UMIN試験ID | UMIN000047467 |
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受付番号 | R000054128 |
科学的試験名 | 試験食品の継続摂取によるストレス緩和作用に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/04/12 |
最終更新日 | 2023/06/16 09:38:21 |
日本語
試験食品の継続摂取によるストレス緩和作用に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
Effect of Daily Ingestion of Test Food on Stress Relief: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Study
日本語
試験食品の継続摂取によるストレス緩和作用
英語
Effect of Daily Ingestion of Test Food on Stress Relief
日本語
試験食品の継続摂取によるストレス緩和作用に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
Effect of Daily Ingestion of Test Food on Stress Relief: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Study
日本語
試験食品の継続摂取によるストレス緩和作用
英語
Effect of Daily Ingestion of Test Food on Stress Relief
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy Adult
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品を4週間継続摂取した際のストレス緩和作用をプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験にて検討する。
英語
To prove the effect of test food on stress relief associated with 4 weeks daily ingestion in a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel group study.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
日本語
摂取4週後のストレスに関するVASアンケート
英語
VAS questionnaire on stress at 4 weeks after beginning the intake of test food.
日本語
排便日誌、腸内細菌叢解析、糞便中短鎖脂肪酸、糞便中IgA、血中BDNF、唾液コルチゾール、心拍間隔、睡眠日誌、睡眠および心身の状態に関する調査、心身の不調に関するVASアンケート
英語
Bowel diary, gut microbiota, fatty acids in feces, IgA in feces, BDNF in blood, cortisol in saliva, heart rate variability, sleeping record, survey on subjects' sleeping and mental and physical conditions, VAS questionnaire.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品
摂取期間:4週間
1日摂取量:約90 g
英語
Daily ingestion 90 g of test food for 4 weeks.
日本語
プラセボ食品
摂取期間:4週間
1日摂取量:約90 g
英語
Daily ingestion 90 g of placebo food for 4 weeks.
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本試験の意義、内容、目的を十分に理解し、本試験の参加について文書にて同意を得られた者
2. 高ストレス状態を自覚する者
3. 事前調査期間の1週間の排便回数が週6回以下の者
英語
1. Subjects who agree to participate in this study with a written informed consent.
2. Subjects who are feeling stress.
3. Subjects with defecation frequency less than 6 times per week.
日本語
1. 消化器系のがんの既往歴のある者、またはその疾患のために現在治療、投薬を受けている者
2. 過敏性腸症候群、炎症性腸症候群等の消化器障害を有する者
3. 心拍測定により皮膚トラブルが予想される者
4. ジゴキシンを服用している者
5. 摂取開始前12週間以内に抗菌薬を頓服または継続使用した者
6. 統合失調症、うつ病、躁病、神経性障害、睡眠障害、慢性疲労症候群により、医師による治療、投薬、生活指導を受けている者
7. ペースメーカー、除細動器を使用している者
8. 重篤な脳血管疾患、心疾患、肝疾患、腎疾患、消化器疾患、届出が必要な感染症などに罹患している者
9. 胃切除、胃腸縫合術、腸管切除など消化器系に大きな手術歴のある者
10. 血圧測定、身体計測、血液検査で著しい異常が認められる者
11. 高度の貧血のある者
12. 閉経前後の女性で体調の著しい変化がみられる者
13. 薬物又は食品(特に小麦、卵、乳)に対しアレルギー症状を示すおそれのある者
14. 便通、腸内環境、ストレス、睡眠に影響する医薬品、健康食品・サプリメントを常用している者
15. 食物繊維を多く含む食品を主食として摂取する習慣がある者
16. ヨーグルト、乳酸菌飲料、納豆を常用している者
17. 過度の喫煙者、アルコールの常用者又は生活習慣が極度に不規則な者
18. 摂取開始前16週間以内に400 mL献血を行った女性、摂取開始前12週間以内に400 mL献血を行った男性、摂取開始前4週間以内に200 mL献血又は2週間以内に成分献血を行った者
19. 妊娠中もしくは妊娠している可能性のある女性、授乳中の女性
20. 試験実施期間開始4週間前から摂取終了までの間に、他の臨床試験、観察研究、治験、ホームユーステストに参加の者
21. その他、試験責任医師が不適格であると判断した者
英語
1. Subjects with a clinical history of gastrointestinal cancer or currently under treatment or anti-tumor medication.
2. Subjects with gastrointestinal disorders.
3. Subjects who may cause some skin troubles by measuring heart rate variability.
4. Subjects who take digoxin.
5. Subjects who have used antibiotics within 12 wks prior to this study.
6. Subjects who are under physician's advice, treatment, and/or medication for schizophrenia, depression, mania, neurological disorders, and/or sleep disorders.
7. Subjects with ACP.
8. Subjects with serious cerebrovascular, cardiac, hepatic, renal, gastrointestinal diseases, and/or affected with infectious diseases requiring reports to the authorities.
9. Subjects with major surgical history relevant to the digestive system.
10. Subjects with unusually high and/or low blood pressure and/or abnormal hematological data.
11. Subjects with severe anemia.
12. Pre- or post-menopausal women complaining of obvious physical changes.
13. Subjects who are at risk of having allergic reactions to drugs or foods especially based on wheat, milk, and egg.
14. Subjects who regularly take drugs and/or functional foods which affect bowel movements, gut microbiota, stress and/or sleep.
15. Subjects who regularly take staple food with high dietary fiber.
16. Subjects who regularly take yoghurt, lactic acid bacteria beverage, and/or natto.
17. Heavy smokers, alcohol addicts or subjects with disordered lifestyle.
18. Subjects who donated either 400 ml whole blood within 16 wks (women), 12 wks (men), 200 ml whole blood within 4 wks, or blood components within 2 wks, prior to this study.
19. Pregnant or lactating women or women who expect to be pregnant during this study.
20. Subjects who currently participate in other clinical trials, or participated within the last 4 wks prior to this study.
21. Any other medical and/or health reasons unfavorable to participation in this study, as judged by the principal investigator.
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日本語
名 | 直幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 本間 |
英語
名 | Naoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | HONMA |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
医療情報学部 医療情報学科
英語
Department of Medical Management and Informatics
069-8585
日本語
江別市西野幌59-2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
hisc-acad.res@s.do-johodai.ac.jp
日本語
名 | 直幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 本間 |
英語
名 | Naoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | HONMA |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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健康情報科学研究センター
英語
Health Information Science Center
069-8585
日本語
江別市西野幌59-2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
hisc-acad.res@s.do-johodai.ac.jp
日本語
その他
英語
Hokkaido Information University
日本語
北海道情報大学
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英語
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その他
英語
National Agriculture and Food Research Organization
日本語
国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
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日本
英語
Japan
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英語
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株式会社日清製粉グループ本社
英語
Nisshin Seifun Group Inc.
日本語
北海道情報大学生命倫理委員会
英語
The ethics committee of Hokkaido Information University
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江別市西野幌59-2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4411
soumu@do-johodai.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
北海道情報大学 保健センター(北海道)
2022 | 年 | 04 | 月 | 12 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 03 | 月 | 15 | 日 |
2022 | 年 | 03 | 月 | 15 | 日 |
2022 | 年 | 04 | 月 | 13 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 04 | 月 | 12 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 16 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000054128
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000054128
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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