UMIN試験ID | UMIN000047212 |
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受付番号 | R000053737 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による特定保健指導対象者に対する効果検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/03/18 |
最終更新日 | 2022/06/17 17:31:57 |
日本語
試験食品摂取による特定保健指導対象者に対する効果検討
英語
Effects of a Functional Food for a Subject of the Specific Health Guidance.
日本語
試験食品摂取による特定保健指導対象者に対する効果検討
英語
Effects of a Functional Food for a Subject of the Specific Health Guidance.
日本語
試験食品摂取による特定保健指導対象者に対する効果検討
英語
Effects of a Functional Food for a Subject of the Specific Health Guidance.
日本語
試験食品摂取による特定保健指導対象者に対する効果検討
英語
Effects of a Functional Food for a Subject of the Specific Health Guidance.
日本/Japan |
日本語
なし
英語
No
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本試験は、試験食品摂取が体脂肪および各種指標に与える影響の検討を目的とする。
英語
This study aims to examine effects of a functional food for body fat and other indexes.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
内臓脂肪面積
英語
Visceral fat area
日本語
*副次評価項目
[1]腹囲
[2]BMI
[3]中性脂肪
[4]HDL-コレステロール
[5]血圧
[6]血糖値
[7]HbA1c
[8]体重2kg減&腹囲2cm減の達成者(特定保健指導の目標達成者)の割合
[9]特定保健指導の積極的支援対象者の割合
英語
*Secondary indexes
[1] Waist circumference
[2] BMI
[3] Blood triglyceride level
[4] HDL-cholesterol level
[5] Blood pressure
[6] Blood glucose level
[7] HbA1c
[8] Ratio of those who achieved weight loss of 2 kg and abdominal circumference reduced by 2 cm (achievement of specific health guidance goals)
[9] Ratio of people who are actively supported by specific health guidance
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
健康食の経口摂取(1日1回[昼食]、12週間[各週月曜日から金曜日まで毎日])
英語
Oral intake of healthy meals (one time in a day [eating for lunch; 12 weeks] from every Monday to Friday).
日本語
通常食の摂取(試験参加以前の食習慣を継続、12週間)
英語
Oral intake of normal meals (keeping habit of eating before participating with the study; 12 weeks).
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
40 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
[1]試験参加の同意取得時点での年齢が40歳以上65歳未満の健康な男性
[2]食習慣が安定(朝食・昼食・夕食)しており、偏食がない者
[3]厚生労働省が指定する特定保健指導該当者(積極的支援対象者)
【対象条件】
1)かつ3)より2つ以上、もしくは2)かつ3)より3つ以上が該当する者
1)腹囲が85cm以上者
2)BMI25kg/m2以上の者
3)付加条件
・喫煙者
・血糖:空腹時血糖100mg/dl以上もしくはHbA1c5.6%以上
・脂質:中性脂肪150mg/dl以上もしくはHDL-Cho 40mg/dl未満
・血圧:収縮期130mHg以上かつ/または拡張期85mmHg以上
[4]本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
[5]指定された検査日に来所でき、検査を受ける事のできる者
[6]試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた者
英語
[1]Healthy Japanese males aged 40-64 years.
[2] Individuals who have stable eating habits for breakfast, lunch, and dinner, and no unbalanced diet.
[3] Individuals who are the subject of the Specific Health Guidance designated by the Ministry of Health Labour and Welfare (a subject of an active support).
(Criteria)
Meet the criterion 1 and at least 2 items from criterion 3, or meet the criterion 2 and at least 3 items from criterion 3.
1) Abdominal circumference: over 85 cm.
2) BMI: over 25 kg/m2.
3)Additional conditions:
* A smoker.
* Blood glucose:
fasting blood glucose: over 100 mg/dl or HbA1c: over 5.6%.
* Lipids:
Triglycerides: over 150 mg/dl or HDL-Cho: less than 40 mg/dl
*Blood pressure:
systolic blood pressure: over 130 mmHg and/or diastolic blood pressure: 85 mmHg.
[4]Individuals whose written informed consent has been obtained.
[5]Individuals who can visit an inspection facility and be inspected in designated days.
[6]Individuals judged appropriate for the study by the principal.
日本語
[1]試験期間中、健康食を平日の昼食として12週間の継続摂取困難な者
[2]平日、昼食を欠食する事がある者。また、健康食を昼食として摂取することが困難な者
[3]現在、特定保健指導を受けている。または試験期間中に特定保健指導を受ける可能性がある者
[4]試験期間中、健康診断の受診予定がある者
[5]過度な便秘症の者(採便困難な者)
[6]現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
[7]精神疾患、睡眠障害、糖尿病や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
[8]取りはずしのできない金属が身体にある。心臓ペースメーカーを使用している者
[9]過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬習慣のある者(頭痛、感冒などの頓服歴は除く)
[10]消化器官に併存疾患および重篤な既往歴のある者
[11]本試験開始3ヶ月以内に体重の変化が±2 kg以上あった者
[12]過去1ヶ月間において200 mL、又は3ヶ月以内に400 mLを超える献血等をした者
[13]食品アレルギー症状を有する者、ならびに起こす恐れのある者
[14]日常的な飲酒量が1日あたり純アルコール換算で60g/日を超える者
[15]現在、ならびに過去3ヶ月以内において、脂質代謝・糖代謝・血圧・内臓脂肪や体脂肪低減効果を訴求する特定保健用食品、機能性表示食品および健康食品類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者
[16]現在、他ヒト臨床試験に参加している者、他ヒト臨床試験参加後、3ヶ月間が経過していない者
[17]本人または家族が健康・機能性食品を開発・製造もしくは販売する企業に勤務する者
[18]その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者
英語
[1] Individuals who have difficulty in intaking a test food as a weekday lunch for 12 weeks continuously during the study period.
[2] Individuals who sometimes misses lunch on weekdays. And individuals who have difficulty intaking a test food as lunch.
[3] Individuals who are receiving the Specific Health Guidance. Or individuals who may receive the Specific Health Guidance during the test period.
[4] Individuals who are scheduled to undergo a medical examination during the test period.
[5] Individuals who are in constipation.
[6] Individuals using medical products.
[7] Individuals who have a history of or are a patient of mental illness, sleep disorders, diabetes or serious illness.
[8] Individuals with metal in their body that cannot be removed. Individuals with a cardiac pacemaker.
[9] Individuals who are patient or have a history of psychiatric disease, high blood pressure, diabetes, and hyperlipidemia.
[10] Individuals who contract or have a history of serious endocrine disease.
[11] Individuals who recorded weight gain and loss (+-2 kg) in the past 1 month.
[12] Individuals who donated blood over 200mL in the past 1 month or over 400mL in the past 3 months.
[13] Individuals who are sensitive to test product or other foods, and medical products.
[14] Individuals who excessively take alcohol.
[15] Individuals who have and have had within the past three months the habit of continuously intaking foods for food for Specified Health Uses, Foods with Functional Claims, and health foods that claim to reduce lipid metabolism, glucose metabolism, blood pressure, visceral fat and body fat, and who plan to intake these foods during the test period.
[16] Individuals who participated in other clinical studies in the past 3 months.
[17] Individuals who are or whose family is engaged in health foods of functional foods.
[18] Individuals judged inappropriate for the study by the principal.
100
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名 | 貴弘 |
ミドルネーム | |
姓 | 小野 |
英語
名 | Takahiro |
ミドルネーム | |
姓 | Ono |
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うえのあさがおクリニック
英語
Ueno-Asagao Clinic
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院長
英語
Head
110-0015
日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6240-1162
info@ueno-asagao.clinc
日本語
名 | 隆麿 |
ミドルネーム | |
姓 | 清水 |
英語
名 | Ryoma |
ミドルネーム | |
姓 | Shimizu |
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株式会社TESホールディングス
英語
TES Holdings Co., Ltd.
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臨床試験管理部
英語
Administrative Department of Clinical Trials
110-0015
日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6801-8480
r.shimizu@tes-h.co.jp
日本語
その他
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
株式会社TESホールディングス
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Non-disclosure
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非公開
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
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英語
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英語
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うえのあさがおクリニック倫理審査委員会
英語
Ueno-Asagao Clinic Ethical Review Committee
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110-0015 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6240-1162
i.takahashi@tes-h.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2023 | 年 | 03 | 月 | 18 | 日 |
未公表/Unpublished
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参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2022 | 年 | 02 | 月 | 16 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
2022 | 年 | 04 | 月 | 23 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 09 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 03 | 月 | 18 | 日 |
2022 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000053737
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000053737
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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