 UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧
 UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧| UMIN試験ID | UMIN000047065 | 
|---|---|
| 受付番号 | R000053694 | 
| 科学的試験名 | 乳酸菌摂取が気分状態に及ぼす影響に関するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験 | 
| 一般公開日(本登録希望日) | 2022/03/09 | 
| 最終更新日 | 2025/06/09 16:51:06 | 
日本語 
 乳酸菌摂取が気分状態に及ぼす影響に関するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語 
 Effects of Lactic Acid Bacteria on mood: a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial.
日本語 
 乳酸菌摂取が気分状態に及ぼす影響に関するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語 
 Effects of Lactic Acid Bacteria on mood: a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial.
日本語 
 乳酸菌摂取が気分状態に及ぼす影響に関するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語 
 Effects of Lactic Acid Bacteria on mood: a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial.
日本語 
 乳酸菌摂取が気分状態に及ぼす影響に関するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語 
 Effects of Lactic Acid Bacteria on mood: a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial.
| 日本/Japan | 
日本語 
 なし
英語 
 None
| 該当せず/Not applicable | 成人/Adult | 
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語 
 乳酸菌摂取による気分状態への影響を評価する。
英語 
 To investigate the effect of lactic acid bacteria intake on mood.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 PANAS(The Positive and Negative Affect Schedule) 
英語 
 PANAS (The Positive and Negative Affect Schedule)
日本語 
 気分状態の自覚症状 (SF-36v2アキュート版など)
英語 
 Mood state subjective symptoms (SF-36v2 acute version, etc.)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
2
予防・検診・検査/Prevention
| 食品/Food | 
日本語 
 乳酸菌粉末を4週間摂取
英語 
 Intake of sachet containing lactic acid bacteria for 4 weeks
日本語 
 プラセボ粉末を4週間摂取
英語 
 Intake of placebo sachet for 4 weeks
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
| 20 | 歳/years-old | 以上/<= | 
| 65 | 歳/years-old | 未満/> | 
男女両方/Male and Female
日本語 
 年齢20歳以上65歳未満
英語 
 Subjects between 20 to 64 years old
日本語 
 1)乳酸菌・ビフィズス菌を配合した医薬品やサプリメント等の食品(ヨーグルトなどの一般食品を除く)を常用している者
2)気分や疲労に影響を与える医薬品、サプリメントを常用している者
3)過去1ヶ月以内に他の医薬品や食品の試験に参加した者
4)肝、腎、心、肺、消化器、血液、内分泌系および代謝系等の治療を受けている者またはこれらの重篤な既往歴がある者
5)薬物アレルギーまたは重篤な食物アレルギーを有する者または既往を有する者
6)妊娠している者、試験期間中の妊娠の意思がある者、授乳中の者
7)被験者背景、身体所見、診察、理学的検査などの結果から、試験責任者または試験責任医師により被験者として不適切と判断された者
英語 
 1) Subject who regularly use medicines, supplements, and other foods containing lactic acid bacteria and Bifidobacterium (excluding general foods such as yogurt).
2) Subject who regularly takes medicines or supplements that affect mood and fatigue.
3) Subject who has participated in other drug or food clinical trials within the past month.
4) Subjects who have a history of serious disorders in liver, kidney, heart, lung, gastro-intestine, blood, endocrine system, or metabolic system etc.
5) Subject with a history of drug or severe food allergy.
6) Subject who is pregnant or under lactation, or who is expected to be pregnant during the study.
7) Subject who is judged inappropriate to this trial by the investigator based on subject background, physical examination, etc.
60
日本語 
 
| 名 | 光長 | 
| ミドルネーム | |
| 姓 | 宮坂 | 
英語 
 
| 名 | Mitsunaga | 
| ミドルネーム | |
| 姓 | Miyasaka | 
日本語 
 松本短期大学
英語 
 Matsumoto Junior College
日本語 
 看護学科
英語 
 Department of Nursing
3990033
日本語 
 長野県松本市笹賀3118
英語 
 3118, Sasaga, Matsumoto, Nagano, Japan
0263-58-4417
mjc-m.miyasaka@matsutan.ac.jp
日本語 
 
| 名 | いづみ | 
| ミドルネーム | |
| 姓 | 垣内 | 
英語 
 
| 名 | Izumi | 
| ミドルネーム | |
| 姓 | Kakiuchi | 
日本語 
 松本短期大学
英語 
 Matsumoto Junior College
日本語 
 看護学科
英語 
 Department of Nursing
3990033
日本語 
 長野県松本市笹賀3118
英語 
 3118, Sasaga, Matsumoto, Nagano, Japan
0263-58-4417
mjc-i.kakiuti@matsutan.ac.jp
日本語 
 その他
英語 
 Matsumoto Junior College
日本語 
 松本短期大学
日本語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 その他
英語 
 Morinaga Milk Industry Co., Ltd.
日本語 
 森永乳業株式会社
日本語 
 
営利企業/Profit organization
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 松本短期大学研究倫理委員会
英語 
 Matsumoto Junior College
日本語 
 長野県松本市笹賀3118
英語 
 3118, Sasaga, Matsumoto, Nagano, Japan
0263-58-4417
mjc-m.miyasaka@matsutan.ac.jp
いいえ/NO
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
| 2022 | 年 | 03 | 月 | 09 | 日 | 
Unpublished
最終結果が公表されている/Published
https://www.mdpi.com/2076-3425/13/6/973
46
日本語 
 乳酸菌MCC1848の摂取によって、主要評価項目に有意な差が認められた。
英語 
 A significant difference was observed in the primary outcome due to the intake of Lactobacillus helveticus MCC1848.
| 2025 | 年 | 06 | 月 | 09 | 日 | 
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 論文を参照
英語 
 Refer to the paper
日本語 
 論文を参照
英語 
 Refer to the paper
日本語 
 論文を参照
英語 
 Refer to the paper
日本語 
 論文を参照
英語 
 Refer to the paper
日本語 
 
英語 
 
日本語 
 
英語 
 
試験終了/Completed
| 2022 | 年 | 01 | 月 | 12 | 日 | 
| 2022 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 | 
| 2022 | 年 | 03 | 月 | 10 | 日 | 
| 2022 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 | 
日本語 
 
英語 
 
| 2022 | 年 | 03 | 月 | 03 | 日 | 
| 2025 | 年 | 06 | 月 | 09 | 日 | 
日本語 
 https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000053694
英語 
 https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000053694