掲載URL/URL releasing protocol | ||
試験結果の公開状況/Publication of results | 未公表/Unpublished |
結果/Result | ||
結果掲載URL/URL related to results and publications | ||
組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled | ||
主な結果/Results | ||
主な結果入力日/Results date posted | ||
結果掲載遅延/Results Delayed | ||
結果遅延理由/Results Delay Reason | ||
最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results | ||
参加者背景/Baseline Characteristics | ||
参加者の流れ/Participant flow | ||
有害事象/Adverse events | ||
評価項目/Outcome measures | ||
個別症例データ共有計画/Plan to share IPD | ||
個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description |
試験進捗状況/Progress | ||||||||
試験進捗状況/Recruitment status | 開始前/Preinitiation | |||||||
プロトコル確定日/Date of protocol fixation |
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倫理委員会による承認日/Date of IRB |
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登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date |
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フォロー終了(予定)日/Last follow-up date |
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入力終了(予定)日/Date of closure to data entry | ||||||||
データ固定(予定)日/Date trial data considered complete | ||||||||
解析終了(予定)日/Date analysis concluded |
その他/Other | ||
その他関連情報/Other related information |
管理情報/Management information | ||||||||
登録日時/Registered date |
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最終更新日/Last modified on |
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URL(日本語) | https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000054201 |
URL(英語) | https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000054201 |
研究計画書 | |
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
登録日時 | ファイル名 |