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UMIN試験ID UMIN000047090
受付番号 R000053713
科学的試験名 脂肪乳化食品負荷後における十二指腸粘膜の内視鏡所見の検討
一般公開日(本登録希望日) 2022/03/05
最終更新日 2022/05/10 20:35:20

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基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
脂肪乳化食品負荷後における十二指腸粘膜の内視鏡所見の検討


英語
Endoscopic Findings of Duodenal Mucosa after Fat Emulsified Food Loading

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
脂肪乳化食品負荷後における十二指腸粘膜の内視鏡所見の検討


英語
Functional IEE study

科学的試験名/Scientific Title

日本語
脂肪乳化食品負荷後における十二指腸粘膜の内視鏡所見の検討


英語
Endoscopic Findings of Duodenal Mucosa after Fat Emulsified Food Loading

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
Functional IEE study


英語
Functional IEE study

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
脂肪吸収障害を有する方, または下痢, 脂肪便, 体重減少, 貧血等を認め, 脂肪吸収障害が疑われる患者


英語
Patients with impaired fat absorption, or those with diarrhea, fatty stools, weight loss, anemia, etc., and suspected of having impaired fat absorption.

疾患区分1/Classification by specialty

消化器内科学(消化管)/Gastroenterology

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
脂肪乳化食品を負荷し, 脂肪の吸収障害を呈する消化管疾患に特徴的な十二指腸粘膜の内視鏡所見を明らかにする.


英語
To clarify the endoscopic findings of the duodenal mucosa characteristic of gastrointestinal diseases with impaired fat absorption after loading with fat emulsified foods.

目的2/Basic objectives2

その他/Others

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語
脂肪乳化食品負荷後に観察した胃粘膜や食道バレット上皮の内視鏡所見 (白色光非拡大観察, NBI非拡大観察, NBI併用拡大観察) の特徴を求める.


英語
stomach

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
脂肪乳化食品負荷後に観察した脂肪吸収障害を呈する消化管疾患に特徴的な十二指腸粘膜の内視鏡所見を探索的に求める.


英語
To determine the endoscopic findings of the duodenal mucosa characteristic of gastrointestinal diseases with impaired fat absorption observed after fat emulsified food loading.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
1. 脂肪乳化食品負荷後にNBI拡大内視鏡を用いて観察したWOS陽性の十二指腸粘膜と WOS陰性の十二指腸粘膜の形態学的特徴を求める.
2. 脂肪乳化食品負荷後に NBI拡大内視鏡を用いて観察したWOS陽性の十二指腸粘膜とWOS陰性の十二指腸粘膜の病理学的特徴を求める.
3. 脂肪乳化食品負荷後に観察した胃粘膜の内視鏡所見 (白色光非拡大観察, NBI非拡大観察, NBI併用拡大観察) の特徴を求める.
4. 脂肪乳化食品負荷後に観察した食道バレット上皮の内視鏡所見 (白色光非拡大観察, NBI非拡大観察, NBI併用拡大観察) の特徴を求める.
5. 以上の内視鏡所見の特徴と対象患者の臨床病理学的特徴との関連を求める.


英語
1) To determine the morphological characteristics of WOS-positive and WOS-negative duodenal mucosa observed by NBI magnification endoscopy after fat emulsified food loading will be determined.
2) To determine the pathological characteristics of WOS-positive and WOS-negative duodenal mucosa observed by NBI magnifying endoscopy after fatty emulsified food loading. 3) To determine the pathological characteristics of WOS-positive and WOS-negative duodenal mucosa observed by NBI magnifying endoscopy after fatty emulsified food loading.
3. to determine the characteristics of endoscopic findings of gastric mucosa (non-white light magnification, non-NBI magnification, and magnification with NBI) observed after fat emulsified food loading.
4) Determine the characteristics of endoscopic findings (non-magnified white light, non-magnified NBI, magnified NBI) of esophageal Barrett's epithelium observed after fat emulsified food loading.
5) To determine the relationship between the characteristics of the above endoscopic findings and the clinicopathological characteristics of the target patients.


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

単群/Single arm

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無対照/Uncontrolled

層別化/Stratification

いいえ/NO

動的割付/Dynamic allocation

いいえ/NO

試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

1

介入の目的/Purpose of intervention

診断/Diagnosis

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
同意が取得できた患者について, 検査当日検査 4時間前に脂肪乳化食品を摂取させる。摂取される脂肪乳化食品を下記に示す。

ロッテ「爽」 190ml
(原材料)
砂糖(外国製造、国内製造)、植物油脂、乳製品、果糖、卵黄(卵を含む)、乳等を主要原料とする食品、デキストリン、食塩/乳化剤、安定剤(増粘多糖類)、香料、アナトー色素
(組成)
エネルギー 230kcal たん白質 3.2g 脂肪 11.6g 炭水化物 28.4g


英語
Patients will be given fat emulsified food 4 hours prior to the test day. Fat emulsified foods to be consumed are listed below.

Lotte "Sou" 190ml
(Ingredients)
Sugar (manufactured outside Japan, manufactured in Japan), vegetable oils and fats, dairy products, fructose, egg yolks (including eggs), foods made mainly from milk, dextrin, salt/emulsifier, stabilizer (polysaccharide thickener), flavor, annatto color

(Composition)
Energy 230kcal Protein 3.2g Fat 11.6g Carbohydrate 28.4g

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1) 上部消化管内視鏡検査が必要ななんらかの消化管疾患を有する患者.
2) 20歳以上の患者.
3) 脂肪乳化食品の摂取が可能である患者.
4) 試験参加について文書による同意が得られた患者


英語
1) Patients with any kind of gastrointestinal disease that requires upper gastrointestinal endoscopy.
2) Patients over 20 years old.
3) Patients who are able to consume fat emulsified food.
4) Patients who have given written consent to participate in the study.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1) 抗血栓薬や抗凝固薬, 抗血小板薬の服用により生検による出血リスクが高い患者.
2) 肝機能不全, 腎機能不全, 血液凝固異常などの基礎疾患により生検による出血リスクが高い患者.
3) 胃切除術の既往を有する患者.
4) 乳糖不耐症を有する患者.
5) その他, 試験責任医師または試験分担医師が本試験の実施に不適当と判断した患者.


英語
1) Patients at high risk of bleeding during biopsy due to antithrombotic, anticoagulant, or antiplatelet medication.
2) Patients at high risk of bleeding from biopsy due to underlying diseases such as hepatic insufficiency, renal insufficiency, or blood coagulation abnormalities.
3) Patients with a history of gastrectomy.
4) Patients with lactose intolerance.
5) Other patients who are judged inappropriate for this study by the investigator or sub-investigator.

目標参加者数/Target sample size

20


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
建史
ミドルネーム
八尾


英語
Kenshi
ミドルネーム
Yao

所属組織/Organization

日本語
福岡大学筑紫病院


英語
Fukuoka University Chikushi Hospital

所属部署/Division name

日本語
内視鏡部


英語
Department of Endoscopy

郵便番号/Zip code

818-8502

住所/Address

日本語
福岡県筑紫野市俗明院1丁目1番1号


英語
1-1-1, Zokumyoin, Chikushino City, Fukuoka

電話/TEL

092-921-1011

Email/Email

yao@fukuoka-u.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
高雄
ミドルネーム
金光


英語
Takao
ミドルネーム
Kanemitsu

組織名/Organization

日本語
福岡大学筑紫病院


英語
Fukuoka University Chikushi Hospital

部署名/Division name

日本語
内視鏡部


英語
Department of Endoscopy

郵便番号/Zip code

818-8502

住所/Address

日本語
福岡県筑紫野市俗明院1丁目1番1号


英語
1-1-1, Zokumyoin, Chikushino City, Fukuoka

電話/TEL

092-921-1011

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

t.kanemitsu93@gmail.com


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Fukuoka University Chikushi Hospital

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
福岡大学筑紫病院


部署名/Department

日本語
消化器内科


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
自己調達


英語
Fukuoka University Chikushi Hospital

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
福岡大学筑紫病院


組織名/Division

日本語
消化器内科


組織の区分/Category of Funding Organization

自己調達/Self funding

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
福岡大学医に関する倫理委員会


英語
The ethics committee of Fukuoka University

住所/Address

日本語
福岡県福岡市城南区七隈7丁目45番1号


英語
7-45-1, Nanakuma, Jonan Ward, Fukuoka City, Fukuoka

電話/Tel

092-801-1011

Email/Email

fumed-ethics@fukuoka-u.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

福岡大学筑紫病院 (福岡)


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2022 03 05


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

限定募集中/Enrolling by invitation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2022 02 02

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2022 02 16

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2022 03 05

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2024 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2022 03 05

最終更新日/Last modified on

2022 05 10



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