UMIN試験ID | UMIN000047059 |
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受付番号 | R000053673 |
科学的試験名 | レジスタントスターチ添加食品摂取による腸内細菌叢および食後血糖値への影響に関するランダム化比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/04/01 |
最終更新日 | 2023/01/16 09:51:28 |
日本語
レジスタントスターチ摂取による整腸作用および食後血糖値への影響に関する試験
英語
Study on the effects of resistant starch intake on intestinal regulation and postprandial blood glucose levels
日本語
レジスタントスターチ摂取による整腸作用および食後血糖値への影響に関する試験
英語
Study on the effects of resistant starch intake on intestinal regulation and postprandial blood glucose levels
日本語
レジスタントスターチ添加食品摂取による腸内細菌叢および食後血糖値への影響に関するランダム化比較試験
英語
Randomized controlled trials of the effects of food supplementation with resistant starch on intestinal microbiota and postprandial blood glucose levels
日本語
レジスタントスターチ添加食品摂取による腸内細菌叢および食後血糖値への影響に関するランダム化比較試験
英語
Randomized controlled trials of the effects of food supplementation with resistant starch on intestinal microbiota and postprandial blood glucose levels
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食を2週間継続摂取した際の糞便中酪酸濃度と短鎖脂肪酸への影響及び試験食を摂取した際の短期的な食後血糖値への影響を明らかにすること
英語
To clarify the effect on fecal butyric acid concentration and short-chain fatty acids when the test meal is continuously ingested for 2 weeks, and the effect on the short-term postprandial blood glucose level when the test meal is ingested.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
糞便中酪酸菌及び短鎖脂肪酸
食後血糖値
英語
Butyrate-producing bacteria and fatty acids in feces
Postprandial blood glucose
日本語
排便状況に関する主観アンケート及び食事調査
血糖曲線下面積
英語
Subjective questionnaire and dietary survey on defecation status
Area under the blood glucose curve
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
はい/YES
封筒法/Numbered container method
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
(糞便中酪酸菌試験)
試験食としてRS添加食品100gを1回/日摂取する
(食後血糖値試験)
試験食としてサトウのごはん110gとRS添加食品100gを1回/日摂取する
英語
In the butyrate-producing bacteria test in feces, 100 g of resistant starch-added food is ingested once a day as a test meal.
In the postprandial blood glucose level test, 110 g of rice and 100 g of resistant starch-added food are ingested once a day as test meals.
日本語
(糞便中酪酸菌試験)
対照食としRS無添加食品100gを1回/日摂取する
(食後血糖値試験)
対照食としてサトウのごはん147gを1回/日摂取する
英語
In the butyrate-producing bacteria test in feces, 100 g of resistant starch-free food is ingested once a day as a control meal.
In the postprandial blood glucose test, take 147 g of rice once a day as a control meal.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
本研究に同意し、除外基準に該当しない者
英語
Those who agree with this study and do not meet the exclusion criteria.
日本語
1)糖尿病、肝疾患、腎疾患、心疾患、消化器疾患等の重篤な疾患で服薬・加療中である者およびその既往歴がある者
2)BMIが30以上、過去1年間の検査で耐糖能異常が認められた者
3)食物アレルギー(試験食のアレルゲンに対するアレルギー)の現病および既往のある者
4)糖質分解、血糖値および腸内環境に影響を及ぼすとされる医薬部外品、特定保健用食品、健康食品やサプリメントを常用している者
5)試験期間中、生活習慣(食事、睡眠、運動等)を大きく変える予定のある者
6)過度な喫煙者(21本/日以上)
7)通常の飲酒量が一日あたりビール(5%)換算で1000mL(アルコール換算量で40g)を超える者
8)妊娠、授乳中あるいは試験期間中に妊娠、授乳の予定がある者
英語
1.Those who are being treated for serious diseases such as diabetes, liver disease, kidney disease, heart disease, digestive system disease, and those who have a history of it.
2.Those with a BMI of 30 or more and impaired glucose tolerance in the past year's test.
3.Those with food allergies.
4.Those who regularly use quasi-drugs, foods for specified health use, health foods and supplements that are thought to affect sugar decomposition, blood sugar level and intestinal environment.
5.Those who plan to significantly change their lifestyle during the exam period.
6.Excessive smokers (21 cigarettes / day or more).
7.Persons whose normal drinking amount exceeds 1000 mL (40 g in terms of alcohol) in terms of beer (5%) per day.
8.Those who are pregnant, breastfeeding or plan to become pregnant or breastfeeding during the test period.
20
日本語
名 | 美佳 |
ミドルネーム | |
姓 | 柄澤 |
英語
名 | Mika |
ミドルネーム | |
姓 | Karasawa |
日本語
北里大学保健衛生専門学院
英語
Kitasato Junior College of Health and Hygienic Sciences
日本語
管理栄養科
英語
Department of Applied Clinical Dietetics
9497241
日本語
新潟県南魚沼市黒土新田500番
英語
500,KurotsuchiShinden,MinamiUonuma City, Niigata,Japan
025-779-4511
mkara@kitasato-u.ac.jp
日本語
名 | 美佳 |
ミドルネーム | |
姓 | 柄澤 |
英語
名 | Mika |
ミドルネーム | |
姓 | Karasawa |
日本語
北里大学保健衛生専門学院
英語
Kitasato Junior College of Health and Hygienic Sciences
日本語
管理栄養科
英語
Department of Applied Clinical Dietetics
9497241
日本語
新潟県南魚沼市黒土新田500番
英語
500,KurotsuchiShinden,MinamiUonuma City, Niigata,Japan
025-779-4511
mkara@kitasato-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Kitasato Junior College of Health and Hygienic Sciences
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北里大学保健衛生専門学院
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ingredion Japan Co., Ltd.
日本語
イングレディオン・ジャパン株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
北里研究所病院研究倫理委員会
英語
Kitasato Institute Hospital Research Ethics Committee
日本語
東京都港区白金5-9-1
英語
5-9-1 Shirokane, Minato-ku, Tokyo,Japan
03-5791-6106
kenkyu@insti.kitasato-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
北里大学保健衛生専門学院(新潟県)
2022 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
23
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 07 | 日 |
2022 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 03 | 月 | 02 | 日 |
2023 | 年 | 01 | 月 | 16 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000053673
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000053673
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |